Gerekçe, uçakların yük ağırlaştıkça daha fazla yakıt harcamaları. Amerika'da bazı şirketler "çok geniş omuzlu" olanlardan iki koltuk satın almalarını istiyor. Pasifik'te bir havayolu da yolculardan kilolarına göre para istiyor.

Uçak yolcularına kilolarına göre bilet satmak mümkün mü? Daha kilolular biletlere daha yüksek ücret ödemeli mi?

Norveç’li Profesör Bharat Bhatta vergi ve fiyatlandırma konusunda uzman bir dergiye yazdığı yazısında, şişmanlardan taşımacılıkta daha fazla para istenmesini savundu.

Bhatta, ağırlığa göre fiyatlandırmanın bütün hizmetler için geçerli olduğunu belirterek, uçak biletleri ve ulaşımda da geçerli olmasını istiyor. Profesöre göre, bütün hizmetlerde de şişmanlardan daha fazla ücret alınmalı.

Bhatta, ağırlığa göre fiyatlandırmanın uçak yakıtlarının giderlerinin hesap edilmesi açısından da önemli olduğunu söylüyor. Daha ağır yük taşımak zorunda kalan uçaklar daha fazla yakıt harcıyor ve firmalar daha hafif yolcu taşıyarak uçak başına yılda 3000 dolar kazanabilir.

Profesör Bhatta’nın görüşüne, şişmanları “küçültücü ve ayrımcı” olduğu gerekçesiyle karşı çıkanlar da var.

Ancak uçak sektörüne ilişkin veriler, şişmanların sayısının artmasıyla birlikte uçak yakıt giderlerinde de artış olduğunu gösteriyor. Amerika’da yetişkinlerin yüzde 30’u “obez” olarak tanımlanıyor ve buna bağlı olarak havayollarında yakıt artışı gözlemlenebiliyor.

Pasifik’te çalışan Samoa Air, yolcularını kilolarına göre fiyatlandırma politikasını uzun zamandır uyguluyor. Bazı Amerikan şirketleri de yolcu taşıma kurallarını değiştirmeye başladı. Southwest Air, normalden geniş omuzlu yolculardan iki koltuk satın almalarını istiyor. 
Editör: TE Bilisim