İstanbul Times: Gökhan Karakurt

 Türkiye’nin Zeytinyağı üretiminde dünyanın önemli ülkeleri arasında yer aldığını belirten Ziraat Mühendisleri odası yetkilileri, yıllık 190 bin tonluk üretim ile İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra dördüncü sırada yer aldığını ve 2013 yılı itibarıyla 295 milyon dolar ihracat geliri elde ettiğini söylediler.

 ‘’KANUNAGÖRE ZEYTİNCİLİK SAHALARI DARALTILAMAZ’’

 Zeytin ve zeytinyağı üretimine bu denli önem verilen ve dünyada söz sahibi olan Türkiye’nin zeytinlikleri son derece koruyan mevzuatın bulunduğunu dile getiren Mühendisler  "Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun". ‘’Kanuna göre zeytincilik sahaları daraltılamaz. Zeytin sahalarına en az bir kilometre yakınlıkta koyun ve keçi ağılı yapılması ile bu alanlara her çeşit hayvan sokulması yasaktır. Ayrıca, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin bitkisel gelişimine ve üremesine engel olacak kimyevi atık, toz ve duman bırakan tesis yapılamaz ve işletilemez’’şeklinde olduğunu dile getirdiler.

  Tasarıda yer alan "zeytinlik saha" tanımlaması ile 25 dekardan küçük sahaların artık zeytinlik saha sayılmayacağını belirten Ziraat mühendisleri, ‘’Oysa AB‘nin konuyla ilgili 2366/98 EC mevzuatında 1 dekarın üzerindeki alanlar "zeytin yetiştirilen parsel" olarak tanımlanırken, "zeytin ağaçları ile kaplı alanlar" ise asgari olarak 100 metrekare olarak boyutlandırılmaktadır. Ülkemizdeki zeytin bahçelerinin ortalama büyüklüğünün 12 dekar olduğu dikkate alındığında, sadece bu tanımlama dahi ülkemizin zeytin ve zeytinyağı üretimine indirilmiş büyük bir darbe olacaktır. Bu şekilde zeytinlik sahaların yarıdan fazlası kanunun koruyuculuğunun dışına çıkarılmış olduğunu’’söylediler.

 ‘’ASIL KAYGIMIZ HALK SAĞLIĞI’’

 Kanunda zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası kurulmasına izin verilir, zeytinliklere zarar verecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamasına ve işletilmesine izin verilmediğini dile getiren Ziraat odası yetkilileri,’’tasarıda zeytinyağı fabrikası kurulması ile ilgili imtiyaz kaldırılmış, buna karşın yeni oluşturulacak Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu‘nun uygun görmesi şartıyla jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, ilgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, kamu yararı gözetilerek yol altyapı ve üstyapısı faaliyetlerinde bulunulacak yatırımlar için zeytinlik sahalarda yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilecek’’  ifadelerinde bulundular.

 İstanbul Ziraat odalar yönetim kurulu adına konuşan Başkan Ahmet Atalık, kaygılarının sadece zeytin ve zeytinyağı üretiminde azalma, çevre tahribatı, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi ve istihdam konusu olmadığı asıl kaygılarının halkın sağlılığı olduğunu kaydetti. Meclisteki siyasi partilere seslendiğini belirten Atalık,’’yasalar üretimimizi ve sağlığımızı olumsuz yönde hedef almamalı, halkımızın takdirini alacak güzellikleri sağlamalıdır’’dedi.

 


Editör: TE Bilisim