Sinagog Saldırılarında Hayatını Kaybedenler Anıldı


Beyoğlu’ndaki Neve Şalom Sinagogu ve Şişli’deki Beth İsrael Sinagogu'nda 7 yıl önce meydana gelen bombalı saldırılar sonucu hayatını kaybedenler düzenlenen törenlerle anıldı
 
15 Kasım Pazartesi günü Beyoğlu ve Şişli’de düzenlenen törenlerin ilki Şişhane’deki Barış Heykeli önünde gerçekleşti. Törende Müslüman ve Musevi din adamları birlikte dua etti.

Sabah saat 09.25’te başlayan anma töreninde hayatını kaybedenler anıldı, bu tür saldırıların birlik ve barışın sembolü olan Beyoğlu’nda asırlardır süren birlik ve beraberliği bozmayacağının mesajı verildi. Patlamaların gerçekleştiği sabah saatlerinde düzenlenen törenlerin ikincisi Şişli’deki  Beth İsrael Sinagogu önündeydi.

Anma törenine Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Musevi Hahambaşı Vekili Yauda Adoni, Şişli Müftü Vekili Muharrem Silkin ve patlamada yakınlarını kaybeden vatandaşlar katıldı. Tören, ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
 
Demircan: Teröre Yer Yok
 
Anma töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Bugün karanlık günün yıldönümü. Bu saldırıyı unutmadık, unutmayacağız” sözleriyle başladığı konuşmasında, “Barış için ve barış içinde yaşayan bir milletiz. Beyoğlu’nda bir yaşam modeli olarak benimsediğimiz tarzımız bunun en güzel örneklerinden biri. Bu anlamda Beyoğlu ve Şişli, adeta bir elmanın iki yarısı. Aramızda sevgiye ve vefaya adalet ve özgürlüğe dayalı kardeşlik bağları var.

 Biz bu bağlarla birbirimize sımsıkı bağlıyız. İstanbul’un iki kardeş ilçesi Beyoğlu ve Şişli, kimliği, kişiliği, inancı ne olursa olsun, sinesine sarıp sarmalar. Ancak bir tek teröre yer yoktur. Bunun için terörü nefretle reddediyoruz. Terörü şiddetle lanetliyoruz. Altını çizerek ifade etmek istiyorum; birlik ve beraberlik içinde yaşayan milletimizi hiçbir kuvvet ayıramaz, ayıramayacaktır. Sağlam bağlarımız kopmayacaktır” dedi.
 
Törende konuşan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de terörü lanetleyen bir konuşma yaptı. Sarıgül, “İnançlarını yerine getirmek, Allah'a dua etmek için sinagoga gelen masum insanlara haince pusu kuruldu. Hala acımız büyük.

Hiçbir mücadele insanlık dışı yollarla kazanılamaz. Terör insanlık aleminin baş belasıdır. Biz nasıl bize yapılan saldırıyı lanetliyorsak, diğer dünya ülkeleri de, çağdaş geçinen ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılan saldırıları kınamalıdır.

Aynı hassasiyeti dünyadan bekliyoruz. Uluslararası huzursuzluğun oyun alanı Türkiye olamaz" diye konuştu. Musevi Hahambaşı Vekili Yauda Adoni, de " Bu saldırıyla ülkemizde büyük bir yara açıldı. Allah, böyle kötü bir günü ne ülkemizde, ne de dünyada kimseye göstermesin" dedi. Yapılan konuşmaların ardından ölenlerin anısına hep bir ağızdan dua okunarak, patlamanın meydana geldiği yere karanfil bırakıldı. 

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim