Dağarcığımdaki genel bilgileri tazelemek, Sarıyer’de hayata geçirilen “İlçene Sahip Çık” projesi kapsamında yürütülen çalışmalardaki gelişmeleri takip etme ve sizlere aktarabilme düşüncesi ve 10 Nisan “Polis Haftası” münasebetiyle, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü Sayın Rıdvan Günaydın’ı makamında ziyaret ettik. Ve Emniyet Müdürümüze bazı sorular yönelttik.

Sayın Günaydın, İlimiz bünyesinde,  ilk pilot Toplum Destekli Polislik çalışmalarının Sarıyer’de uygulamaya  konulduğunu  ve buradan dalga dalga yayıldığını biliyoruz.

1-Toplum destekli polislik (TDP)nedir? Bunu biraz açabilir misiniz lütfen.

ABD ile Avrupa ülkelerinde geçmişin tecrübeleri, günün şartları ve başta iletişim olmak üzere teknolojik gelişmeler dikkate alınarak, çeşitli bilimsel çalışmalar sonucunda uygulamaya konulan ve yaklaşık 30 yıllık bir geçmişi olan yeni bir anlayıştır.

Aslında Toplum Destekli Polislik tanımı, çevirisi eksik bir tanımlamadır. Çünkü tam bir ifadeyle Toplum Destekli Polislik, gerçek anlamda toplumun polisliğidir.

 

Güvenlik problemlerinin oluşumundan önce bu sorunları oluşturan zeminlerin bütün toplumsal kesimlerle birlikte ortadan kaldırılmasıdır.

 

2- Türk Polis Teşkilatının, Toplum Destekli Polislik anlayışı hangi ilkeye dayanmaktadır?

Türk Polis Teşkilatı’nın, Toplum Destekli Polislik anlayışı, ‘Suçların kontrol ve önlenmesinde sorumluluğun polis ile toplum arasında paylaşılması’ ilkesine dayanmaktadır.

3- Suçların oluşmasına etki eden önemli faktörler nelerdir sizce?

Aile, toplum, mahalle, okul, işsizlik, fakirlik, ideoloji, alt grup kültürü ve diğer sosyal, psikolojik faktörler ile çevresel  etkenler, suçların oluşmasına etki eden önemli faktörlerdir. Kaldı ki bu faktörler üzerinde polisin doğrudan doğruya hiçbir etkisinin bulunmadığı da yadsınamaz bir gerçektir.

4- Toplum Destekli Polisliğin amacı nedir?

Amacı, bu ve benzeri faktörlerin tespiti ile suçu önlemeye yönelik, tüm kurumlarda ve vatandaşlarda, farkındalık yaratarak, birlikte hareket etmelerini sağlayabilmektir.

5- Sarıyer’de, pilot uygulamaları aşamasında gerçekleştirilen Toplum Destekli Polislik uygulamaları ile Analitik Polislik çalışmalarının sonuçlarıyla ilgili olarak bilgi verebilir misiniz lütfen?

2005-2009 yılları arasında yapılan söz konusu çalışmalarda, evden, işyerinden, otodan ve oto hırsızlıklarında, gaspta, kapkaç da yüzde 56 ile yüzde 88 arasında değişen oranlarda azalmalar sağlanmıştır.

Yeri gelmişken, bir örnek vermek istiyorum. Evlerdeki hırsızlıkların çoğunun bilinenin aksine gece değil, gündüz saatlerinde gerçekleştiğini tespit ettik.  Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur. Çevremize daha duyarlı olmamız gerektiği kanısındayım.  

5-Sarıyer’in nüfusu yaklaşık 300 bin’i bulmakta, buna karşılık kaç personel ile hizmet vermektesiniz? Yeterli mi? Çalışma sisteminiz ile ilgili örnek verebilir misiniz?

İlçemizde 550 personel ile hizmet vermekteyiz. Doğru ve planlı bir çalışmayla yeterli gelmektedir. Her gün çalışmalarımızın sonuçlarına göre vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmenin yollarını araştırıyoruz. Örneğin; Sarıyer’in bölge yoğunluğuna göre suç haritasını çıkardık, mesleki açıdan da değerlendirdik.  Güncellemeye devam ediyoruz.

İlgili sitemize girildiğinde hangi mahallede oturuyorsanız, o mahalledeki görevli polisimizin gerekli bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Bu çok önemli ,vatandaş karşısında muhatap bulabiliyor. Eğer ortada aşılması gereken bir sorun varsa rahatlıkla paylaşabiliyor. Gerektiğinde çözüm için bir rapor şeklinde bize geliyor. Biz de çözüme ulaştırmaya çalışıyoruz.

6- “İlçene Sahip Çık Projesi” hangi ihtiyaçtan doğmuştur?  

Analitik Polislik ve TDP çalışmalarının sürdürülebilir olması için toplumun bu çalışmalara aktif katılımının sağlanmasına ihtiyaç vardır.  Bu ihtiyaçtan doğmuştur.

7-Bu projeyle neler hedeflenmiştir?

2009 Eylül–2010 Haziran tarihleri arasında okullar, dernekler, siteler, ibadethaneler, spor kulüpleri, Toplum Destekli Polis tarafından ziyaret edilerek; asayiş, güvenlik, terör ve narkotik konularında; öğrenci ve vatandaşlarımız bilgilendirilerek; güvenli bir Sarıyer için toplum ile polis işbirliğinin önemi konusunda FARKINDALIK yaratılması hedeflenmiştir.

8- Peki sizce, vatandaşlarımızın hak ve sorumlulukları konusunda yeterince bilgileri var mı? Şikâyet ettikleri hususlardan öncelik sırasına göre misaller verebilir misiniz?

Bilinçliler ama doğrusunu söylemek gerekirse yeterince değiller. Bir misal vermek gerekirse, insanlar önemli paralar vererek villalar alıyorlar. Ama güvenlik kamerası gibi tedbirlerini almıyorlar. Alanlardan ise, güvenlik kamerası aldım, masraf yaptım bir işe yaramadı diyenlere bile rastladım. Yani hırsız eve girmemiş, işe yaramadı diyenlere ne diyebilirim ki. Daha ne olsun caydırıcı olmuş işte. Amaç bu değil miydi zaten. Neyse, bu durumun daha iyi noktalara taşınabileceğine inanıyorum.

Şikâyet edilen hususlar ise, genel olarak mal, trafik, uyuşturucu diye söz edilen maddeler olarak ifade edilebilir.

9- Hedeflere ulaşılabilmiş midir? Sonuçlarını bizimle paylaşabilir misiniz lütfen?

Bu proje uzun soluklu iki aşamalı bir projedir. İlk aşamasında Haziran 2010 ayına kadar 15000 insanımızla iletişim kurmayı hedefledik. Bugüne kadar 2300’ü aşkın insanlarımızla, öğrencilerimiz ile görüştük. Dolaylı bir etkileşmeyle bu sayının 3-4 kat fazla olduğunu düşünebiliriz. Ama biz reel olarak 15000 sayısını hedefledik. Çalışmalarımız devam ediyor.

İkinci aşamada ise, toplumda doğal bir alt yapı oluşmuş olacak. O zaman kurumlarımızla koordineli, ortak çalışmalar ile çok daha verimli etkileyici sonuçlara ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

Sarıyer, stratejik anlamda önemli bir konuma sahiptir. Coğrafi konumu, istisna özellikleri ortada zaten. İnsanlarımız duyarlı, imkânlarını olumlu projelere seferber edebiliyorlar.

Mesela, kariyeri üst düzeyde dört önemli üniversitemiz ve İstinye Park gibi Alışveriş Merkezi mevcut. Her ilçeye nasip olmaz bunlar.

Ayrıca, çalışmalarımızın sonuçlarını görebilmek amacıyla, tarafsız ölçüm çalışması yapılması için bir Üniversitemiz ile anlaştık. Yapılıyor. Çıkacak sonuçlara göre çalışmalarımıza daha sağlıklı yön verebileceğimizi düşünüyorum.

10- Son olarak neler söylemek istersiniz?

Biz her aşamada ve her anlamda özeleştirimizi yapıyoruz. Tedbirlerimizi alıyoruz. Var ise çürük elmalarımızı ayıklıyoruz. Bunun Sarıyerli vatandaşlarımızın bilinmesini çok önemsiyorum. Ama insanlarımızda kendi özeleştirilerini yapabilmelidirler. Ortada olumlu ya da olumsuz bir sonuç varsa, az veya çok her kesimin katkısı olduğunu düşünüyorum.

Sarıyer, yaşanılabilecek harika ve güvenli bir yer. Ama daha da iyi olabilir. Sözün özü, kişiler ve kurumlar yani toplumun tüm kesimleri, taşın altına elini koymalı, hak ve sorumlulukları noktasında daha bilinçli olmalı, bu projenin bir ucundan olabildiğince tutmalıdırlar.

Kim bilir? Emekliliğimde ailem ile birlikte buraya yerleşebilirim. Mesleki bakış açım gereği, göremediğim doyasıya yaşayamadığım güzelliklerini o zaman yaşayabilirim belki de. Ne diyelim nasip.

Bu duygu ve düşünceler ışığında,

Söz konusu projenin oluşması, olgunlaşması ve hayata geçirilmesi noktasında, bu projeye yüreğini de katmış olduğunu gözlemlediğim, İlçe Emniyet Müdürü Sayın Rıdvan Günaydın başta olmak üzere nezdinde,

Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü mensuplarımıza şükranlarımı arz ediyor, Polis haftası vesilesiyle de her birini ayrı ayrı en kalbi duygularımla tebrik ediyorum.

 Nurettin KOÇ

Köşe Yazarı ve Sarıyer İlçe Temsilcisi

Editör: TE Bilisim