Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Marmara'nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu'nun güney ve batısı, Batı Akdeniz ile Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli güneybatılı Lodos rüzgarlarla birlikte toz taşınımı ve çamur yağışı yaşanması bekleniyor.

Toz taşınımı ve çamur yağışına karşı vatandaşlar ile ilgililerin dikkatli olması istendi.

ANTALYA'YI VURDU

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, Afrika kıtasından Akdeniz üzerine gelen hava akımıyla ilçeye ulaşan toz bulutları yaşamı olumsuz etkiledi.Meteoroloji yetkilileri, ilçede bugün yağmur beklendiğini, yağmurun toz bulutları yüzünden büyük ölçüde çamur şeklinde olabileceğini bildirerek vatandaşları uyardı.Gazipaşa Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Çınar da tozlu havanın gelmesiyle solunum yolları rahatsızlıkları bulunanların hastaneye müracaatının çoğaldığını bildirdi.Çınar, tozların arasındaki küçük kum taneciklerinin diğer ağaç ve çiçek tozlarıyla solunmasıyla kronik hastalarda önemli sıkıntılara yol açabileceğine işaret ederek, çocuk, yaşlı ve sağlık sorunları bulunanların toz bulutları gidinceye kadar zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasının yararlı olacağını kaydetti.

Zonguldak’a çamur yağdı Gürkay
ZONGULDAK’ta, gece yağmurla birlikte çamur yağdı. Bazı sürücüler üzeri çamurla kaplanan araçlarını oto yıkamacılara götürürken, bazıları da kendi imkanlarıyla  temizlemeye çalıştı.Kentte, saatteki hızı 30 kilometreye ulaşan rüzgarla birlikte çamur yağdı. Yağışta, araçların üzeri çamurla kaplandı. Sürücülerin birçoğu, sabah kendi imkanlarıyla araçlarını temizledikten sonra işe giderken, bazı sürücüler de araçlarını oto yıkamacılara götürdü. Sabahın erken saatlerinden itibaren oto yıkamacıların önünde yoğunluk yaşandı.Zonguldak Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, çamurlu yağmura, Güney ve Güneydoğu’dan esen şiddetli rüzgarla taşınan toz bulutlarının neden olduğunu söyledi. Yetkililer, çamurlu yağmurun Karadeniz’de sık rastlanan bir durum olmadığını ve kısa sürede etkisini yitirdiğini belirtti.

Bolu’da gece yağmurla birlikte çamur yağdı.
Otomobiller ve sokaklar çamura bulandı.Kent merkezinde gece yağmurla birlikte çamur yağdı. Tozla birleşen yağmur yere çamur olarak yağınca, otomobiller ve sokaklar çamurla kaplandı. Sabah işyerlerine gitmek için araçlarına binmek isteyenler çamur içindeki otomobillerini görünce şaşırdılar. Sürücüler bez ve fırçalarla araçlarının camlarını temizlerken, işyerleri sahipleri ise paspaslarla dükkanlarının önünü temizlediler.

Bolu Meteoroloji yetkilileri, Afrika üzerinden kuvvetli rüzgarla gelen kum ve tozun yağışla yere indiğini belirterek, “Suudi Arabistan’daki çöllerden toz ve kumun geldiğini düşünüyoruz. Renkleri farklı oluyor. Her zaman karşılaşılan bir durum değil” dedi.

Eskişehir’e toz yağdı
Eskişehir, bu sabah cadde ve sokaklarla araçların üzerinin tozla kaplanmış görüntüsüne uyandı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, lodos nedeniyle havaya kalkan tozlar, rüzgarın şiddetini azaltmasıyla birlikte kent üzerine yağdı. Yetkililer ‘Toz taşınması’ diye adlandırılan olayla ilgili olarak, “Dün gece lodos vardı. Rüzgarın başka yerlerden alarak atmosfere yükselttiği tozlar, rüzgarın şiddetini azaltmasıyla birlikte yere indi. Bu bir toz taşınması olayıdır” dedi.

Gökyüzünden kent merkezine inen tozlar açıkta park halinde duran binlerce aracın üzerini kapladı. Sokak ve caddelerin kısmen toz altında kaldığı Eskişehir’de, vatandaşlar araçlarına çamur gibi yapışan tozları temizlemekte güçlük çekti.
Editör: TE Bilisim