Hem Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, hem de Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ikisi de, yaşları dolayısıyla 2015'in "potansiyel Genelkurmay Başkanı" olarak görülüyorlardı. 

Orgeneral Yörük'ün tek handikapı, Orgenerallikte 4 yıllık süreyi doldurmuş olmasıydı. Ancak yasal olarak, YAŞ toplantısında önünün açılıp, bir yıl daha görev süresinin uzatılması mümkündü. 

Ancak bu olmadı; YAŞ üyeleri ordudaki teamüllere uymayı tercih etti ve Orgeneral Yörük emekli edildi. Böylece, 2015'te emekli olacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yerine tek bir aday kaldı;
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar.

DÖRT YIL TSK'NIN BAŞINDA OLACAK

Hulusi Akar'ın 2015'te Genelkurmay Başkanı olması ve dört yıl boyunca, 2019'a kadar Genelkurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor artık. 
Peki Türki ordusunun gelecekteki potansiyel "birinci başkanı" kim? Nasıl bir asker? Neleri öne çıkarıyor?

KAYSERİLİ KOMUTAN

Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi, Kayseri'den 1952 Kayseri doğumlu. 
1972 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1973 yılında Piyade Okulu’ndan mezun olan Akar, ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde komutanlık yaptı. 
1982'de Kara Harp Akademisi'ni bitirerek "kurmay subay" olan Akar, sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da görev yaptı.

BOSNA'DAKİ TÜRK KOMUTAN

İtalya’nın Napoli şehrinde Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (AFSOUTH) İstihbarat Başkanlığı Kara İstihbarat Subaylığı yapan Akar, daha sonra da Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanlığı görevlerini yürüttü.

"DİSİPLİNLİ KOMUTAN" OLARAK ANILIYOR

Orgeneral Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde "çok disiplinli komutan" olarak anılıyor. 
O kadar ki, Harp Okulu Komutanlığı yaptığı dönemde, öğrenciler arasında bir espri bile oluşmuş;
Yoğun disiplin ile tanınan Hulusi Akar'ın görev süresini tamamlayıp, Harp Okulu Komutanlığını Reha Taşkesen'e devrettiğinde öğrenciler arasında, "halüsinasyon bitti, rehabilitasyon başladı" esprileri yayılmış.

"BİLİNÇSİZ İTAAT OLMAZ..."

"'Bilinçsiz itaat olmaz. Liyakatın artması, itaati de geliştirir" sözü Orgeneral Akar'a ait. 
Peki TSK'da asıl olan liyakat mı, itaat mi? Akar, yaptığı konuşmalarda bu konuya da açıklık getirmiş;
"TSK elbette bir itaat kurumudur. Disiplin; nizamlara, amirlere mutlak itaat, astın ve üstün hukukuna riayet etmektir; temelinde, itaat ve otorite vardır. Buradaki itaat, her emri körü körüne yapmak değildir. Çünkü tek eri dahi yeri gelince karar vermekle baş başa bırakan bugünün muharebelerinde bilinçsiz itaate yer yoktur. Liyakat sahibi olmayan amir / üst tarafından en ince ayrıntısına kadar hesaplanmadan verilen emirler astların zihninde emrin doğru olup olmadığı hususunda şüphe yaratacağından mutlak itaate zarar verir. Bu yüzden liyakatin artması mutlak itaati geliştirecektir..."

AKADEMİSYEN YÖNÜ DE VAR

Orgeneral Akar, generallik öncesinde Harp Akademisi'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Tümgeneral rütbesinde ise Kara Harp Okulu Komutanlığı, ardından da Kara Harp Akademisi Komutanlığı'nda bulundu. 
Disipline verdiği önem, özellikle Kara Harp Okulu öğrencileri arasında espri konusu bile oldu. 

AMACI: "ÇOK YÖNLÜ SUBAY" YETİŞTİRMEK

Orgeneral Akar, Harp Okulu ve Harp Akademileri'nin komutanlığı yaparken, gelecekteki Türk subayını yetiştirme fırsatı da buldu.
Akar'a göre, askeri lider için artık ''yüksek bir savaşçı ruha sahip olmak'' günümüz koşullarında yeterli değil. Bu çerçevede günümüz subayı, "çok yönlü" olmalı.
Harp Akademileri Komutanı iken yaptığı bir konuşmada bunu açıkça dile getiren Akar, gelecekteki Türk subayının taşıması gereken özellikleri de şöyle sıralamıştı;
"Savaşçı, yönetici, teknisyen.."
Geleceğin Genelkurmay Başkanı olarak görülen Akar'ın gönlündeki Türk subayı ise yakın çevresi tarafından şöyle özetleniyor;
"Sivil gibi düşünüp, asker gibi uygulayan. Çabuk düşünüp, hızlı karar verebilen..."

NECDET ÖZEL'İN SAĞ KOLU

Orgeneral Akar, 30 Ağustos 2011 tarihinden geçerli olarak orgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay 2’nci Başkanlığı görevine atandı. Burada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'le çok yakın çalıştı. "Özel'in sağ kolu" olarak anıldı.

ERDOĞAN'LA BİRLİKTE, MUHALEFETİ ZİYARET

Orgeneral Akar, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinin ardından, muhalefete olay konusunda bilgi veren isimdi. 
O dönem Genelkurmay İkinci Başkanı olan Akar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi parti liderlerine düşen uçak konusunda verdiği brifinglere de eşlik etmişti. Teknik bilgi liderlere Orgeneral Akar tarafından verilmişti. 
Orgeneral Akar, Başbakan Erdoğan'ın ABD gezilerinde de yer aldı.

ORDU KOMUTANI OLMADAN KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI'NA

Orgeneral Akar'ın bir başka özelliği ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki yaygın teamüllerin aksine, hiç ordu komutanlığı yapmadan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması oldu. 
Orgeneral Akar, 2013 yılındaki YAŞ'ta, Kara Kuvvetleri komutanı olarak atandı.

EŞİ DİYETİSYEN; "DİYETE DİKKAT!"

Orgeneral Akar'ın eşi Şule Akar diyetisyen. Bu nedenle Akar Paşa'nın da diyetine çok önem verdiği konuşuluyor askeri çevrelerde. Komutan'ın vakit buldukça uzun yürüyüş ve koşular yaptığı da biliniyor. 
Orgeneral Akar'ın sadece kendi diyetine dikkat etmekle kalmayıp, etrafındakileri de sık sık sağlıklı beslenmeye teşvik ettiği konuşuluyor.  Orgeneral Akar'ın bir kızı ve bir oğlu var.(Hürriyet,Zeynep Gürcanlı Haberi)

Editör: TE Bilisim