Özel günlerde özel çalışmalar yaparak, bilgisayar kullanıcılarının merak duygusunu tetiklemeye çalışan siber suçlular, çeşitli oltalama taktikleriyle bayram dönemini kazanca dönüştürme peşinde. “Siber hırsızlar, zararlı yazılımlarını bu dönemlerde daha kolay bulaştırıyor” bilgisini paylaşan Alev Akkoyunlu, “Bayram dönemlerinde sahte tebrik kartlarıyla çok karşılaşıyoruz. Burada temel amaç, olabildiğince çok kullanıcıya zararlı yazılım bulaştırarak, kullanıcıların para edebilecek kredi kartı bilgileri ya da banka şifrelerine ulaşmak” dedi.  

İstanbul Times haber Merkezi:Gökhan Karakurt

''SAHTE BAYRAM TEBRİK KARTLARINA DİKKAT EDİN''

 E-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bayram tebrik kartları sanal dünyada çok rağbet gördüğünü ve Saldırganların da bunun farkında oldukları için birçok sahte kart ve bu kartların yönlendiği linkleri dolaşıma sokmaktan çekinmediğini dile getiren Akkoyunlu, Gerçekte bu linkler, kullanıcıyı bulaşıcı sitelere götürdüğünü ve Tanımadığınız, size hiçbirşey ifade etmeyen kişilerden gelen linkleri tıklanmaması gerektiğini vurguladı.

''GERÇEK OLMAYACAK KADAR GÜZEL OLAN TEKLİFLERE İTİBAR ETMEYİN''

  Posta kutunuza ulaşan ya da sosyal ağlarda karşılacağınız bayrama özel sıradışı indirimler, bedava armağanlar veya çok özel tekliflere şüpheyle yaklaşılmasını söyleyen Alev Akkoyunlu, ''Teklif çok cazipse, genellikle gerçek değildir.  Kara Şapkalı Arama Motoru Optimizasyonu teknikleri ile özel günlerde arama motoru zehirlenmeleri artıyor. Siber suçlular, arama motorlarında “Ramazan Bayramı” ya da “Şeker Bayramı” gibi kelime aramalarında bulaşıcı sitelerin üst sıralarda yer almasını sağlayabiliyor. Kullanıcı böylece virüslü sitelere ya da reklam içerikli sayfalara yönlendiriliyor''dedi.
 
   Eset Türkiye Genel müdür yardımcısı  Akkoyunlu, Yolun sonunda genellikle ödeme detaylarının girilmesinin istendiği bir ekrana ulaşıldığı ve bu durumda herhangi bir kişisel bilgilerin ve özellikle de ödeme bilgilerinin paylaşılmaması gerektiğini kaydetti.

 ''GÜVENLİ OLMAYAN ORTAK AĞ ORTAMINDA GEREKMEDİĞİ SÜRECE PARASAL İŞLEM YAPMAYIN'' 

 Güvenliği kuşkulu kablosuz internet noktalarında ya da internet kafelerde gerekmedikçe bankacılık işlemleri veya online alışveriş yapılmaması gerektiğini söyleyen Akkoyunlu, Özel bilgilerin başkaları tarafından görüntülenebilir olacağına dikkat çekti.Fırsat buldukça bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu olası virüs bulaşmalarına karşı online taranmasını belirten ALen Akkoyunlu, Bu konuda ESET’in ücretsiz online tarama hizmetini kullanılabilineceğini 
http://www.eset.com/tr/home/products/online-scanner/ adresinden bu tarayıcıya ulaşılabilineceğini vurgu yaptı.

 Ayrıca Sosyal ağlardan özellikle Facebook’daki tehditlere karşı ise ESET’in sosyal medya tarayısını kullanmak gerektiğini söyleyen Akkoyunlu, http://www.eset.com/tr/social-media-scanner/ ''Sosyal medya tarayıcısı, profilinizi bulaşıcı ve zararlı içerikten koruyarak duvarınızın, haber kaynaklarınızın ve özel mesajlarınızın temiz olmasını sağlar''dedi.

Editör: TE Bilisim