Okul Puanı Nedir?

Ortaöğretimden mezun olan her öğrencinin derslerinden aldığı notlara göre belirlenen okul puanı ortaöğretim başarı puanı anlamına gelir. Türkiye geneli baz alınarak ortaöğretim bitirme notları 5 ile çarpılır ve okul puanına yani ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Okul puanıyla birlikte ygs puan hesaplama yapılırken ortaöğretim başarı puanının %12’si merkezi sınavdan alınacak puana eklenir ve adayın yerleştirme puanı hesaplanır.

YGS sınavı kaç dersten oluşur?

·        Temel Matematik

·        Fen Bilimleri

·        Sosyal Bilimler

·        Türkçe

Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı uygulaması kaldırılarak yerine ortaöğretim başarı puanı uygulaması getirilmiştir. Bu uygulamaya göre okul başarı puanı hesaplanırken çok basit bir formül kullanılır. Öğrencilerin diploma notu en fazla 100’dür. Notlar 50 ve altına da düşebilir. Notlar 50’nin altına dahi düşse taban puan 50 olarak alınmaktadır. Alınan bu diploma puanı 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanı hesaplanır.

YGS sınavında başarılı olmak ve barajı geçmek için girilecek testlerden belli bir net çıkarmak gerekir. Bu netler, 150-180 barajını geçmek için yeterli olur.

·        Matematik testinden 11 net

·        Sosyal Bilimler testinden 12 net

·        Türkçe testinden 12 net

·        Fen testinden 10 net

Editör: TE Bilisim