Babası bir Türk... 37 yıl önce İngiltere'ye piyano eğitimine gidiyor. Orda Perulu bir kıza vuruluyor. Evlilikleri kısa sürüyor, bir kızları oluyor. Sonrası ayrılık... O kız şimdi 36 yaşında. Tek kelime Türkçe bilmiyor...  Rüyasında babaannesinin mezarı görüp yola çıkmış. 36 yıl sonra ailesini buldu...

Peru'da yaşayan babası Türk annesi Peru'lu Vacide Erda, 36 yıl sonra bulduğu eski kimlik defteriyle İstanbul'a gelerek yakınlarına ulaştı.

Bir romana konu olacak yaşam öyküsü 37 yıl önce başladı. 1973 yılında okumak için İngiltere'ye giden piyanist Suha İren'in oğlu Süheyl Erda, Perulu Marina adlı bir kadınla tanıştı. Süheyl Erda, Marina ile 1 yıl sonra İstanbul'da düğün yaparak evlendi.

Süheyl Erda aynı yıl dünyaya gelen kızı Vacide Erda (37) ve eşi Marina Erda ile birlikte yerleştiği Peru'da yaşamaya başladı.

Bir süre sonra eşiyle arasında sorunlar çıkan Süheyl Erda, eşinden ayrılarak adresini vermediği başka bir kente yerleşti. Marina Erda ise mahkemenin kendine verdiği kızı Vacide Erda ile birlikte hayatını sürdürdü.

Büyüdükten sonra babasının izini süren Vacide Erda tüm uğraşlarına rağmen bir kez babasıyla telefonla görüşebildi. Babasıyla 17 yaşında telefonla konuşan Erda, babasından yaşadığı yerin adresini tüm ısrarlarına rağmen alamadığı gibi İstanbul'daki akrabalarına da yıllarca ulaşamadı.

TAŞINIRKEN KİMLİK DEFTERİNİ BULDU

25 yaşına gelen Vacide Erda Peru'lu bir gençle evlendi. Erda annesinin yanından yeni evine taşındığı sırada İstanbul'da doğduğu yıl ailesinin aldığı eski kimlik defterini buldu.

Türkçe bilmeyen Erda, elindeki bu kimlikle Peru'daki Türk Kültür Merkezi ve ''Kimse Yok Mu?'' derneğinden yardım etmelerini istedi.

Devreye giren Türk Kültür Merkezi yetkilileri, Türkiye'den Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) işadamlarından yardım istedi.

TUSKON'un yardımları sonucu Türkiye'ye getirilen Erda, İstanbul'daki amcası ve kuzenleriyle buluşarak hasret giderdi.

BABAANNESİNİN MEZARINI RÜYASINDA GÖRMÜŞ

Üsküdar'daki akrabalarıyla hasret gideren Vacide Erda, AA muhabirine yaptığı açıklamada yıllardır ailesini aradığını belirterek, Türkiye'de olmaktan, kendine benzeyen insanları görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kendine yardım eden herkese teşekkür eden Erda, şunları söyledi:

''Şimdi ailemi buldum. Kendi kanımdan insanları buldum. Doğduğum ülkeye geldim. Çok mutluyum. Yıllardır rüyamda gördüğüm babaannemin mezarını gittim gördüm. Aynı rüyamda gördüğüm mezar. Çok ilginç benim için. Türkiye ülkem çok güzel kendime benzeyen insanları gördüm. Şimdi hep birlikte babamın adresini bulacağız. Babamın Peru'da bir orman köyünde yaşadığı yönünde bilgiler var, onu araştırıp bulacağız''dedi.

Vacide Erda'nın amcası Sena Erda, yeğenini görmekten dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, TUSKON ile Türk Kültür Merkezi yetkililerine çok teşekkür etti.

Ağabeyi Süheyl'e olan özlemini yeğenine sarılarak gidermeye çalıştığını belirten Sena Erda, en kısa sürede abisine ulaşacaklarını söyledi.

Marina Erda'nın kuzeni Melis Erda ise çok mutlu olduklarını ifade ederek, ''Yıllardır bir amcamızın ve çocuğunun olduğunu biliyorduk, ama ulaşamıyorduk.Yazdığımız mektuplar hep geri dönüyordu. Yardımcı olan herkese çok teşekkür ederiz'' dedi.

Peru Türk Kültür Merkezi yetkilisi, Mehmet Işıtan da Vacide Erda'nın kendilerine ilk geldiği an Türk olduklarını anladıklarını belirterek, ''Vacide konuşunca Perulu sandık. Ama bir Türk kızı olduğu anlaşılıyordu. Bize kendini,babasının Türk olduğunu anlattı, bizlerde elimizden geleni yaptık. Vacide'yi ülkesine getirdik,akrabalarıyla kavuşturduk. Çok mutlu olduk. Şimdi Türkçe öğrenmesine yardımcı olacağız'' diye konuştu.
Editör: TE Bilisim