Yıllardır adı geçen “ Kentsel Dönüşüm Projesi” bir türlü hayata geçirilemedi.

ÖLMEMİZMİ GEREKİYOR?

Depreme dayanıklı konutlar adı altında İstanbul Büyükşehir Belediyesi konut şirketi olan KİPTAŞ’ın yapacağı söylenen projenin yapımına bir türlü başlanamadı.  

Ferdi TÜRK- İstanbul Times/ ÖZEL HABER 

1999 yılında yaşanan depremde İstanbul’da en çok hasar gören ilçelerden biri olan Zeytinburnu’nda yapılması planlanan “ Kentsel Dönüşüm Projesi” yıllardır gündemde olmasına rağmen yapımı için henüz bir çalışma yapılmadı. 

BİRTÜRLÜ BAŞLANAMADI 

Bugüne kadar sadece Koç Grubu’na ait Zeytinburnu Sümer Mahallesindeki Perdeciler çarşısında bulunan arsanın yıkımı yapıldı.

 

YAPIMINA BİR TÜRLÜ BAŞLANAMAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Proje kapsamında yapılması planlanan 1040’ı konut olmak üzere 270 bağımsız bölümün yapılacağı ve vatandaştan 100 metre karelik konutuna 75 metre kare konut verilmesi planlanmıştı.

Ancak bu teklifi konut sahiplerinin büyük kısmı kabul etmemiş, metre karelerine göre yer istemişlerdi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın her fırsatta “konut sahipleri ile anlaştık. Projeyi başlattık” açıklamalarına rağmen henüz bir çivi bile çakılamadı.

ÖLMEMİZMİ GEREKİYOR?

Zeytinburnu Sümer Mahallesinde oturan 53 yaşındaki Nermin Çalışkan, bir türlü yapımına başlanamayan “ Kentsel Dönüşüm Projesi” ‘ne tepki göstererek “projenin başlaması için Ölmemiz mi Gerekiyor?” dedi.

53 YAŞINDAKİ NERMİN ÇALIŞKAN ÇALMADIK KAPI BIRAKMAMASINA RAĞMEN BİR SONUÇ ALAMADIĞINI İFADE EDİYOR

 Nermin Çalışkan yıllardır adının geçmesine rağmen yapımı başlayamayan kentsel dönüşüm projesinin başlanması için büyük bir depremi bekleniyor diyerek, “ yıllardır birileri çıkıp kentsel dönüşüm diye diye bizi kandırmaya devam ediyor. 99 depreminden sonra anladık ki yapıların çoğu depreme dayanıklı değil ve ilk büyük depremde bunların hepsi yıkılacak. 2003 yılında dönemin İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna, açıklama yapacak kentsel dönüşüm projesini başlatıyoruz ve en kısa zamanda bitireceğiz demişti. Ardından 2005 yılında bu kez yeni Başkan Kadir Topbaş bir televizyon programında çıkıp açıklama yaparak Kentsel Dönüşüm Projesinin 1 Ekim 2005 yılında başlayarak 2006 yılının Eylül- Ekim aylarında biteceğini söylemişti. Hani evler?...

 

 

İBB BELEDİYE BAŞKANI KADİR TOPBAŞ 16 MAYIS 2008 TARİHİNDE AÇILIŞI YAPILAN KİPTAŞ SATIŞ OFİSİNDE ÖRNEK MAKETLERİ BASINA TANITMIŞTI

Buda yetmedi 2008 mayıs ayında Sümer mahallesinde yapılan KİPTAŞ Konutlarının Satış Bürosu açılışı yapıldı. Orda da bizlere “yapımına başladık 24 ay sonra  yeni evlerinizde oturacaksınız” dendi. Aradan geçen 13 ayda daha bir arpa boyu yol gidilmedi. Artık kimseye güvenimiz kalmadı. Anladık ki  bu projenin başlayacağı yok. İlk depremde yıkılırsa evlerimiz ve altından çıkamaz isek bunun sorumluluğunu Davutpaşa’daki patlamada olduğu gibi kimse almaz. “ diyerek tepkisini dile getirdi.

Konuyla ilgili kapısını çalmadığı kurumun kalmadığını belirten Çalışkan, bir türlü kendisine net bir cevabın verilmediğini belirtiyor.

En son görüştüğü kişinin Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın olduğunu söyleyen Nermin Çalışkan, Belediye Başkanı Murat Aydın’ın kendisine “Kentsel dönüşüm konusunda benimde yapacak çok şeyim yok bu iş beni aşıyor“ dediğini iddia etti.

 HALKIN KAFASI KARIŞIK

Sümer mahallesinde ikamet eden bir çok vatandaşın proje hakkında yeteri bilgiye sahip olamadıkları ve yapılacağı söylenen çalışmanın “kentsel değil rantsal dönüşüm” olacağına inandıkları için “biz mahallemizde bu tür bir çalışma yapılsın istemiyoruz” diyerek yapılamayan projeye sert tepki gösterdi.

TOPBAŞ, PROJENİN 24 AYDA BİTECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Kendileri aldatılmış olarak gören mahalle sakinleri, verilen sözlerin bir türlü yerine getirilmediğini belirtip artık mahallelerinde böyle bir projenin yapılmasını istemediklerini söylediler.

AFİŞLER YALAN ÇIKTI !

Geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin her yere astığı “ Kentsel Dönüşüm Projesi Zeytinburnu Sümer Mahallesinde Başladı” yazılı afişler aradan geçen 1 yıldan fazla sürede henüz hiçbir çalışmanın yapılmaması nedeni ile yalan çıktı.

AÇILIŞTA İLK SATIŞI TOPBAŞ YAPMIŞTI.

24 AYDA BİTECEKTİ

Projenin henüz hayata geçirilmemesi konusunda Belediyeler sessiz kalırken, konuyla ilgili net bir açıklama yapılmış değil.

İBB Başkanlığının sorumluluğunda olan projenin neden bir türlü başlatılamadığı sorusu hala cevapsız kalmaya devam ediyor.

Mayıs 2008 yılında açılışı yapılan Sümer Mahallesindeki KİPTAŞ Satış ofisinin açılış töreninde konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, Sümer Mahallesi'nde en riskli alanların tespit edildiğini belirtip, Projenin başlamasından itibaren 24 ayda tamamlanacağını anlatan Topbaş, "Bu tespit edilen yerlerde aralarda birkaç tane sağlam binalar kalıyordu. Bu binaları bırakıp diğerlerini yenilemek yerine yeniden bir şehir kuralım doğru olan budur diye bir çalışma başlattık. Burada yaşayanlar bize güven ve hassasiyet gösterdiler. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Projede hiçbir vatandaşın mağdur edilmediğini dile getiren Topbaş, kimseye de peşkeş çekmediklerini kaydetti. Vatandaşlara bir de uyarıda bulunan Topbaş, "Yeni yapılacak konutlar iki katı değer kazanacak. Uyanıklar olabilir. Sakın dairenizi satmayın" dedi.  

Konuşmasının ardından Kadir Topbaş, Sümer Mahallesi sakini bir vatandaş ile ilk sözleşmeyi yapmıştı.

HALK NE DİYOR?

DEPREM KORKUSU YAŞIYORUM 

57 Yaşındaki Mehdüme Şen, 46 yıldır Zeytinburnu’nda oturduğunu belirterek “Deprem korkusu yaşıyorum. Bir tane dairem var orda yaşıyorum. Yıllardır birileri gelip size ev yapalım buradan çıkın diyor ama kimsenin bir şey yaptığı yok. Devlet madem vatandaşını önemsiyor yıllardır söz veriyorlar tutsunlar. 57 yaşındayım bizimle dalga geçer gibi oyalıyorlar. Kimseye güvenim kalmadı, artık bu proje başlasa da evimi vermem” dedi

 

 

NEDEN BAŞLAMIYOR? 

