Venedik Barış Araştırmaları Vakfı’nın davetlisi olarak konferansa giden Sarıgül, burada yaptığı konuşmada “Küresel demokrasi ve adalet sağlanmadan, küresel barış sağlanamaz” dedi.

İstanbul Times Haber Merkezi


Sarıgül beraberindeki bir heyetle Venedik’e giderek Barış Araştırmaları Vakfı’nı ziyaret etti. Buradaki konferansta bir konuşma yapan Sarıgül, barış gününde bile dünyanın birçok yerinde savaşların konuşulduğunu belirterek "Dünya Barış Günü bir kutlama değil, farkındalık ve duyarlılık yaratma günü olmalıdır" dedi.

Savaşların en büyük mağdurunun savaşanlar değil, sivil halk, kadınlar ve çocuklar olduğunu vurgulayan Sarıgül, konuşmasında şunları söyledi:

“Savaş, kâinatın en üstün yaratığı olan insanı kâinatın en acımasız canavarı haline getiren bir hastalık. Bugün sadece, benim ülkeme komşu olan Suriye’den çevre ülkelere sığınan 6 milyon savaş mağduru var. Dünyada milyonlarca insan savaşın soğuk ve acımasız yüzüyle karşı karşıya. Küresel eşitsizlik ve adaletsizlik barışın önündeki en büyük engel. Yeryüzünün sadece bir yanının gelişmiş olması, karnının tok olması, küresel barış için yeterli değildir. Herkesin birbirini anlayabileceği ortak bir kültüre, evrensel bir anlayışa ihtiyaç var. Küresel demokrasi ve küresel adalet sağlanmadan, küresel barış sağlanamaz. Her gün giderek artan nüfusuyla dünyamızın artık her zamankinden daha fazla barış ve hoşgörüye ihtiyacı var."

Konuşmasının ardından Venedik Barış Araştırmaları Vakfı Kurucusu Maria Laura Picchio Forlati, Mustafa Sarıgül’e ziyaretinin anısına bir teşekkür plaketi verdi.
Editör: TE Bilisim