İLK KUTLAMA MESAJI BAKAN ÇUBUKÇU'DAN

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir insan yetiştirme sanatı olan öğretmenlik mesleğinin zaman zaman Türkiye'nin sosyoekonomik koşullarından olumsuz etkilense de önemini ve saygınlığını hiçbir zaman yitirmediğini belirtti.

Çubukçu, yayımladığı "ilk" 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajında, Atatürk'e Başöğretmenlik unvanının verildiği 24 Kasım 1928 yılının 81. yıl dönümünde, O'nun yaktığı eğitim meşalesinin ışığını yeni nesillere taşıyan tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü en içten dileklerle kutladığını bildirdi.

Öğretmenlerin almış olduğu emaneti en iyi şekilde yerine getirmek ve yeni nesilleri yetiştirmek için gösterdiği çabanın, öğretmenlik mesleğini Türkiye'nin en onurlu ve saygın mesleklerinden biri yaptığını vurgulayan Çubukçu, "Dün olduğu gibi bugün de öğretmenlerimiz, Türkiye'yi çok iyi yerlere taşıyacak eğitim seferberliğinin öncüleridir. 20. yüzyılda yeni Türkiye'nin inşasında olduğu gibi, ülkemizin iyi yetiştirilmiş insan kaynağıyla 21. yüzyılda gelişmiş ülkeler arasında yerini alması da öğretmenlerimizin yetiştireceği yeni nesillerle olacaktır." dedi.

Çubukçu, öğretmenlere duyulan borcun, tıpkı vatan borcu gibi, insanlık borcu gibi ömür boyu taşınacağını ve hiçbir şekilde ödenmeyecek bir manevi yükümlülük olduğunu bildiklerini belirterek, mesajını şöyle tamamladı:

"Öğretmenlerimizin özlük haklarını ve gelir düzeyini arzu edilen seviyeye ulaştırmak çabamıza bu duygunun her zaman eşlik ettiğini ve her türlü zorlukta onların yanında olacağımızın bilinmesini isterim.

Öğrencilere verdikleri emek, gösterdikleri özveri, sabır ve hoşgörü için bütün öğrenciler adına tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu duygularla 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyor, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum."

CHP LİDERİ BAYKAL'DA BU ÖZEL GÜNÜ KUTLADI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Öğretmenliğin bir kariyer işi olmaktan çıkarılarak, bir ek iş haline getirilmekte olduğunu" savunarak, "Devletin resmi eğitim kurumlarının da her geçen gün çökertildiğini" öne sürdü.

24 Kasım Öğretmenler dolayısıyla yayımladığı mesajına, "Ne yazık ki, Başöğretmen Atatürk'ün, İktidar destekli laik Cumhuriyet karşıtları ile ayrılıkçılar tarafından hedef tahtasına oturtulmak istendiği bir süreçte Öğretmenler Günü kutlanıyor" diye başlayan Baykal, şunları kaydetti:

"Eğitimin temel unsuru öğretmendir. Eğitime sahip çıkmanın ilk adımı da öğretmene sahip çıkmaktır. Kitap önemlidir, bina önemlidir, ders araçları önemlidir... Öğretmen işin özüdür, temelidir ama öğretmenlerin yüzde 90'ı borca batmıştır ve yüzde 25'i ek iş yapmaktadır. Böylece öğretmenlik bir kariyer işi olmaktan çıkarılarak, bir ek iş haline getiriliyor.

Öğretmenliği bir yan iş, ek iş, fason uğraş, geçici iş, sözleşmesiyle zaman zaman yapılabilecek bir iş hâline dönüştürme politikası günümüzde bilinçli olarak uygulanmaktadır. Bu, eğitim düzenimizi tahrip etmekte ve Türkiye'ye en büyük zararı vermektedir.

AKP hükümeti öğretmenlerimizin var olan sorunlarına yeni sorunlar ekledi. Grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı yerine pazarlıklarla oyaladı; öğretmenliğin ve öğretmenlerin onuruyla oynadı, ekonomik baskı, partizanlık ve kıyımlarla öğretmenleri asli işlevlerinden uzaklaştırdı. Devletin resmi eğitim kurumları da her geçen gün bilinçli bir şekilde çökertildi. Ama biliyorum ki, öğretmenlerimiz iktidardan ve yandaşlarından kaynaklanan her tür olumsuzluğa rağmen devletimizin, laik Cumhuriyetimizin öğretmeni olmaya devam edecekler ve yeni nesil onların eseri olacaktır.

Bu düşünceyle, Öğretmenler Günü'nde, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e söz veriyoruz. CHP iktidarında öğretmenleri insanca yaşam koşullarına kavuşturacak, hak kaybına ve haksızlığa uğrayanların haklarını iade edeceğiz.

Bu anlayışla başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere yaşamını yitirmiş öğretmenlerimize rahmet diliyor; ömrünü bu kutsal göreve adayan öğretmenlerimize şükranlarımızı, sevgi ve saygılarımızı sunuyorum."

BİR KUTLAMADA MECLİS BAŞKANI ŞAHİN'DEN

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, başta öğretmenlerin yaşadığı sorunların çözümü olmak üzere eğitim alanında her zaman hassas ve duyarlı olduğunu vurguladığı TBMM'nin, bu hassasiyeti bundan sonra da sürdüreceğini bildirdi.

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, geleceğin teminatı olan çocukları ve gençleri en iyi şekilde yetiştirmek için ülkenin her köşesinde büyük bir fedakarlıkla görev yapan öğretmenlerin, bu anlamlı günlerini kutlayan Şahin, "Eğitim çağındaki 20 milyonu aşkın çocuğumuz ve onları geleceğe hazırlayan öğretmenlerimiz, ülkemizin muasır medeniyet hedefine ulaşmasında en büyük güç kaynağıdır" dedi. Şahin, mesajında şunları kaydetti:

"Son yıllarda eğitim alanında önemli mesafeler alan Türkiye, genç nüfusunun yetiştirilmesi ve geleceğe hazırlanması konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktadır.

Sevgili çocuklarımızın, kültürlerine, tarihlerine bağlı, evrensel değerlere açık, çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip kişiler olarak yetişmeleri konusunda öğretmenlerimizin gösterdikleri çabaları takdirle karşılıyorum.

Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Toplumun düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmendir. Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir' veciz sözüyle onlara olan güvenini dile getirmiştir.

Aziz Atatürk'ün, Cumhuriyeti emanet ettiği fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller; öğretmenlerimizin özverisiyle ülkemizi aydınlık geleceğe taşıyacaktır.

Öğretmenlerimizin, mesleklerinin saygınlığına yaraşır, çağdaş imkanlara kavuşturulması, hepimizin ortak dileğidir.

Milletimizin en yüce temsil makamı olan TBMM de, başta öğretmenlerimizin yaşadığı sorunların çözümü olmak üzere eğitim alanında her zaman hassas ve duyarlı olmuştur. Bu hassasiyeti bundan sonra da devam edecektir.

Bu duygularla hayatını kaybeden tüm öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyor, emekleri, çaba ve katkıları nedeniyle şükranlarımı iletiyorum."

Editör: TE Bilisim