Ali haydar ustayı sizden dinlemek istersek nasıl anlatırsınız?

Efendim öncelikle 64 yaşındayım ve Samatya Ali Haydar İkinci Bahar restorantının üç ortağından birisiyim. Aslen Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Kürtosman köyünde Dünya’ya geldim. Çalışma hayatıma 8 yaşında başladım. Önceleri marangozluk ardından bir sürede fırıncılık yaptım. 1990 yılında İstanbul’a geldim. İlk olarak Dolapdere’de kebapçılık yaptım. Yıllarca fırıncılık yaptıysam da aklımda hep kebapçılıktaydı. Yaklaşık 18 yıl Dolapdere’de kebapçılık yaptıktan sonra bir süre sonra işlerim kötüye gitti iş yapamayınca bende dükkanı kapatıp 2005 yılında Samatya’ya geldim ve maceram bu şekilde başladı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Yusuf Karakaş 

İkinci Bahar dizisinden sonra mı devraldınız burayı ?

Evet zaten biliyorsunuzdur dizinin finalinde burası yanmıştı ve 3 yıl kadar kapalı kaldı ardından 2 yıl da tadilat sürdü. Zaten diziden önce burası kebapçı değildi boş bir yerdi. Set için kebapçı olarak kullanıyorlardı. Tadilattan sonra biz açtık burayı. Benimde diziyle ve karakterle bir alakam yoktu.

Dizinin ruhuna uygun olarak mı devam ediyorsunuz işletmeye?

Elbette. Müşterilerimiz kelimesinden çok misafirlerimiz demeyi tercih ediyorum her zaman. Mekana girdiğinizde sizin gördüğünüz gibi bir müze havası var. Dokusuna zarar vermeden yola devam ediyoruz. Duvarlarda set fotoğrafları sıklıkla bulunuyor. Hiçbir zaman diziden ziyade kendimizi ön plana çıkarma gayesinde olmadık. Bizim işimiz mutfak ve kaliteden ödün vermeden en iyisini yapmak her zaman.

Peki misafirlerinizden en çok hangi soruları duyuyorsunuz?

Şimdi yaptığımız işin ve devraldığımız sorumluluğun bilincindeyiz, haliyle insanların gerek şahsımla gerek diziyle ilgili tüm sorularını anlayışla karşılıyorum. En çok Şener Şen ile bir akrabalığımın olup olmadığı soruluyor ( gülüyor). Bunun dışında Türkan Hanım (Şoray) ve Şener Bey’in (Şen) buraya gelip gelmediklerini çok sık duyuyorum. Dizide benim oynayıp oynamadığım da en çok sorulan sorulardan.

Peki ben birazdan mutfağa girmek istiyorum. En çok hangi mezeler tercih ediliyor?

Tüm mezelerimiz beğeniliyor ama revaçta olan diziden de akılarda kalan Köpoğlu mançosu, hanımız mezesi , ali nazik bunun dışında maş fasulyesi, muhamara ve diğer mezelerimizde ilgi görüyor. Kebaplardan ise Ali Haydar Special dediğimiz karışık kebap tabağımız tercih edilir, Tabi fıstıklı kebap ve mevsimine göre patlıcan kebabı da ilgi görüyor. Onun dışında çiğ köfte ve içli köftemiz çok beğenilir. Eskiden kuzu eti kullanırdık kuzu etini kaldırıp dana etini kullanmaya başladık ve iyi dönüşlerde aldık. Çiğ köfteyi etli yapıyoruz yüzde 75 et yüzde 25 bulgur kullanıyoruz.

Ali Haydar Usta sistemi diye bir kavram duymuştum buraya gelmeden önce nedir bunu biraz açar mısınız?

Benim sistem biraz eski sistemdir denilir belki ama bakıldığında her zaman insanları rahat ettiren ve herkesin işini yaptığı bir sistemdir. Zaten bu şekilde gittiği zaman daha rahat ve verimli hizmet edebiliyoruz. Yani iş bölümü diyelim. Herkesin iş bölgesi, görevi, sorumluluğu var. Şuana kadar bir pürüz yaşamadık çünkü sistemimiz yerine oturdu.

Gün içerisinde sadece yemek yemeye gelenler mi uğruyor mekana?

Hayır tabiî ki mekanı gezmeye fotoğraf çekmeye gelen çok sayıda insanlar var. En başta da dediğim gibi bir müze havası hakim. Sadece İstanbul’dan değil Türkiye’nin farklı yerlerinden insanlarda geliyor. Herkesin başımızın gözümüz üstünde yeri var.

Böylesine popüler bir mekanda sizin de zamanla elinizde olsa da olmasa bir popülerliğiniz olmuştur?

Bu tarz şeyler normal karşılıyoruz belki fiziki olarak dizideki Ali Haydar Usta’ya benzerliğim bunda etkisi var. Hiçbir zaman mütevazılığı ve kaliteyi elden bırakmamak en iyisi.Ben anne ve babamdan ve tabi ki yanında bu işi öğrendiğim ustalarımdan bunu öğrendim. Benim hayatıma hiç atışma girmedi. Kimseyi ne incitirim ne de kırarım. Kendimi bir öğretmen olarak görüyorum her zaman öğretirim, yardımcı olurum bu benim için büyük bir keyiftir.

Peki son olarak sosyal medyayla aranız nasıl ?

Sosyal medya artık bambaşka bir mecra oldu. Facebook, twitter ve instagram’da varım. Misafirlerimizin olumlu yada olumsuz tüm yorumlarına açığız ve hepsini ek tek okuyorum. Onların düşüncelerine önem vererek eksiklerimizi tamamlayıp işimizde en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim