İstanbul 2.  İdare Mahkemesi’nin aldığı kararla, konakların planı tamamen iptal edildi

17-25 Aralık sürecinde ‘sıfırlama’ tapeleri ile adını duyuran Şehrizar Konakları için yargı bir kez daha iptal kararı verdi. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararla, konakların planı tamamen iptal edildi.

17-25 Aralık soruşturmaları sırasında ortaya saçılan ‘sıfırlama’ tapelerinde geçen İstanbul Üsküdar sırtlarındaki Şehrizar Konakları için bir iptal kararı daha verildi. 11 Kasım 2015 tarihinde konakların planları için yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 2. İdare Mahkemesi 29 Şubat günü verdiği karar ile planları tamamen iptal etti.

DÖRT İPTALE RAĞMEN DEVAM

Üsküdar sırtlarında yükselen Şehrizar Konakları’nın yapılmasının önünü açan imar planlarına karşı açılan davalarda bugüne kadar 4 kez iptal kararı çıktı. Ancak bu kararlar lüks konutların yapılmasını da yıkılmasını da sağlayamadı. Şehrizar Konakları’nın tüm şehircilik ilkeleri ihlal edilerek hazırlanan imar planları için 5. karar ise CHP’li meclis üyeleri Serdar Bayraktar, Hakkı Sağlam ve Mehmet Yıldız’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı davada alındı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, kararında bilirkişi raporuna atıf yapı. Raporda konakların birinci ve üçüncü derece doğal sit alanında yapıldığına dikkat çekilerek doğal bitki örtüsünün artık tamamen değiştiği belirtildi. Daha önce mahkemelerce verilen durdurma kararları sonrasında hazırlanan yeni planda iptal gerekçeleri doğrultusunda hiçbir değişiklik yapılmadığı içeriğin aynen korunduğu ifade edildi.

Boğaziçi’ndeki Üsküdar, Beykoz, Beşiktaş ve Sarıyer’de silüet alanlarında yüksekliğin 6.50 metre olarak belirlenmesine karşın Şehrizar Konakları’nda yüksekliğin 9.50 metreye çıktığına dikkat çekildi. Dini tesis ve yönetici merkez alanının küçültüldüğü tespiti de yapıldı. Mahkeme planı oybirliği ile iptal etti.

3 MİLYON LİRALIK DAİRELER

Şehrizar Konakları, 38 adet 3 katlı yüksek güvenlikli lüks konutlardan oluşuyor. Daire fiyatlarının 3 milyon lirayı bulduğu sitede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, Enerji Bakanı Berat Albayrak ve ailesi ile AKP’ye yakınlığıyla bilinen işadamları Remzi Gür ve Cihan Kamer’in de evleri bulunuyor.
 
Editör: TE Bilisim