Ne olacak bu esnafın hali ? 

İstanbul bakalar,bakliyatçılar ve zahireciler esnaf odası başkanı Tacettin Akdağ Bakallar’ı sadece birer esnaf olarak düşünüp geçmek yanlış olur dedi, 

İstanbul Times Haber Merkezi  

Bakkal bazen faizsiz bankadır,bazen anahtarını bırakıp gittiğin güvenli yerdir,bazen acil küçük meblağlı paralar lazım olduğu zaman aldığın yerdir diyerek toplumsal hayatta çok önemli bir yere sahip olan bakkalları sıradan birer esnaf gibi görmek yanlış olur dedi.  

Oda başkanı Akdağ  fıtrat gereği her şey küçük doğar gelişir ve  büyür .Küçük olmadan büyük olmaz.Başbakan Erdoğan’ın geçenlerde yaptığı  Bakkal devri bitti sözünün anlamı bence daha farklıdır.Çünkü  bakkalları en iyi anlayabilecek kişilerin başında hiç şüphesiz Başbakan gelir.Zira başbakan da bir bakkal çocuğudur.Rahmetli babası Gemicilikten emekli olduktan sonra Kasımpaşa’nın Sinan paşa mahallesinde bakkallık yaparak çocuklarını büyütmüş biridir. 

Başkanım üyelerinizin durumu nasıl   ? 

Eğer üyelerimizi tıp dili ile ifade edecek olursak size yatak döşek yattığımızı söyleyebilirim. Eskiden bize gelen bazı üyelerimizin yerimi falanca kişiye sattım isim değişikliği yapalım diye talepte bulunurdu.Şu an gelenlerin çoğu işyerimi kapattım kaydımı silin diyerek bize başvuruyorlar.Yani bakkal ve küçük esnaf her gün küçülüyor.Buna karşın marketler ve AVM.lerin sayısı da her geçen gün artıyor diyen Akdağ küçük esnaf toplumun sigortasıdır dedi. 

Devlet bir kişiyi iş sahibi yapmak için 200 bin TL harcarken Bakkal 50 bin TL ile 3 kişiyi sahibi yapıyor 

Bakkal sermaye ve vaktini en verimli şekilde kullanan esnaftır.Devlet yetkililerimiz işsizliği daha da artırmak istemiyorlarsa küçük esnafın ayakta kalması için çalışmaları gerekir diyen Akdağ şu ilginç örneği verdi. “Devletin resmi rakamlarına göre bir insana iş verebilmek için yapacağı masrafın  200 bin TL olduğu biliniyor.Oysa Bakkal 50 Bin TL  lik sermayesi ile en az kendi ailesinden 3 kişiye iş veriyor.Bazı bakkallar ayrıca personel de çalıştırıyor.Akıllıca hareket eden bir insan bu kadar  verimli çalışan bir yapıyı elde tutmak ister. 

Bakkallar da Büyüyüp ciddi işler yapmak ister ama her şey imkan meselesi  

Fıtrat gereği herkes daha çok iş yaparak çok para kazanmak ister.Haliyle bakkallar da bunu ister.Sizde çok iyi biliyorsunuz ki istemekle işler olmuyor. 

Başbakan’a yanlış bilgi veriyorlar 

Ak Parti 2002’de iktidara gelmeden önce Başbakan Erdoğan marketler yasasını çıkararak bakkalları korumak istiyordu.Ancak daha sonra ne olduksa oldu  bu iş yürümedi.Ama bir ormanda hem tavşanlar yaşar hem de aslanlar yaşar.Hiç kimse tavşana sen ya alsan olacaksın  yada bu ormanda sana yaşam hakkı yok diyemez.Ormanda bir canlıyı yok edersen nasıl ki ekolojik denge bozuluyorsa toplum da önemli bir yer tutan bakkalların yok olması için bir şey yapmazsanız yarın çocuğu balkondan düştüğü halde hastaneye yetiştirmek   isteyen anne cebinde taksi parası olmadığı için çaresiz bir şekilde evladının başında ağlarsa bunun vebalini kim çeker ? İnanıyorum her ya anahtarını bakkala bırakmıştır,veyahut acil lazım olduğu için mahalle bakkalından ya borç para almıştır ya ada  veresiye alışveriş yapmıştır.Bundan dolayı "BAKKALIMA DOKUNMAYIN" diyen Akdağ, küçük esnaf sosyal bir çok olayın önleyicisidir. 

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim