Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde 03 Mayıs Pazar günü saat 17.00’da bu yıl ikincisi düzenlenecek etkinliğin onur konuğu Nejat Birdoğan’ın eşi Dr. Şule Birdoğan olacak. Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli’nin açılış konuşması ile başlayacak etkinlikte, Nejat Birdoğan’ın hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapılacak.
Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Varlı, Araştırmacı-Yazar Cemal Canpolat ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Yavuz Top’un konuşmacı olarak yer alacağı etkinlikte, araştırma ödülü Araştırmacı-Yazar Cemal Canpolat’a verilecek.
Etkinlik, Türk Halk Müziği Sanatçısı Zeynep Karababa’nın sunacağı müzik dinletisi ile son bulacak.

Yeri Doldurulamayacak Bir Cumhuriyet Aydını

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, “Anadolu’nun gizli kalmış kültürünü araştıran, edindiği bilgileri evrensele taşıyan, bir kültürü türküleriyle, edebiyatıyla, tarihsel ve bilimsel yönleriyle araştırıp bizlere sunan Araştırmacı-Yazar ve Toplum Bilimci Nejat Birdoğan son yıllarını Avcılar ilçemizde yaşamış, Firuzköy’de 03 Mayıs 2001 tarihinde vefat etmiştir. Yeri kolay doldurulamayacak bir Cumhuriyet aydını, birçok ünlü halk müziği sanatçılarımızın sesinden dinlediğimiz Cevri Mahlaslı şiirlerin sahibi ve halkbiliminin değerli araştırmacısı, Şair-Yazar Nejat Birdoğan’ı ölümünün 14. yılında anmak, anlamak ve anlatmak için düzenlediğimiz etkinlikte bir arada olmayı umut ediyoruz” dedi.

Nejat Birdoğan Kimdir?


1934 Kars doğumludur. Halk eğitimcisi olarak öğretmenlik yaptı. Kültür Bakanlığında çalıştı. Alevilik-Bektaşilik üzerine yaptığı esaslı araştırmaları ile tanındı. Anadolu'nun Gizli Kültürü Alevilik (1990), Anadolu ve Balkanlarda Alevi Yerleşmesi (1992), Şah İsmail Hatai (1991), Anadolu Aleviliğinde Yol Ayrımı (1995), Samahlar (1982) Türkülerimiz (1987) gibi incelemeleri, Gülizar-ı Haseneyn (1985), Çelebi Cemalettin Efendinin Savunması (1994), İttihat ve Terakkinin Alevilik-Bektaşilik Araştırması (Baha Sait Bey) (1994); Hasan Dede Kasabası ve Hasan Dede (1992) gibi araştırmaları mevcuttur. Bir Alevi-Bektaşi ozanı olan Cevri'nin asıl adı Nejat Birdoğan'dır.
 
Editör: TE Bilisim