32 Yaşındaki Hakan Kuruoğlu, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin başlamamasına tepki göstererek, “ doğma büyüme Zeytinburnu’nda yaşıyorum. Bugüne kadar hep başlandı başlanacak derken hiç başlanamayan bu proje acaba ne zaman başlayacak merak ediyorum. Bizlere yıllardır  “evlerinizi satmayın yeni yapılacak evlerde rahat oturun” dedi ama ortada daha bir şey yok.  Bu proje olmayacak madem neden bizleri kandırdılar.” Şeklinde konuştu.

ARTIK İSTEMİYORUM 

15 yıldır Zeytinburnu’nda oturan 52 yaşındaki Bekir Cer, “Sümer Mahallesinde oturuyorum. Dairem ve işyerim var bu mahallede. Bize gelip Kentsel Dönüşüm Projesi diye depreme dayanıklı evler vereceklerini söylediler. Ayrıca 100 metre karelik dairemize karşılık 75 metre kare daire vereceklerini belirttiler. Olmaz dediğimizde yeni dairelerin daha kullanışlı olacağı söylendi. Şuan diyelim 100 metre kare dairem 100 bin TL ediyorsa, yeni yapılacak olan dairenin fiyatı 200 Bin TL olacakmış. “Tamam yapın verelim” dedim. Aradan yıllar geçti daha bişey yapılmış değil. Zaten şimdi gelip “100 metre kare yerine 200 metre kare verecez” deseler yinede vermem. Artık bizimle oynadıkları yeter kimseye verecek yerim yok benim” şeklinde konuştu.

 

 

HANİ BAŞLAMIŞTI? 

30 yıldır Zeytinburnu’nda oturan 51 yaşındaki Hüseyin Saraç, “ Proje başladı hemen yapıyoruz dediler. 24 ayda teslim edilecekti yeni evler. Hani nerde? Var mı bir çalışma? O kadar insandan imza aldılar, depreme dayanıklı konutlar veriyoruz diye nerde konutlar? Şimdi bir deprem olsa binalarımız yıkılsa kim verecek hesabını?

Herkes birbirini suçlayacak. İyi kötü bir tane dairemiz var yaşayıp gidiyoruz şuan. Biz kimseden kalkıp “bize konut yapın” demedik. Onlar geldi “depreme dayanıklı konutlar yapıyoruz, evinizi verin bize size yeni ev verelim” dediler. Kaç yıl geçti aradan ortada bir şey yok. Olmasında zaten kimseye vermem artık evimi, yıkılsa da kendi evimde oturmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

 

 

İNSANLAR KANDIRILDI 

Doğma büyüme Zeytinburnulu olan 39 yaşındaki Harun Öztürk, “ bir proje yapacaklar diye yıllardır insanları kandırmaya devam ediyorlar. Kaç yıl geçti hala bir çivi bile çakılmış değil. Devlet neden yapmıyor bu projeyi engel ne? Madem yapılamayacak  ne diye ortalığı ayağa kaldırdılar kentsel dönüşüm diye.  Her şeye kaynak bulan Belediye insan hayatına yatırım olan bu projeye neden kaynak bulamıyor? Birilerinin işine mi gelmiyor yoksa? Kimse merak etmesin biz Sümer Mahallesi sakinleri olarak artık hiçbir projeyi istemiyoruz. Bu sebeple artık kimse kapımıza gelmesin” şeklinde konuştu.

 

 

AMAÇ BİZİ BURDAN UZAKLAŞTIRMAK

Doğma büyüme Zeytinburnulu olan 53 yaşındaki Ertuğrul Tohmaz, “ bu proje Zeytinburnu halkını buradan uzaklaştırmak için yapılmaya çalışılıyor. İstanbul’un en güzide ve önemli yerlerinden biri olan Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında vatandaşların evlerini ellerinden alınarak onları başka bir yere göndermenin amacıdır. Bizim kimseye verecek bir evimiz yok. Proje falan da istemiyoruz. 24 ayda bitecek denilen evlerin yerinde hala yeller esiyor. İnsanımız kandırılıyor. Kimsenin bizi yerimizden yurdumuzdan etmeye hakkı yok. Yeni bir dernek kuruyoruz ve Sümer mahallesindeki vatandaşlarımızla kesinlikle evlerimizi vermemek adına bu dernek çatısı altında buluşacağız” şeklinde konuştu.

 

 

BEN EVİMDEN MEMNUNUM 

15 yıldır Zeytinburnu’n da yaşayan 36 yaşındaki Müslüm Oktay, “ Biz evimizden memnunuz. Kimseye bir şeyde vermiyoruz. Bir kere samimi değiller, eğer samimi olsalardı şimdiye kadar elle tutulur bir adım atarlardı. Her seferinde bir ton laf söylüyorlar ama gerisi gelmiyor. Laf var icraat yok. Bahanelerin ardına sığınıp bir şey yapmıyorlar birde insanları depremle korkutuyorlar. Madem bu kadar çok önemsiyorsunuz bizleri neden şimdiye kadar bir şey yapmadınız?” şeklinde konuştu.

 

BU EVDE OTURMAYA DEVAM EDECEĞİM 

Doğma büyüme Zeytinburnulu olan 53 yaşındaki Murtaza Koyar, “ Kaç yıldır kentsel dönüşüm diyerek bizlere geldiler, ev toplantıları yaptılar, anlattılar sözler verdiler aradan yıllar geçti hala bir şey yapmadılar. Şimdi siz söyleyin biz artık nasıl inanalım? Altı üstü bir tane dairem var orda da zaten kıt kanaat geçiniyorum. Deprem hayatımızın bir gerçeği olmuş. Birileri geliyor “ deprem olsa eviniz yıkılır, bu projeye girin canınızı kurtarın” diyor. Aklımıza depremi sokuyor sonra aylarca bir şey yapılmıyor. Tam unuttuk derken yine birileri geliyor aklımıza depremi sokup gidiyor. Çocuk gibi bizi kandırıp kandırıp gidiyorlar. Kimseye inanmıyoruz artık bu projede olmaz. Deprem olacaksa da olsun biz evimizde oturmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

 

YIKIM İSTEMİYORUZ 

Doğma büyüme Zeytinburnulu olan 47 yaşındaki Oktay Yavuz, “ biz yerimizden memnunuz yıkım falan istemiyoruz. Kentsel dönüşüm yalanıyla yıllardır kandırıldık. Amaç bizleri buradan uzaklaştırmak. Başka bir yere göndererek buradaki yerlerimizi elimizden almaya çalışıyorlar. Ne yıkım istiyoruz, nede  Zeytinburnu’ndan gitmek.” Şeklinde konuştu.

 

                          KİPTAŞ SİTESİNDE YER ALAN HABER……………

 

 

16-05-08 Zeytinburnu Sümer Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi başladı.

İstanbul’u modern ve güvenli bir dünya kenti yapmak için çalışan İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ öncülüğünde sürekli yeni projeler geliştiren KİPTAŞ, önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. 

 ZEYTİNBURNU SÜMER MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ 

Amacı,

Zeytinburnu’nun en köklü yerleşimlerinden biri olan Sümer Mahallesini yeniden yapılandırmak, güzelliklerinin devamını ve gelişimini sağlamak olan bu projede ilk hedef, bölge halkına, istenmeyen ama muhtemel bir depremde riskli binalarda bulunmak yerine, güvenli konutlara taşınma seçeneğini sunabilmek. 

Öncelikli olarak bölgenin güvenli yapılara kavuşturulmasından yola çıkılarak, İstanbul’un modernizasyonuna ve imajına katkı sağlanması ile birlikte,Zeytinburnu’nun; İstanbul’un ihtiyaç duyduğu yeni merkezlerden biri haline getirilmesi amaçlanmaktadır.  

Bölge halkı; doğup büyüdüğü, sevdiği mahallesinde, İBB ve KİPTAŞ güvencesiyle sunulan bu konutlar teslim edilinceye kadar geçen yapım sürecinde bölgede ikamet etmeye devam edebilecektir. 

İSTANBUL’A, ZEYTİNBURNU’NA VE SÜMER MAHALLESİNE GÜVEN VE DEĞER KAZANDIRACAK OLAN BU ÖNEMLİ PROJE, BÖLGE HALKININ KATILIMI VE MEMNUNİYETİYLE DAHA DA ANLAM KAZANACAKTIR.

Editör: TE Bilisim