Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ‘Ahlak ve Karakter Abidesi Mehmet Akif’ başlıklı söyleşide konuşan Vehbi Vakkasoğlu, “Eğitim okunan kitaptan, anlatılan dersten arta kalandır. Eğitim örnek olmadan olmaz. Gençler için en iyi örnek ise Akif dededir” dedi.

“ÇOCUĞUNUZUN AKİF YÜREKLİ OLMASI İÇİN…”

Mehmet Akif’in çocukluğunu katılımcılarla paylaşan Vakkasoğlu, “Evladınızın Akif yürekli olması için Mehmet Akif’in babası Temiz Tahir, annesi Emine Şerife Hanım gibi olmanız gerekiyor. Tahir Efendi Arnavut. İstanbul’a okumak için geliyor. Fatih medreselerini birincilikle bitiriyor. Mehmet Akif de babası gibi Halkalı Ziraat Mektebi’ni birincilikle bitiriyor. Akif Dede yıllar önce babasına hem babam hem hocam diyor. Babaların, babalığına hocalık katmaları gerekiyor” diye konuştu.

“ARKADAŞLARININ PARA YARDIMINI KABUL ETMİYOR”

15 yaşında Mehmet Akif Ersoy’un babasının vefat ettiğine de değinen Vakkasoğlu, “15 yaşında yüreği yanan Mehmet Akif, oturup saç baş yolmuyor. Şimdi aileme bakmak için ben ne yapmalıyım diye düşünüyor. Evleri Fatih’te okulu ise Halkalı’da. Her gün bu yolu yürüyor. Arkadaşları yürümesin diye aralarında para topluyorlar. Mehmet Akif bunu hiç kabul eder mi? Ben sporcuyum spor yapma fırsatı bulamıyorum. Bu nedenle yürüyorum diyor arkadaşlarına. Sonradan ilk yalanımı o gün söyledim diyerek yalanı için tövbe etmiştir” dedi.

“DÜRÜSTLÜĞÜN MÜKAFATI ÖTEKİ DÜNYAYA KALMIYOR”

Vakkasoğlu sözlerini, “İnsanlar iyilik ve doğruluğun karşılığını öbür dünyada alacaklarını sanıyorlar. Halbuki bu dünyada da karşılığını alıyoruz. Mehmet Akif tövbesinden sonra mahallelerindeki Osman Pehlivan’a giderek kendisine güreş öğretmesini karşılığında ona okuma yazma öğretmek istediğini söylüyor. Osman Pehlivan’dan güreş öğrenen Mehmet Akif, okurken aynı zamanda güreş müsabakalarına katılarak para kazanıyor. Ailesini bu şekilde geçindiriyor” diyerek tamamladı.

“MEHMET AKİF GÜNDE 16 SAAT ÇALIŞIYORDU”

Vakkasoğlu, gençlere ise, Mehmet Akif Ersoy gibi inançta, ahlakta, bilinçte savaşmak gerektiğinden bahsederek, “Onu anmaya ve anlamaya ihtiyacımız var. Hayatınıza başka bir okul katın. Sıradan olmak Akif gönüllülerin işi değil. Mehmet Akif Arapça, Farsça gibi pek çok dil biliyor. Bu nedenle planlı ve programlı bir çalışma sistemi belirleyin kendinize. O her gün 16 saat çalışıyordu. Bu ülkede inşallah Mehmet Akif gibi ahlaklı, karakterli ve dürüst nesiller yetişsin” dedi. Program sonunda Küçükçekmece Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürü Salih Çevik Vehbi Vakkasoğlu’na teşekkür ederek çiçek takdim etti.
 
Editör: TE Bilisim