Sarıyer Belediyesi’nden Nejat Uygur’a vefa

Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki tiyatro salonu, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü öncesinde, sanat hayatına Sarıyer’de başlayan Türk Tiyatrosu’nun duayenlerinden Nejat Uygur’un ismiyle onurlandırıldı.   

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü  Genç, Nejat Uygur’un ailesinin, sanatçı dostlarının ve çocukluk arkadaşlarının katıldığı törende, “Salonumuza usta tiyatrocu Nejat Uygur’un adının verilmesinden gurur duyuyorum” dedi.

27 Dünya Tiyatro Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde Türk Tiyatrosu’nun kilometre taşlarından Nejat Uygur’un adının verildiği Sarıyer Kültür Merkezi Nejat Uygur Sahnesi açılış törenine, sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Nejat Uygur yerine, eşi Necla Uygur, oğulları Süheyl, Behzat ve Süha Uygur ile sanatçı dostları Erol Günaydın, Müjde Ar, Toron Karacaoğlu, Enis Fosforoğlu, Serap Aksoy, Metin Uca, Tuna Arman, Hakter Balaban, Ercüment Balakoğlu, Attila Yiğit, Sebahatin Mutluer, Hikmet Öziş ile birlikte Nejat Uygur’un arkadaşları ve sevenleri katıldı.  

Törende, Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, Sarıyer Emniyet Müdür Yardımcısı  Kaya Korkmaz, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Şinasi Yalçın, Metin Kavuk, Hüseyin Coşkun ile Sarıyer Belediye Meclis Başkan Vekili Adnan Ayber, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar da yer aldı.  

Açılış nedeniyle düzenlenen kokteyl sonrasında “Nejat Uygur Sahnesi” yazılı plaketi Nejat Uygur’un eşi Necla Uygur, Behzat, Süheyl ve Süha Uygur ile birlikte çakan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Nejat Uygur Sahnesi” ile sanat hayatının başında ‘Sarıyerli Pilot Nejat’ olarak tanınan büyük usta Nejat Uygur’un bizlere bıraktığı sanat mirasını gelecek kuşaklara taşıyacağız” diye konuştu.  

“Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi Nejat Uygur Sahnesi” açılış töreninde verilen kokteylin ardından, Nejat Uygur’un 60 yıl emek verdiği geleneksel Türk Tiyatro  yaşamının anlatıldığı Nebil Özgentürk’ün Bir Yudum İnsan belgeseli gösterildi.  

Belgesel gösteriminden sonra, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yaptığı konuşmada,  Sarıyer için Nejat Uygur’un çok özel bir yeri olduğunu vurgulayarak ”Büyük ustamız Nejat Uygur, tiyatro yaşamına Sarıyer’de, Büyükdere Halkevi’nde başladı. Tiyatro salonumuza O’nun ismini vermek bize gurur veriyor dedi.  

Başkan Şükrü Genç, “Sahnemize Nejat Uygur’un isminin verilmesi kararını Belediye Meclisimizdeki bütün partilerin katılımıyla aldık. Biz sanatı, politikadan ayrı tutuyoruz. Yaşamın içinde, herkesin içinde yer alacağı bir yaşam biçimi oluşturacağız. Hep birlikte Sarıyer’i tiyatronun ve sanatın merkezi yapacağız. Sarıyer büyük bir sahneyi hak ediyor. Siz bize destek verin yeter, biz çalışırız.” dedi. 

Başkan Şükrü Genç, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle törene katılan tüm sanatçılara plaket verdi. Nejat Uygur’un plaketini alan eşi Necla Uygur, Sarıyer Belediyesi’nin Nejat Uygur’a gösterdiği vefa için çok teşekkür ederek, “Nejat Uygur için Sarıyer’in özel bir yeri var. Tiyatro salonlarının yıkıldığı günümüzde, Sarıyer Belediyesi’nin bu etkinliği beni çok duygulandırdı” dedi. 

Behzat Uygur plaketini Sarıyer Kaymakamı  Ömer Karaman’ın elinden alırken yaptığı konuşmasında ”Sarıyer bizim için çok önemli. Nejat Uygur’un adı ‘Sarıyerli Pilot Nejat’tır. Böyle anlamlı bir günden büyük keyif aldık. Bu küçük tiyatro salonu bizim için 1000 kişilik bir salonu temsil ediyor” diye konuştu. 

Türk Tiyatrosu’nun emektar tiyatrocusu Toron Karacaoğlu, Nejat Uygur ile birlikte tiyatroya başladıklarını  söyleyerek, Büyükdere Halkevi’nde başladıkları tiyatro yaşamlarından anılar aktardı. Sanatçı Müjde Ar ise, Nejat Uygur’un manevi kızı olduğunu, tiyatroya ilk kez Nejat Uygur sahnesinde başladığını söylediği konuşmasında Uygur ailesi ile çok uzun yıllardır tanıştıklarını belirti ve Nejat Uygur ‘la ilgili anılarını anlattı. 

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun ustalarından Erol Günaydın yakın arkadaşını böyle anlamlı bir günde yalnız bırakmadı. Sağlık sorunları nedeniyle, geldiği araçtan inemeyen Erol Günaydın, “Sarıyer Belediyesi’ni sanata ve tiyatroya verdiği değer nedeniyle tebrik ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim