Olağanüstü gündemle toplanan Sarıyer Belediye Meclisi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından, 29 Nisan 2010’da güzergahı açıklanan ve Garipçe’den geçmesi planlanan 3. köprünün yapılmaması gerektiği yönünde karar alarak, 3.köprü sürecinde karşı bir tavır sergileyeceğini kamuoyuna duyurdu. 

Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki nikah salonunda, 25 Mayıs 2010 Salı günü gerçekleştirilen ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Belediye Başkan Yardımcıları ile meclis üyelerinin hazır bulunduğu olağanüstü toplantıyı, MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Halim Serdar Sarıoğlu, AKP İlçe Başkanı Hüseyin Özdemir’in yanı sıra Beykoz Belediye Meclis Üyeleri de takip etti.  

3. Köprü ile ilgili kapsamlı  bir sunumun yapıldığı toplantıya, Sarıyer’deki meslek odalarının temsilcileri, STK’ların yöneticileri, yöre ve mahalle derneklerinin üyeleri ile çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi. CHP, MHP ve AKP’li meclis üyelerinin grupları ve şahısları adına görüşlerini açıkladıkları toplantıda, CHP ve MHP Grubu 3. Köprüye karşı olduklarını belirtirken, AKP Grubu üçüncü köprünün Sarıyer’in gündemi ve sorunu olmadığı görüşünü savundu.  

Meclis Başkan Vekili Adnan Ayber’in yönettiği oturumda, açılış konuşmasını yapan Başkan Şükrü Genç, Belediye Meclisi’nin Sarıyer halkının iradesini temsil ettiğini belirterek, ilçemizde yüzbinlerce vatandaşı ilgilendiren 3. Köprü konusunun meclisimizde tartışılmasının her açıdan önem taşıdığını vurguladı.  

Başkan Şükrü Genç, ortada büyük bir yanlış olduğunu ifade ederek, “Üçüncü köprü  ile ilgili olarak, siyasi tartışmalardan uzak objektif bir değerlendirme gerekiyor. Yapılması planlanan köprünün İstanbul’da ulaşım sorununu çözemeyeceği ortadadır. Kentsel doku, çevre, insan ve diğer canlıların yaşamı için önemli sıkıntılar doğuracağı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir projenin hayata geçirilmemesi gerekiyor. Bizim bakış açımız köprünün güzergahı değil, köprünün yapılmaması yönünde” dedi. 

Başkan Şükrü Genç, 3. Köprüden birinci derecede etkilenecek olan vatandaşların, meslek odaları, STK’lar ve üniversitelerle birlikte tartışması gerektiğine dikkat çekerek, “Biz de yerel yönetim olarak bu tartışmada söz sahibi olmak istiyoruz. İstanbul ve Sarıyer ‘in 3.köprüye feda edilmemesi için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı. 

CHP Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Gökhan Zeybek, İstanbul’un tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, 12 bin yıllık geçmişiyle bugün dünyanın sayılı  metropollerinden biri olduğunu ve bu tarihi mirasın korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Tarihi mirası, doğal ve kültürel değerleriyle dünyanın sayılı kentlerinden biri olan İstanbul’u yönetenler maalesef üzerlerine düşeni yapmamaktadır. Bir kent nazım imar planlarıyla yönetilir. Kent planlarında yer almayan asma köprünün İstanbul için bir faydası yoktur” dedi. 

Bütün modern kentlerde ulaştırma sorunlarının artık metro projeleriyle çözüldüğünü hatırlatan Gökhan Zeybek, “İstanbul’da metro ve tüp geçit yapmak yerine hala karayolunda ve köprüde ısrar edilmesinin nedeni siyasidir, rant kaygısından kaynaklanmaktadır” diye konuştu. 

Yapılması planlanan köprünün ulaştırma ve trafik sorunlarını çözemeyeceğini vurgulayan Zeybek, köprünün İstanbul’un su havzaların tehdit ettiğini, doğal yaşama büyük zararlar vereceğini, ormanların katledeceğini ve canlıların yaşam alanlarını yok edeceğini, ayrıca köprünün mali açıdan da Türkiye ekonomisine büyük bir yük getireceğini belirterek, CHP Grubu olarak köprünün yapılmasına karşı olduklarını söyledi. 

MHP Grubu’nun görüşlerini açıklayan Meclis Üyesi Abdullah Akkuş, Sarıyer’i her açıdan ilgilendiren konunun belediye meclisinde gündeme gelmesinden memnuniyet duyduklarını  belirterek, “3. Köprü altyapısı olmayan bir proje ve İstanbul’a fayda sağlamayacağı ortadadır” dedi.

 

Akkuş, 3.köprünün AKP iktidarının siyasi bir tercihi olduğunu, ekonomik, çevresel ve kentsel planlama açısından sorunları çözmeyeceğini ve MHP Grubu olarak 3. Köprüye karşı oldukları ifade etti.  

AKP Grup Sözcüsü Ali Turan ise bugün neden toplandıkların bilmediğini ve 3. Köprü konusunun Sarıyer Belediye Meclisi’ni ve Sarıyer’i ilgilendirmediğini belirterek, yapılması planlanan köprünün doğaya ve İstanbul’daki yeşil bitki örtüsüne vereceği zararı, “İstanbul’a 45 milyon lale diktik” ifadeleriyle savundu.  

Konuşmasına gündem dışı konularla devam eden ve köprüyle ilgili görüş belirtmeyen Meclis Üyesi Ali Turan, tartışmaların artmasıyla AKP’li diğer meclis üyeleriyle birlikte toplantıyı terk etti. 

CHP Meclis Üyesi Erdal Sarıgöl de 3. Köprüye karşı olduklarını belirterek mecliste AKP Grubu’nun söyleyecek mantıklı gerekçeleri olmadığı için başka konulara değinerek meseleyi çarpıttıklarını savundu.  

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1995 yılında “3. Köprü İstanbul için bir cinayettir” sözlerini de hatırlatan Sarıgöl,  “Ama yıllar sonra karşı oldukları projeye imza attılar.  3. Köprüye karşı olmak yaşamı, doğayı, insanı ve İstanbul’u savunmaktır” dedi. 

Mecliste, şahsı adına söz alan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun da 3. Köprünün sorunları çözmeyeceğini ve daha birçok soruna kaynaklık edeceğini belirterek köprünün yapılmasına karşı çıkacaklarını ifade etti. 

CHP Grubu adına Gökhan Zeybek, yapılması  düşünülen asma geçişli 3. boğaz köprüsü ve çevre yollarıyla ilgili, mecliste oluşan; boğaz köprüsü ve çevre yollarının yapılmaması yönündeki karşı görüşlerin ve genel eğilimin bir meclis kararına dönüşmesi ve Belediye Başkanı tarafından ilgili kurum ya da kuruluşlara iletilmesini konusunda meclisten bir karar alınmasını önerdi. Gökhan Zeybek’in önerisi, AKP Meclis üyeleri oturumu terk ettiği için CHP ve MHP’li meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi. 

Oturumun sonunda Meclis Başkan Vekili Adnan Ayber yaptığı açıklamada yapılması planlanan köprünün zararlarını Sarıyer halkına izah edemeyen meclis üyelerinin toplantıyı terk ederek ciddi bir sıkıntı yaşattığını belirterek, “Bu terk ediş Sarıyer halkından kaçıştan başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim