PKK'nın, kara para aklayan firmaların tercih ettiği Lüksemburg'da kurulmuş finansör şirketinin merkezi deşifre edildi. Uyuşturucu gelirlerini aklayan C.I.L. isimli paravan şirket, Kandil'e giden silah ve mayınların parasını ödüyor. Şirket, adeta örgütün "paravan bankası" gibi çalışıyor

Terör örgütü PKK'nın, özel yasaları ile kara para aklayan sermaye sahiplerine ayrıcalıklar sunan Lüksemburg'da kurulmuş finansör şirketinin merkezini Türk basınında ilk kez SABAH buldu. Uyuşturucu gelirleri ile Avrupa'da örgüt yandaşlarından toplanan paraları aklayan C.I.L. isimli paravan şirket, Kandil'e giden silah ve mayınların parasını ödüyor. Ayrıca Roj TV'ye de para aktaran şirket, PKK'nın tüm para dağıtımını organize eden merkez durumunda.

SABAH İZİNİ SÜRDÜ

SABAH Özel İstihbarat Bölümü, C.I.L. ve bağlantılı şirketleri bir ay boyunca Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg olmak üzere beş ayrı Avrupa ülkesinde izini sürdü. Paravan şirket C.I.L.'in ortaklık ve sermaye yapısıyla ilgili belgelere ulaştı. Sözde inşaat ve emlak işi yapan şirketin açılımı "Construction Immobiliere Luxembourgeoise". Şirket "6, Place de Nancy, L-2212 Lüksemburg" adresinde faaliyet gösteriyor. C.I.L'in izini ilk olarak MİT buldu. Kandil'e giden paraların kaynağını araştıran MİT, uluslararası silah tüccarları ile PKK'ya mali destek veren şirketlere ilişkin ulaştığı bilgileri Fransız makamlarına iletti.

ALTI ORTAĞI VAR

Fransız adli makamları, örgütün para trafiğini takip ederek uluslararası silah şirketleriyle bağlantılı isimleri tespit etti. Örgütün Avrupa kadrosundaki yöneticilerin telefonları 2010 yılında 6 ay boyunca Fransız polisi tarafından dinlendi. Paris'teki PKK davasını açan Fransız sorgu hâkimi Thierry Fragnoli örgüte aktarılan paraların izini sürerken Lüksemburg'daki C.I.L. şirketine ulaştı. Fragnoli, şirketin toplam altı ortağı olduğunu tespit etti. Şirketin öz sermayesi 1,5 milyon Euro. Ancak Fransız polisi, C.I.L. şirketinin gerçekte yıllık toplam 300 milyon Euro'luk para transferi gerçekleştirdiğini değerlendiriyor.

ŞİRKETLER EL DEĞİŞTİRİYOR

Edinilen bilgilere göre şirketin ortakları, örgütün Avrupa'daki finansörlerinden Mehmet Çetindağ, Mustafa Yıldırım, Abdulbaki Gökalp ve Hacı Karakoyun. Her biri 300 bin Euro sermaye ile şirkete ortak. Yıldırım, PKK'ya finans sağlayan şirketlerin eski derneği olan Uluslararası Kürt İşverenler Birliği'nin (KARSAZ) başkanıydı. C.I.L şirketin başkanı Mehmet Çetindağ. Mustafa Yıldırım genel sekreter, Abdulbaki Gökalp ise sayman. SABAH, Çetindağ'ı Paris yakınlarındaki villasında görüntüledi. Ekibimiz, Gökalp'i de görüntülemeyi başardı. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, "PKK'nın Avrupa'daki siyasi kanadın en büyük gücü ekonomiktir. Para kesilirse silahlı kanat zora girer" demişti.

Şirketin yabancı ortakları da var
PKK'NIN Avrupa'daki yöneticileri paravan olarak kurdukları şirketlere yabancıları da ortak ediyor. Örgütün para kasası C.I.L. şirketinin Jean Claudi Buffa ve Henri Jean Marie Bovy adında iki yabancı ortağı bulunuyor. Yabancı ortakların şirketin faaliyetlerini maskelemek amacıyla "kadroya" dâhil edildiklari belirtiliyor. Terör örgütü PKK, C.I.L.'den önce de yabancıları, kurdukları paravan şirketlerin yönetim kuruluna aynı nedenlerle almış . Örgüt yöneticileri C.I.L.'in adının Gestexport olduğu dönemde yönetim kuruluna yabancıları getirmiş. Yönetim kurulunda Hubert Fabri (Brüksel), Comte de Ribes (Paris), Alain Peytral (İsviçre), Vicomte de Ribes (Paris), Vincent Bollore (Paris) gibi isimler bulunuyor.

Strateji değiştirdi
Örgütün finansör olarak Lüksemburg merkezli C.I.L.'yi kullanmasının nedeni Fransa, Hollanda ve Belçika'da yapılan operasyonlardan sonra darbe yemiş olması. Belçika'da örgüt mensuplarının malvarlıklarına el konuldu. Fransa'daki son operasyonlarda bazı araba, ev ve işyerlerine el konuldu. Bunun üzerine örgüt, 2007'de Nedim Seven'in gözaltına alındığı dönemden bu yana, terörün finansmanı konusunda strateji değişikliğine gitti. Paraları Lüksemburg merkezli C.I.L. şirketine taşıdı, ayrıca Fransa'daki gayrimenkulleri de bu şirkete sattı. Örgütün Avrupa kadrosu bu şirket sayesinde mali işleyişi sürdürmek, kara para trafiğinin önünün kesilmesine engel olmak, silah şirketlerine para aktarmak gibi Kandil kadrosu için hayati önemdeki fonksiyonları devam ettirebiliyor. Şirketlerden elde edilen gelirleri Kandil'den çok Abdullah Öcalan'a yakınlığıyla bilinen Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un yönettiği belirtiliyor. (Sabah)

Editör: TE Bilisim