Ramazan ayında gün boyunca dinç kalabilmenin yolu hem sağlıklı hem de doğru beslenmekten geçiyor. Bunun için de gün içinde vücudumuza enerji sağlayan besinler almanın önemi büyük. Vücudumuza birçok faydası olan ve enerjimizi artıran bal da bu ürünlerin başında geliyor.

Her gün bal tüketilmesinin sağlığa birçok faydasının olduğunun altını çizen Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen konuyla ilgili şunları söylüyor. “Ramazan ayının uzun ve sıcak günlerinde vücudumuza enerji veren besin kaynaklarını tüketmemiz büyük önem taşıyor. Özellikle gün ortasından sonra bitkinliğe ve konsantrasyon eksikliğine karşı günün kalanına dinç devam edebilmek için gerekli olan enerjiyi iftar ve sahurda doğru yiyecekleri tercih ederek sağlayabiliriz. Doğal bir enerji kaynağı olan bal vücudun performansını ve zindeliğini artırmanızı sağlar ve tüm gün aç kalan vücudun günlük aktivitelere yetebilmesi için gerekli enerjiyi verir.

Mideye denge getirir  

Ramazan ayında uzun saatler süren açlık iftar ve sahurdaki yanlış beslenmeyle birlikte mide şişkinliğini ve bağırsak koliğini tetikleyebiliyor. Mide asidini dengeleyerek sindirimi kolaylaştırması ile bilinen bal, Ramazan ayında en çok karşılaşılan problemlerden biri olan mide sorunlarına da yardımcı oluyor. Yeme alışkanlıklarımızın değiştiği gibi uyku rutininin de değiştiği bu ayda, balın metabolik stresi azaltması sayesinde uyku düzensizliğinden kaynaklanan sorunlar da rahatlıkla aşılabiliyor.

İftarda tatlı ve meyve yerine bal tüketin

Yapılan araştırmalar alkali özellikte olduklarından tatlı ve meyvenin iftardan hemen sonra ve fazla miktarda yenmemesi gerektiğini gösterirken, midenin protein sindirimini bozabileceği riskine karşı dikkatli olunması gerekiyor. Ayrıca vücuda alınan şeker de kısa sürede acıkmaya neden olma ve yağa dönüşme özelliği nedeniyle kilo almayı kolaylaştırıyor.

Balı kilonuzla doğru orantılı olarak tüketebilirsiniz

Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen; balın kimyasalının normal beyaz şekerden farklı olduğunu belirterek, doğal tatlandırıcı özelliğiyle Ramazan’daki tatlı ihtiyacımızı sağlıklı bir şekilde karşılamamız için en doğal ürün olduğunu belirtiyor. Doğru miktarlarda alınan günlük bal tüketimi ile bir çok ihtiyacın karşılanacağını belirten Sezen ”Kilonuzla doğru orantılı olarak bal tüketebilirsiniz. Örneğin 50 kilo bir insan için günlük ideal bal tüketme oranı 50 gramdır” dedi.

Anavarza Bal Hakkında:

1979 yılında Süleyman Sezen'in kurduğu Sezen Gıda Ltd. Şti. 1995 yılında Anavarza Bal markasıyla bal sektörüne giriş yaptı. Adana'nın Kozan ilçesinde kurulan şirket, ismini bölgenin sembolü Anavarza Antik Kenti'nden alıyor. 450 m2’lik alana kurulan üretim tesisleri, bugün 13.200 m2’ye ulaştı ve Kozan'da istihdam sağlamaya devam ediyor. Aralıksız yapılan AR-GE çalışmaları ve üniversite iş birlikleri Anavarza Bal'ı sektörde yeniliklerin öncüsü olan bir marka haline getiriyor. Amerika'da ve Avrupa'da yıllardır tüketilen Krem Bal'ın bundan böyle Türkiye'de de üretilmesi, bu çalışmaların kıymetli sonuçlarından biri. Ayrıca seçkin gıda markalarına verilen "BRC Global Standart - Grand: A" gibi sertifikalar, titiz çalışmaların bir başka getirisi. Anavarza Bal, minik kanatlarında evrenin ‘‘sır’’larını taşıyan arıyı, ‘‘sabır’’la ve mükemmel zamanlamayla balı ortaya koyan arıcıyı, sırrın sabırla buluştuğu yerde doğanın ‘‘armağan’’ı olan balı korumak için çalışıyor.  Binlerce arının kilometrelerce yol kat ederek ürettiği balın tek damlasını ziyan etmeden, hak ettiği değeri bulmasına yardımcı oluyor. Anavarza Bal; Süleyman Sezen'in açtığı yoldan, yine kendisinin önderliğinde, Can Sezen'in yönetiminde en iyi bildiği işi yapmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim