Üniversitenin tamamlanabilmesi için istenilen ön lisans tezleri, araştırmasının iyi yapılması gerekli olan tezler olarak da önem taşımaktadır. Tezin sayfası, konuya bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber ortalama olarak 25-50 sayfa aralığındadır.

Diğer tez çalışmalarıyla kıyaslandığında ön lisans tezleri zorluk açısından biraz daha kolay derecededirler. İlk olarak oluşturulan taslakla birlikte belirli bir şablon oluşturulur ve belirlenen şablon doğrultusunda çalışmalar sürdürülür. Ön lisans tezi hazırlama konusunda birçok öğrenci sorun yaşamaktadır. Sorunun temel nedeni, tez çalışmalarına nereden başlanılacağının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Ön lisans tezi hazırlamada doğru planlamanın yapılmasıyla, etkili tezler hazırlanabilir.

Ön lisans seviyesinde gerçekleştirilen tez çalışmaları, zaman ve tecrübe gerektirmekle birlikte akademik birikim de gerektirmektedir. Tez hazırlamak isteyenler öncelikle zaman konusunda şartlarını belirlememelilerdir. Aksi takdirde, yetiştirilemeyen tezler neticesinde sıkıntı yaşanacak durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Ön Lisans Tezi Nasıl Hazırlanır?

Zaman Planlaması

Ön lisans öğrencileri, çalışır durumdalar ise iş zamanıyla karışmayacak şekilde tez yazmaya vakit ayırmalılardır. Vakit planlamasının doğru yapılması için tez yazma sürecine başlamadan önce ne zaman neler yapılmalı bu gibi detaylar planlanmalıdır. Tez için zaman planlaması yapılmadan önce tüm detaylar tek tek göz önünde bulundurulmalı ve zaman esnek tutulmalıdır. Tez için her gün çalışmak yerine, etkili bir çalışmayla tez bitirme süreci oluşturulmalıdır.

Tez Konusunun Seçimini Yapmak

Tez hazırlamanın ilk adımı tez konusunun seçimini yapmaktan geçiyor. Ön lisans tezinin konusunu belirlemede konu seçimi oldukça önemlidir. Tez için çarpıcı tek bir konu seçilebileceği birden fazla paralel konular da seçilip danışman hocayla fikir alışverişi yapılarak eleme usulüyle tek bir konu elde edilebilir. Danışman hocadan alınan onay neticesinde ön çalışma süreci başlar. Taslak olarak hazırlanan ön çalışmada, belirlenen konuyla ilişkili olarak alt başlık metinleri de oluşturulabilir. İlgi çekici ve farklı konular her zaman ön planda yer alır. işlemi, işten dolayı tez yazacak kadar vakti olmayan öğrenciler için ideal bir alternatiftir.

Tez için Araştırma Aşaması ve Taslak Oluşturma

Ön lisans tezi için çalışmaya başlanıldığında, araştırmak ve daha çok araştırmak gerekliliği mevcuttur. Belirlenen konuya dair, daha önceden benzer bir çalışma mevcut ise o çalışmadan yararlanılarak çok daha kolay bir şekilde içerik hazırlanabilir. Elbette tezlerin birebir aynı olmasından ziyade benzerlik gösterebilmelerinde bir sakınca yoktur. Kaynakça bulabilmek için tercih edilebilecek yerler farklılık gösterebilir. Bu konuda kısıtlamaya gitmek beraberinde konuyu daraltacağından dolayı ucu açık bir şekilde araştırma yapmak daha makul bir seçenektir.

Taslak oluşturma aşamasında her zaman akılda tutulması gereken noktalar vardır. Ön lisans tezinin çalışma konusu, araştırma yöntemi, çalışmanın içindekiler bölümü ve geçici kaynakçalar not olarak göz önünde bulundurulmalıdır.

Kaynak taraması yapılırken yerli kaynakların yanı sıra yabancı kaynaklardan da yararlanmak daha kapsamlı bir veri elde edebilmeyi beraberinde getirecektir. Kaynak taramasında mevcut olan her materyale kritik noktalar not alınmalıdır.

Tezi Yazıya Dökme Aşaması

Ön lisans tezi için gerekli taslak oluşturulduktan sonra, son olarak tezi yazıya dökme aşaması bulunuyor. Tezi yazıya dökmede acele edilmemesi gerektiği gibi yavaş davranılmaması da gerekiyor. Oluşturulan taslak, tezi yazıya dökme aşamasında yardımcı rol üstlenecektir. Danışman hoca tarafından belirlenen şablona uygun olarak tez yazıya dökülebilir.

Tezin önemli noktaları yazı aşamasında dikkat edilmesi gereken detaylardır. Tezi sadece yazıp geçmek değil yazıların tamamından çıkarımlarda bulunmak gerekmektedir. Varılan sonuç, şahsi fikirleri yansıtacağından dolayı başarılı bir tez çalışma süreci tamamlanacaktır.

Tez Yazımının Tamamlanmasından Sonraki Süreç

Tez çalışmasında, yazı aşaması tamamlandığında okulun belirlemiş olduğu tez yazım formatı şeklinde dizgi haline getirilmeli ve teslim edilmeye hazır olmalıdır. Tez çalışması, sunum için hazır hale getirilmelidir.

Ön lisans tezlerinin tamamlanmasında sunum aşaması hiçbir zaman atlanmamalıdır. Sunumla beraber tez artık teslim edilmiş kabul edilir. Başarılı bir sunum için, kaynakça aşamasında alınan kısa notların büyük bir yararı olacaktır. Çarpıcı metinleri tüketmeden kullanmak hayli önemlidir. Sunum aşamasında tezin tamamı istenmeyeceğinden dolayı, belirgin hatlarıyla oluşturulan konu üzerinde durulmalıdır. Etkileyici anlatım tekniği özel olarak konuya uygun çerçevede geliştirilmelidir.

Tez yazdırmak için özgün ve en profesyonel hizmetlere Sadeceon ile tez yazdırma linkinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tez yazdırmak için profesyonel kullanıcılarımızla anlaşarak, kaliteli bir sonuç alabilirsiniz. Alanında uzman yazarlarımız sizler için en profesyonel tez yazılarını avantajlı ve ucuz fiyatlarla en hızlı şekilde sunuyor. Siz de hemen kaliteli tez yazdırma hizmetleri için SadeceOn’a gelin ve bu fırsatı kaçırmayın!

Editör: TE Bilisim