İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, kültür ve sanatın her alanında düzenlediği etkinliklerle İstanbulluları buluşturmaya devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile İstanbul Tasarım Merkezi, Osmanlı mimarisinin oluşmasındaki siyasi ve sosyal etkenler, dönemlere göre kullanılan yöntemler ve değişen mimari çizgiler ile günümüzde klasik Osmanlı mimarisine yeniden dönüşün işleneceği “Osmanlı Mimarlığında Klasik Dil ve Bugüne Yansımaları” adlı programa ev sahipliği yapacak.

 

Program, 24 Aralık Cumartesi günü İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu’nda gerçekleşecek. Moderatörlüğünü İsmail Erdoğan’ın üstleneceği programa; mimar Celaleddin Çelik, mimarlık tarihçisi Alidost Ertuğrul, sanat tarihçisi Ahmet Vefa Çobanoğlu ile mimar ve restoratör Şimşek Deniz konuşmacı olarak katılacak.

 

“Dünyayı güzelleştirme sanatı” olarak tanımlandırılan mimarinin dünü ve bugününün konuşulacağı seminerde; Celaleddin Çelik, “Siret ve Suret Bağlamında Öz ve Biçem” başlıklı konuşmasıyla bugünkü biçim anlayışı ile kendimiz arasındaki tezatlığa ilişkin bir eleştiri sunarken, Alidost Ertuğrul, “Klasik Osmanlı Mimarisinin Ortaya Çıkışı ve Gelişim Süreci” sunumuyla klasik dilin hikâyesini ortaya koyacak. Akabinde Ahmet Vefa Çobanoğlu, “Osmanlı Dönemi Klasik Süslemeler ve Yakın Dönem Uygulamaları” adlı tebliğiyle mimaride süslemenin ulaştığı boyut ve bugüne yansımaları hakkında bilgi verirken Şimşek Deniz ise “Klasik Dönem Osmanlı Eserlerinin Güncel Durumları, Taklitler ve Yapılan Restorasyonlar” konuşmasıyla klasik eserlerin bugünü, onların kopyaları ve restorasyon bilgileri hakkında katılımcıları aydınlatacak.

 

Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinlik, 16.00’da başlayacak.

Editör: TE Bilisim