TÜRKİYE Şeker Kurumu, şeker tüketim alışkanlıklarını anlamak üzere A&G şirketine araştırma yaptırdı. 34 ilde, 2 bin 87 kişi ile yapılan araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Görüşülenlerin yüzde 39.5’i normal, yüzde 42.7’si fazla kilolu, yüzde 13’ü obez ve yüzde 4.8’i zayıf. 46 yaş üzerinde obezite yüzde 25.8’e çıkıyor.

EĞİTİM YÜKSEKSE OBEZİTE AZ

İlkokul ve altı eğitimlilerde obezite oranı yüzde 25 iken, ortaokul mezunlarında yüzde 11.2, lise mezunlarında yüzde 6.2, üniversite mezunlarında ise yüzde 5.1. Hane geliri aylık 3 bin 500 TL’den yüksek olanların yüzde 45.5’i fazla kilolu, yüzde 7.8’i obez. 1750 ile 3 bin 500 TL arasındakilerin yüzde 43’ü kilolu, yüzde 11.4’ü obez. Geliri 1750 liranın altında olanların ise yüzde 40’ı fazla kilolu, yüzde 18.7’si obez. Yani ülke genelinde yüzde 13 olan obez oranı, yoksullar arasında yüzde 19’a yaklaşıyor.

ÇAY MESELESİ

Yüzde 40.6 iki küp, yüzde 23.5 tek şekerle çay-kahve içiyor, yüzde 18.4 şeker kullanmıyor. Zayıfların yüzde 47’si çay-kahveyi 2 küp, obezler ise 3 ve üzeri şekerle içiyor. Eğitim yükseldikçe şekersiz tüketim oranı artıyor. Üniversite mezunlarının yüzde 30’u şeker kullanmıyor.

4 KİŞİDEN 1’İ GAZLI İÇECEK TÜKETMİYOR

YÜZDE 58 gazlı ürünlerin kimyasal içerdiğini, yüzde 46.4 hastalık yaptığını, yüzde 43 kilo aldırdığını, yüzde 35 genetiğiyle oynandığını düşünüyor. Hiçbir zaman tüketilmeyen mamuller arasında gazlı içecekler yüzde 26.1 ile ilk sırada. Onu yüzde 22.4 ile şekerleme, yüzde 21.6 ile hazır meyve suları izliyor.  
Editör: TE Bilisim