Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşide, Prof. Dr. Pala, Fuzuli’nin ‘Ezel kâtipleri uşşâk bahtın kare yazmışlar, Bu mazmûn ile hat ol safha-i ruhsâre yazmışlar’ dizeleriyle başlayan gazelinden yola çıkarak, hayata dair değerlendirmelerde bulundu.

‘KADER DEĞİŞMEZ’

Ünlü edebiyatçı, hava muhalefetine rağmen söyleşisine yoğun ilgi gösteren okurlarına, ‘anladım ki Fuzuli, fuzuli bir adam değilmiş’ sözleriyle seslenerek, teşekkür etti. Fuzuli’nin gazelinde ‘Kader’ kavramına dikkat çektiğini ifade ederek, ‘ Hepimizin bir yazısı var ve bunu değiştiremiyoruz. Uzatıp kısaltamıyoruz ama derinleştirip geliştirebiliyoruz. Ancak kaderi değiştiremiyoruz. Azrail ona verilen işi zamanında yapar, şaşmaz.’ diye konuştu.

‘NASIL BİRİYLE EVLENMEK İSTİYORSANIZ, ÖYLE OLUN’

Fuzuli’nin gazelinde ‘aşıkların bahtını kara yazmışlar’ dediğini ifade eden Pala, ‘ Aşıkların bahtı kara kalemle yazılmıştır. Çünkü aşk ayrılıkla beslenir. Aşıklar hasret çekmiyorsa, aşk büyümez, gelişmez. Aşık ölse kurtulacaktır. Ancak ayrılık, onları her gün öldürür. ’ diyerek, konuyla ilgili sözlerini ‘nasıl biriyle evlenmek istiyorsanız, kendiniz de öyle olun.’ diyerek tamamladı.

‘ÇOK OKUYUN, GÜZEL ŞEYLER GÖRECEKSİNİZ’

İskender Pala söyleşide, katılımcıların sorularını da yanıtladı. Prof. Dr. Pala, kitaplarını çok uzun araştırmalar sonucu yazdığını belirterek, ‘Çok okuyorum. Çok okursanız, benim yaptıklarımı da beğenmezsiniz. Çok okursanız, yükselirsiniz. İyi tasvir yapabiliyorsanız, iyi yazı yazabilirsiniz. Fuzuli ‘de bu gazelde kitap sayfalarının cana can katmak için bir bahçe gibi olduğunu belirtiyor. Kitapları kendinize bahçe edinin. Çok güzel şeyler göreceksiniz.’ diyerek, okurlarına tavsiyede bulundu.

 
Editör: TE Bilisim