AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, "Türkiye'deki gazetecilerin yaptığı haberler, mültecilerin durumlarını anlama konusunda çok etkili oldu. Sizler mülteciler konusunda dünyaya ders verdiniz ve yaptığınız haberlerle dayanışma oluşturdunuz. Bu konuda üzerinizdeki sorumluluk devam ediyor" dedi. Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, daha iyi bir gelecek için insanların başka ülkelere göç etmesinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek, "Herkes geçmişte bir şekilde göç etmiştir. Benim babamın ailesi 500 yıl boyunca aynı yerde yaşamış hiçbir yere gitmemiş. Eşimin ailesi ise Doğu Akdeniz'den mülteci olarak gelmiş. Hepimizin ailelerinde göç hikayeleri var. Geçmişinizde mutlaka bir yerden bir yere göç etmiş birileri vardır. Şunu anlamalıyız ki göçmenlik durumu ömür boyu sürmüyor. Ülkeler, kendilerine sığınan göçmen ve mültecilere geçici olarak yardımcı oluyor. Günümüzde Türkiye bu konuda çok iyi bir misafirperverlik örneği sergiliyor. Dünyada mültecilerin Türkiye'den daha iyi ağırlandığı bir yer bilmiyorum" diye konuştu. Berger, mültecilerin hukuki statüsünü belirlemek için BM tarafından 1951 Cenevre Sözleşmesi'nin ve 1967'de Mültecilerin Statüsü'ne İlişkin Protokol'ün imzalandığını ve bu sözleşmelerde devletlerin sorumluluklarına da değinildiğini anımsattı.

Son yıllarda yaşanan göç dalgalarının ve Balkan Savaşı'nın Avrupa ülkelerine birçok ders verdiğini dile getiren Berger, "Şunu anlamalıyız ki göçmenlik durumu ömür boyu sürmüyor. Ülkeler, kendilerine sığınan göçmen ve mültecilere geçici olarak yardımcı oluyor. Günümüzde Türkiye bu konuda çok iyi bir misafirperverlik örneği sergiliyor. Dünyada mültecilerin Türkiye'den daha iyi ağırlandığı bir yer bilmiyorum. Gazeteciler mülteciler konusunda çok büyük sorumluluklara sahip. Yapılan haberler toplumları ve politika üretenleri etkiliyor. Türkiye'deki gazetecilerin yaptığı haberler, mültecilerin durumlarını anlama konusunda çok etkili oldu. Sizler mülteciler konusunda dünyaya ders verdiniz ve yaptığınız haberlerle dayanışma oluşturdunuz. Bu konuda üzerinizdeki sorumluluk devam ediyor. Aslında rakamlara indirgediğimiz şey insan. İnsanlar ülkelerinden zorunlu sebeplerden dolayı ayrılmak zorunda kalıyor. Bugün, bütün mültecilerin birer hikayesi var. Suriye'den, Filistin'den ayrılmış insanlar ülkelerine geri dönmek istiyorlar. Çocuklarını okula yollayamıyorlar. Bu hikayeleri de aktarmak siz gazetecilerin sorumluluğunda. Umarım bu buluşma, bu farkındalığı oluşturmada etkili olacaktır" dedi

Gazeteci-Yazar Çetiner Erdoğan’ın sözlerini hatırlattı

İstanbul Times Yayın Grubu İmtiyaz Sahibi Gazeteci ve Yazar Hüseyin Çetiner soru cevap bölümünde söz alarak ,Avrupa Birliği Delegasyonu Uluslararası İşbirliği sorumlusu Pierre Yves Bellot’a ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan mülteciler için 45 milyar dolar harcadıklarını söyledi. AB ise 6 milyar ödeyeceğini söyledi. Ama Erdoğan ödenmediğini ve siz şuan 3 milyar Euro ödendiğini söylediniz bu konuda ne söyleyeceksiniz?’’ Soruna, Bellot, bu paranın tek seferde aktarımının mümkün olmadığını ve program dahilinde hareket ettiklerini söyledi. İhtiyaçları en iyi şekilde karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Bellot, çok fazla burs verdiklerini ve insani yardımların öncelikli olduğunu söyleyerek 2016 yılında programa başladıklarını söyledi.

Çocuk çocuktur sloganı ile medyada yer alan haberlerin çocuklar tarafından nasıl izlendiği de programın son gününde medya mensuplarıyla paylaşıldı. Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel’de sunum yaparak savaş ortamında çekilen fotoğrafları farklı bir bakış açısıyla yorumladı.

Yusuf Karakaş / İstanbul Times Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim