Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), daha önce değişik aylarda gerçekleştirilen "Okuma Bayramı" etkinliklerinin okullar ve sınıflar arasında rekabete meydan vermeyecek şekilde sadece bir kez ve mayıs ayının ikinci haftasından sonra yapılması kararlaştırıldı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yeni eğitim öğretim yılı boyunca doğabilecek aksaklıkların önüne geçebilmek, daha kaliteli ve sorunsuz bir eğitim öğretim yılı geçirebilmek ve bazı konulara açıklık getirmek amacıyla illere yazı gönderildi.

Yazıda, daha önce bakanlığın illere gönderdiği ve kanun hükmünde kararname ile kapatılan yayınevlerine ilişkin genelge hatırlatılarak, okul kütüphanelerinin, ilgili mevzuata göre düzenlenmesi ve kütüphanelerde bulunan basılı materyallerin, okul müdür yardımcıları başkanlığında kurulacak bir komisyon tarafından incelenmesi istendi. İnceleme sonucunda FETÖ/PDY ve diğer tüm terör örgütlerine veya terör örgütleri ile ilişkili olduğu düşünülen yayınevlerine ait basılı materyaller varsa imha edilecek.

KUTLAMA PROGRAMLARINDA MİLLİ, MANEVİ DEĞERLERE VURGU

Bakanlığın yazısında, mülki idare amirinin gözetim ve sorumluluğunda il ve ilçelerde oluşturulan kutlama komitelerince hazırlanacak programlarda ve okullarda gerçekleştirilecek bütün sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılacak müzik, kıyafet, dekor, süsleme ile sahnelenecek tiyatro, piyes, şiir, konuşma gibi metinlerde günün anlam ve önemine, çocukların pedagojik gelişimlerine, milli, manevi, kültürel değerlere, birlik ve beraberliğe, gelenek, göreneklere vurgu yapılarak uygun olanların seçilmesi gerektiğine işaret edildi.

Yazıda ayrıca, ders dışı sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin uygulanması esnasında rekabet olgusuna yer verilmeden öğrencilerin iş birliği içerisinde ortak paydada buluşmalarını sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve takım ruhunu destekler nitelikte uygulamalarda bulunulması gerekliliğinin altı çizildi.

OKUMA BAYRAMINA İLİŞKİN DÜZENLEME

Bakanlık, illere gönderdiği yazıda, ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin okuma ve yazmayı öğrenmelerine ilişkin olarak okullarda değişik aylarda yapılan "Okuma Bayramı" etkinliklerine ilişkin de yeni bir düzenlemeye gitti.

Buna göre, okullar ve sınıflar arasında rekabete meydan vermeyecek şekilde bütün 1. sınıf öğrencileri için ortak olmak suretiyle "Okuma Bayramı" etkinlikleri düzenlenecek ve bu etkinlikler, sadece bir kez, eğitim öğretim yılının mayıs ayının ikinci haftasından sonra yapılabilecek.

DERS KİTABI DIŞINDAKİ MATERYALLER UYARISI

MEB yazısında, "öğretmen ve öğrencilere ücretsiz dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı materyallerin okullarda reklam ve tanıtımının yapılmaması, satın alınması ve kullanımı konusunda öğrencilerin zorunlu tutulmaması" uyarısı da yapıldı.

Öğretmen ve öğrencilerin ders kitapları dışında ihtiyaç duyabileceği eğitim öğretim kaynağı ve dokümanlarla ilgili olarak MEB'in eğitim bilişim ağı olan "www.eba.gov.tr" adresine yönlendirilmeleri istenen yazıda, öğretmenlerin, öğrencilerin kullanacakları kırtasiye malzemeleri konusunda belirli markalara yönlendirmede bulunmaması ve okullarda velileri maddi yönden yorabilecek her türlü uygulamalardan kaçınılması da istendi.

KAYIT PARASI VEYA BAĞIŞI İÇİN İŞLEM YAPILACAK

Yazıda, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıt ve nakiller esnasında az da olsa velilerden kayıt parası veya bağış adı altında para talep edildiği duyumlarının alındığı aktarılarak, bu taleplerin ilgili kanun, genelge ve illere gönderilen "kayıt parası" konulu yazılara aykırı olduğu anımsatıldı.

Bu husustaki şikayetlerin valilikler tarafından ivedilikle değerlendirilerek gerekli işlemlerin yapılması talimatı verildi.

Editör: TE Bilisim