Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Durdu, hayvanın sağlıklı olup olmadığını anlamak için belirli kriterlerin bulunduğunu, kurbanlık alacak vatandaşların bunları gözönünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde bozukluk bulunmamasının dikkate alınacak ilk unsur olduğunu dile getiren Durdu, şunları kaydetti:

"Ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı olan, vücudunda yara, şişlik, ödem bulunan hayvanların satın alınmaması gerekir. Ayrıca kurbanlık hayvanın burun üst kısmı kuru ve çatlak olmayıp nemli ve parlak olmalı. Burun üst kısmı kuru ve çatlak olan hayvanların ateşi olduğu veya enfeksiyon geçirdiği söylenebilir." 

Enfeksiyon geçiren hayvanların tüylerinin karışık olduğuna işaret eden Durdu, tüyleri düz ve parlak olan kurbanlıkların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özellikle küçükbaş hayvanların beline dokunulduğunda iyi beslenip beslenmediği noktasında fikir sahibi olunabildiğini aktaran Durdu, şöyle dedi:

"Küçükbaş hayvanların beline dokunulduğunda ele fazla kemik dokusu gelmemeli. Bel kısmındaki dolgunluk hayvanın iyi beslendiği konusunda fikir vermektedir. Çok zayıf, yeni doğum yapmış, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, dış görünümü ve bakışları cansız, çevreye aşırı tepkili ve çok duyarsız olan hayvanlara dikkat edilmeli."

Prof. Dr. Durdu, koyun ve inek gibi dişi hayvanları kurbanlık olarak seçeceklerin gebe olup olmadığına dikkat etmesi, gebe hayvanların kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Dişi kurbanlıkların memelerinin çatlak ve kızarık olmaması gerektiğini kaydeden Durdu, aksi durumda bu durumdaki hayvanlarda enfeksiyon olduğunun düşünülebileceğini sözlerine ekledi.

AA

Editör: TE Bilisim