Son yılların en soğuk günlerini yaşayan İstanbul’da geçen hafta okullar 3 gün tatil edilirken, soğuk ve karlı hava pazarcıları da etkiledi.
İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, il genelinde bir haftada 389 ayrı yerde semt pazarı kurulduğunu belirterek, "Yağan kar yağışı ve kötü hava koşulları nedeniyle pazarlarımızın yüzde 60’ı kurulamadı. Kurulan pazar yerlerinde ise esnafımızın yüzde 70’i mal tedarik edemediği için tezgahını açamadı. Esnafımızın ancak yüzde 30’u İstanbul halkına hizmet verebildi" dedi.
Sıfırın altına düşen hava sıcaklığının meyve ve sebzelerde dona sebep olduğunu ifade eden Şengün, sebze ve meyvelerin İstanbul’a ulaşmasında yaşanan zorluklar, ürünlerin yolda veya tarlada donması ve seraların sel altında kalması gibi nedenlerle İstanbul’daki yaş sebze ve meyve hallerine az mal girdiğini söyledi.
'FİYATLAR YÜKSELDİ ANCAK MEVSİM NORMALLERİNİN ÇOK ÜZERİNDE DEĞİL'
Şengün, hallere ürünlerin az girmesi nedeniyle son bir haftada fiyat artışı yaşandığını kaydederek, en çok yeşil fasulye, salatalık, domates ve patlıcanda fiyat artışı görüldüğünü aktardı.
Bazı sebze türlerinde yüzde 50 hatta yüzde 100’e varan zamlar yaşandığını aktaran Şengün, "Mesela kardan önce 1,5-1,6 lira civarında olan sivri biber, şu anda 2,8-3 lira arasında satılıyor. 1,8-2 lira arasında olan patlıcan 2,8-3 lira arasında, 2 liraya satılan kabak 3-3,5 lira civarında, 1,1-1,2 liraya alıcı bulan domates 1,8-2 lira civarında satılıyor" diye konuştu.
Şengün, mandalina, greyfurt, portakal gibi kış meyvelerinde bu yönde gözle görülür bir artış yaşanmadığını ifade ederek, "Sebzelere son gelen zamlara rağmen fiyatlar mevsim normallerinin çok çok üzerinde değil. Bu fiyatlar kar ve soğuk hava bitince normalin de altına düşecektir. Ancak burada malın tarlada donmaması veya yanmaması da önemli. Yani bu süreçte serada, tarlada malın zarar görmemesi tüketicinin lehine olur" ifadelerini kullandı.
'HALDEN ÇIKAN ÜRÜN MİKTARI YARI YARIYA AZALDI'
İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarındaki iki ayrı yaş sebze ve meyve haline giren ürünlerin yüzde 90’ının pazarcı esnafı tarafından alındığını dile getiren Şengün, pazarcıların tezgah açamaması nedeniyle hale giren üründe olduğu gibi son bir haftada halden alınan ürün miktarında yüzde 50 düşüş yaşandığı bilgisini verdi.
Şengün, İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası olarak bu tür olumsuz hava koşulları nedeniyle ortaya çıkacak fırsatçılara mahal vermemek ve vatandaşların aldatılmasını önlemek amacıyla bazı pazar yerlerinde oda yöneticileri ve görevliler bulundurduklarını belirterek, hal fiyatları ile pazar fiyatları arasında mukayese yaptıklarını, fiyatların suni olarak artırılmasının önüne bu şekilde geçtiklerini anlattı.
Başkan Şengün, "Bu denetimlerimiz, olumsuz hava koşulları yaşandığı sürece devam edecek. Vatandaşlarımız pazarlara giderek rahat bir şekilde alışveriş yapabilirler. Herhangi bir sıkıntı olması durumunda mutlaka bize bildirsinler. Hemen gereğini yaparız" diye konuştu.
AA 
Editör: TE Bilisim