Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kader, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çıkan olaylarda ölenlerin sayısının büyük olasılıkla binlerle ifade edilebileceğini söyledi.

ABD'de sürgünde yaşadığı başkent Washington'da basın toplantısı düzenleyen Rabia Kader, çatışmalarda ölen ve yaralananlarla ilgili bir bilgi edinmenin zorluğundan sözettiği açıklamasında, ''Edindiğimiz bilgilere göre ölü sayısı 1000'in üzerinde, kimileri de 3 bin rakamını telaffuz ediyor'' dedi.

İnsanların yalnızca Sincan'ın başkenti Urumçi'de değil, bu geniş bölge genelinde öldürüldüğünü belirten Kader, Kaşgar gibi farklı kentlerle kitle cinayetleri işlendiğinin altını çizdi.

5 bin kadar kişinin hapsedildiği tahmininde bulunan Kader, Çinli yetkililerin açıklamalarının tersine, güvenlik güçlerinin barışçı gösterileri bastırmak için kuvvete başvurduğunu da vurguladı.

Çin yönetiminin şiddeti kışkırtmakla ve ölü sayısını abartmakla suçladığı Kader, ''Ben, her türlü şiddete karşıyım. Bunu yapmadım ve böyle birşeyi asla da yapmayacağım'' dedi.

Yeni Çin Haber Ajansı, son haberinde ölü sayısının 184'e yükseldiğini duyurmuştu.
Editör: TE Bilisim