Bahçelievler Belediyesi’ne ait Nurettin Topçu Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecenin açılışında konuşan Şanlıurfalılar Derneği Başkanı Av. Müslüm Kayacan, 97 yıl önce İngilizlerin Mondros Mütarekenamesi’nin 7. maddesine dayanarak Şanlıurfa’yı işgal ettiklerini anlattı. İngilizlerin daha sonra aralarında anlaşma yaparak kenti Fransızlara teslim ettiklerini belirten Kayacan, şunları söyledi:

“Düşmanın o zaman hesaba katmadığı iki değer vardır; özgürlük ve vatan sevgisi. İşte bu ruh, 12’lerliderliğinde, Urfalı hemşehrilerimizin birlik halinde hareket etmesiyle netice vermiştir. Ve hayalle geldikleri Urfa’dan hüsranla dönmelerini sağlamıştır. Verilen mücadele kutsal bir mücadeledir. Düzenli ordu olmadan yerel halk tarafından verilen bir mücadeledir. Bu vatan, toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi duranlarındır. Bir tarih boyunca, onun uğrunda, kendini tarihe verenlerindir. Bu topraklar, hainlere terk edilmeyecek kadar değerli ve kıymetlidir.”

AYRILIKTA FELAKET VARDIR

Birlik ve beraberlikten kuvvetin doğduğunu hatırlatan Başkan Kayacan, “Ayrılıkta sıkıntı ve felaket vardır. Bizim İstanbul’da temsiliyet anlamında söz sahibi olabilmemiz için birliktelik ruhunu yakalamamız lazımdır. Bugün, bu ruhun en büyük göstergesidir” ifadesini kullandı.

Kayacan, konuşmasının sonunda bu güzel faaliyetin gerçekleşmesinde kendilerine destek olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’ye, söz konusu salonu tahsis eden Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’nu ayrıca gecenin ikram sponsorları Ali ve Murat Hacı Bozanoğulları ile Uzunlar Peynirciliğe ve geceye katılım sağlayan bütün davetlilere teşekkür etti.

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu ise, Şanlıurfalıların 97 yıl önce düşmana karşı çok zor şartlar altında büyük bir kahramanlık gösterdiklerini söyledi. Bunu unutan küresel güçlerin 15 Temmuz’da yeniden harekete geçtiğini hatırlatan Develioğlu, “Milletimiz bir kez daha ülkemizin işgaline izin verilmeyeceğini bütün dünyaya göstermiştir” dedi.

DUYGUSAL ANLAR

Konuşmalardan sonra, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin 45 kişilik dev kadrosu ve sıra gecesi ile 97 yıl önceki Şanlıurfa’nın kurtuluş mücadelesi yaşatıldı. Davetliler bir taraftan Şanlıurfa müziğini dinleme fırsatını bulurken diğer taraftan tiyatrodaki duygusal sahneler nedeniyle zaman zaman hüzünlendiler.

GECENİN SONUDA CURCUNA

Kurumsal bir şekilde hazırlanan ve son dakikalara kadar oldukça disiplin içinde gecen gece, gerekli gereksiz herkesin sahneye davet edilmesiyle bir anda curcunaya döndü. Oluşan kalabalık yüzünden, sergiledikleri performans nedeniyle yoğun ilgi görmesi beklenen tiyatro ekibi sahnede arada kaynayıp gitti. Baştan sona başarılı götürülen gecedeki sahnenin bir anda köy meydanına çevrilmesine anlam veremeyen davetliler, “Gerek, organize için maddi-manevi hazırlıktan kaçınmayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin gerekse Şanlıurfa Derneği yetkililerinin bir daha böyle bir hataya düşülmemesi için program öncesi daha ciddi bir görevlendirme yapmaları gerekir” dediler.

Editör: TE Bilisim