“Zeytinburnu'nda ki binalar, kabul edilen Tarihi Yarımada Planı’nın Siluet ile ilgili ilkelerine aykırıdır” kararını başkan Topbaş’a bir kez daha hatırlatan CHP’li İBB Meclis Üyeleri, Tarihi Yarımada'nın Silueti'nin bozan gökdelenler ile ilgili Başkan Kadir Topbaş’ın hangi kararları aldığını ve hangi kararları işleme koyduğunu sorgulayarak ,“Zeytinburnu'ndaki binalarla ilgili olarak, basında ve televizyonlarda Sayın Belediye Başkan’ın "-Düzelteceğiz" diye demeçleri yer almıştır.
 
İstanbul Times Haber Merkezi /Hıdır Ulağ

Bu Kapsamda;
Düzeltme işleminin yapılması için ne gibi kararlar alınmış, ne gibi işlemler yapılmıştır? Henüz bir işlem yapılmadı ise, ne zaman yapılacaktır? Kabul edilen plan kararları ne zaman hayata geçirilecektir? Sorularını sordular. Evet, CHP İBB Meclis Üyelerinin  bir çok kez önerge verdiği, uyarıcı konuşmalar gerçekleştirdiği ve peşini bırakmadığı ve İBB Meclisinde Tarihi Yarımada'nın Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı” kararları kabul edildi. Tarihi Yarımada’nın siluetini bozan Zeytinburnu’ndaki gökdelenler ile ilgili ne gibi işlemlerin yapılacağı, Başkan Topbaş’ın hangi kararları verileceği merakla bekleniliyor.

Siluet ile ilgili karar alındı, şimdi ne olacak?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin 2011 yılı Aralık ayı toplantıların da kabul edilen Tarihi Yarımada'nın Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı” hakkında hazırladıkları yazılı soru önergesi ile CHP’li İBB Meclis Üyeleri bir kez daha Tarihi Yarımada'nın Silueti'nin bozan Zeytinburnu’ndaki gökdelenleri gündeme getirdi. CHP İBB Meclis Üyeleri Fikret Konya, Ercihan Ekşi, Mehmet Yıldız, Serdar Bayraktar, Dr. Hakkı Sağlam ve Serdal Kılavuz imzaları ile verilen ve başkanlık makamına havale edilen yazılı soru önergesinde şunlara değinildi;


CHP: “3. boyuttaki Tarihi Yarımadayı Silueti ile birlikte koruyalım”


“Tarihi Yarımada'nın Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Meclisimizde kabul edildi. Kabul edilen Koruma Planı'nın plan notlarındaki amacı: Tarihi Yarımada'nın alan bütünlüğü gözetilerek, tarihi dokusunun ve 3. boyuttaki Tarihi Yarımada Silueti'nin birlikte korunmasıdır. Dünya Mirası Alanları;  Külliyeleri ve Anıt Eserleri ile yakın çevreleri; Tarihsel öneme sahip meydanları, arterleri ve sokakları; Geleneksel dokusu ve kültürel özellikleri; Korunması gereken bütünün, bu plan alanı içinde bulunan parçalarıdır. Koruma Planı’nın da:

• Tarihi Yarımada Silueti'nin etkilenmemesi için, bina irtifaları, topoğrafik yapıya bağlı olarak sınırlandırılmıştır.

• Koruma Planı notları: Bu Plan'ın sınırları dışında kalan, ancak bu planı etkileyecek alanların, bu plan kararları ile bütünleşerek Siluet'i etkilemeyecek şekilde planlanması koşulunu getirmektedir.


Zeytinburnu'ndaki binalar, kabul edilen Tarihi Yarımada Planı’nın Siluet ile ilgili ilkelerine aykırıdır.


• Koruma Planı’nın öngördüğü ilkeler çerçevesinde;

• İstanbul'un Silueti ile ilgili olarak daha önce Belediye Meclisi'nden geçirilen genel plan notlarının gereği olarak;

Zeytinburnu'ndaki binalarla ilgili olarak, basında ve televizyonlarda Sayın Belediye Başkan’ın "-Düzelteceğiz" diye demeçleri yer almıştır. Bu Kapsamda;

1. Düzeltme işleminin yapılması için ne gibi kararlar alınmış, ne gibi işlemler yapılmıştır?

2. Henüz bir işlem yapılmadı ise, ne zaman yapılacaktır?

3. Kabul edilen Plan kararları ne zaman hayata geçirilecektir?


FOTOĞRAFLAR;  http://www.dunyabulteni.net

Editör: TE Bilisim