Yasa uyarınca 45 yaşından gün aldıkları için Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ilişiği kesilen bir grup uzman erbaş, Türk Bayrağı açarak Mecliste eylem yapmak istedi.

Meclis bahçesinde toplanan bir grup, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek seslerini duyurmak istediklerini belirterek, Türk Bayrağı açmak istedi. Gruba müdahale eden polisler, eylemcileri Meclis dışına çıkardı. Eylemciler, gazetecilere verdikleri basın bildirisinde, Uzman Erbaş Kanununa göre 45 yaşından gün aldıklarında ya da sağlık niteliklerini kaybettiklerinden dolayı TSK ile ilişiklerinin kesildiğini ifade ederek, ayrıca Emekli Sandığının sağladığı haklardan da yararlanamadıklarını bildirdi.

Sorunlarının giderilmesine yönelik tasarı taslağının Genelkurmay Başkanlığı tarafından 2 Nisan 2009 tarihinde Milli Savunma Bakanlığına sunulduğu kaydedilen bildiride, ancak sorunlarının hala çözülemediğine dikkati çekildi. 1 Ocak 2010 tarihinde 45 yaşından gün alan 1966 doğumlu uzman erbaşların da TSK ile ilişiğinin kesileceğine işaret edilen bildiride, "Ortalama 18 yıl hizmet yapan bir uzman erbaşın, ailesiyle birlikte geçim sıkıntısına terk edilmesi bugün için bir kaç yüz kişiyi ilgilendirmektedir. Yapılan düzenlemelerde, kanun değişikliklerinde gecikilen her gün yeni mağdur aileler otaya çıkarmaktadır. Bizlerin istedikleri ayrıcalık, torpil, zam değildir" denildi.

Devletin ve özel sektörün bütün kademelerinde çalışan personele verilen emeklilik haklarının kendilerine de tanınması istenen bildiride, şöyle denildi: "Yaşadığımız sıkıntıları tarif edecek tek kelime yoksulluktur ki çocuklarımızı okutmakta, ailelerimizi geçimini sağlamakta dayanacak gücümüz kalmadı. Bizler bunu hak edecek bir şey yapmadık. Ülkemizin her bölgesinde şevkle çalıştık. İfa ettiğimiz görevlerde hem ailemizin geçimini sağladık hem de vatanımızın bekası için kutsal saydık. Canımızı ortaya koyarak çalıştık. Ölenlerimiz şehit, sakatlarımız gazi oldu. Biz 45 yaşına gelenler ise sokağa atılıyoruz. Şu anda ülkemizin gündeminde olan ’Demokratik Açılım’ ile yıllarca terörle mücadele içerisinde bulunduğumuz, uğrunda şehit ve gaziler verdiğimiz bölücü örgüt üyelerini kazanmaya çalışan büyük devletimizin, biz uzman çavuşları ve ailelerimizin içine düştüğü bu durumu görmezlikten gelmesi bizleri ve ailelerimizi derinden üzmektedir. Sorunlarımızı Kimsesizlerin kimsesi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çözeceğine inanıyoruz."

Editör: TE Bilisim