MHP'ye gönderilen şok mektup!
 
Seçmen kütükleriyle ilgili tartışma sürerken, iktidar lehine seçmen kaydırma operasyonu yapıldığını savunan muhalefet partilerinden MHP'ye TÜİK'ten ulaşan bir "ihbar" mektubunda şok iddialar yer aldı. İşte mektuptaki satırlar...
 
Yerel seçimler tehlikede iddiası 
 
TÜİK'ten MHP'ye ulaşan bir bilgi mektubu, son günlerdeki seçmen sayısındaki artış konusunda yeni iddiaları gündeme getirdi.
 
Seçmen kütükleriyle ilgili tartışma sürerken, iktidar lehine seçmen kaydırma operasyonu yapıldığını savunan muhalefet partilerinden MHP'ye TÜİK'ten ulaşan bir “ihbar” mektubunda şok iddialar yer aldı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a gönderilen ihbar mektubunda yer alan tespit ve iddialar şöyle:
 
Sistem hayata nasıl geçti?: ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) hazırlıkları tamamlandıktan sonra fiilen 1 Ekim 2006'da çalışma başladı, iki aşamalı yürütüldü. Birinci aşamada UAVT (Ulusal Adres Veri Tabanı) adını verdiğimiz ülke genelinde adres bilgilerinin tutulacağı bir veri tabanı hazırlandı. İkinci aşama nüfus sayımı idi. Sayım memurları UAVT'den elde edilen adreslere giderek sayımları yaptılar. Sayıma Şubat 2007'de başladık. Listeler Nisan 2007'den itibaren muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. 2007 Temmuz seçimleri nedeniyle Mayıs 2007'de seçmen kütükleri askıya çıkarılınca kargaşa olmaması için askıdan indirildi. Sayımın yapıldığı aylarda MERNİS'te bulunan canlı nüfus 72.4 milyondu. Aldığımız tüm kişi bilgilerini MERNİS'teki kayıtlarla eşleştiriyorduk. Listelerimizin askıdan indiği tarihte (14 Haziran 2007) ulaştığımız nüfus 62 milyon 668 bindi. Ağustos 2007'de bu sayı 64 milyon 574'e yükseldi. Çalışma tamamlanmıştı. MERNİS'le aramızdaki fark 7 milyon 826 idi.
 
80 bin çift kayıt: MERNİS'te çift TC kimlik numaralı vatandaşlar olduğu ileri sürüldü, araştırması yapıldı. Yaklaşık 80 bin kişinin bu durumda olduğu tespit edildi. Bu tarihten sonra ulaşamadığımız kişileri bulmak için kalite kontrol çalışması adını verdiğimiz çalışmayı başlattık. Öncelikle Türkiye'de kimlik numarasına göre işlem yapan tüm kurum ve kuruluşlardan isim listelerini istedik. Listelerde olup da kayıtlarımıza girmeyenleri telefonlarla armaya başladık. Ulaşamadıklarımızın aile kütüğüne girdik, yakınını bulduk ve onlara da aynı şeyi söyledik. Telefonla kendisine veya yakınına ulaştığımız kişiyi ulaşılmış kabul ediyorduk. Ancak telefonumuz üzerine kayıtlarını yaptırma oranı son derece düşüktü. Bu işlem Kasım 2007'ye sürdü. Aralık ayı içerisinde bir sabah bilgisayarlarımızı açtığımızda ulaşılamayan yaklaşık 5 milyon kişinin nüfusa eklendiğini gördük. Sayım bitmiştir denildi. 21 Ocak 2008'de Devlet Bakanı Nazım Ekren ve İçişleri Bakanı Atalay'la nüfusu 70 milyon 586 bin 256 olarak açıkladı. Ulaşılamayan 5 milyon kişiyi sayım memuru görmemiş ve şahıs bilgilerini içeren form doldurulmamıştı. Bakanlar 'Ulaşılamamış bir tek kişi kalmamıştır' dediler. YSK'nın burada bir hatası yok. Hata tamemen TÜİK'in ADNKS'nde.
 
'Kardeşimin evinde fazladan 6 seçmen var'
 
TÜİK'TEN gelen ihbar mektubuyla ilgili VATAN'a konuşan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural şöyle dedi: “Burada sorun eldeki nüfus veri tabanı ile seçmen veri tabanının senkronize olmamasından kaynaklanıyor. Öyle görünüyor ki 5 milyon nüfusu seçmen olarak dağıtmışlar. Ölüm kaydı verilmeyen şahısları nüfusa yazmışlar, YSK da bunları seçmen olarak kaydetmiş. YSK yasal mevzuattan kaynaklanan seçmen kütüklerini denetim yetkisini kullanıp, Nisan 2009'da yapması gereken bu denetimi seçim öncesine çeksin ya da yeniden seçmen yazımı yapılsın. İkinci önlem olarak da yeni sisteme geçiş seçimi olacak yerel seçimlerde kaldırılan parmak boyama uygulaması son kez olmak üzere yine uygulansın. Erkek kardeşim İzmir'de yaşıyor. 3 kişilik bir aileler. Kardeşim seçmen kütüklerine gidip kontrol ettiğinde, kendi evinde fazladan 6 seçmenin daha kayıtlı olduğunu görmüş.”
 
'Dağdaki PKK'lı da seçmen olarak kaydedilmiş olabilir'
 
* TC kimlik numarası bulunmasına rağmen hiçbir adreste bulunamayan kayıp kişiler de ailenin beyanı esas alınarak veya aile kütüğünden girilerek sisteme dahil ediliyordu. Bugün dağda olan veya çatışmalarda ölmüş PKK'lıların isimlerinin ailelerinin bulunduğu adrese seçmen olarak kaydedilme ihtimali çok yüksektir.
 
* Nüfus sayımı için kullanılan formların imhası 20 Kasım 2008 tarihli TÜİK genelgesi ile istenmiş, bazı bölge müdürlüklerinde imha işlemi yapılmış, bazıları henüz komisyon oluşturamadıklarından yapamamışlar. Kanaatimce, YSK seçmen kütüklerini bu sistem üzerinden oluşturacağını TÜİK'e bildirince aceleyle bu kararı aldılar. Bir inceleme halinde formlarda kayıtlı vatandaş sayısı ile açıklanan toplam nüfus arasında çok fark olacağını (ulaşılamayan 5 milyon vatandaş) bunu da izah edemeyeceklerini anladıklarından formları imha etmek istediler.
 
Düğüm nasıl çözülür?
 
TÜİK çalışanı: “Burada sorgulanması gereken hiçbir adreste görünmeyen kişi sayısı ve bunların nüfusa nasıl dahil edildiğidir. Düğümü bu sorunun cevabı çözecektir.”
 
Editör: TE Bilisim