Türkiye’nin saygın vakıfları arasında yer alan Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nda üç yıl görev yapacak yeni yönetim belirlendi. MAREV’inAtaşehir’dekiGenel Merkezi’nde gerçekleştirilen olağan toplantıda, daha önce aynı vakfın Yönetmenler Kurulu Başkanlığını yapmakta olan Av. Haluk Eldem’in listesi seçimi kazandı.

İstanbul Times Haber Merkezi /  Müslüm Aktürk

Divan Başkanlığı’nı Haluk Eldem, başkan yardımcılığını Erkan Ağma, katip üyeliği ise Tevfik Ertan Akerdem’in yaptığı MAREV Yönetim Kurulu Olağan Toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra açılış konuşmasını yapan Haluk Eldem, 2004 yılında seçildiği Yönetmenler ve aynı zamanda Kurucu Meclis Başkanlığını, 12 yılı aşkın bir süredir Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarıyla karşılıklı sevgi ve saygı içinde, örnek olacak bir şekilde yürüttüğünü söyledi. Bu süre içinde, iki başlı bir yönetim görüntüsü vermemek için, çağrılmadıkça Yönetim Kurulu toplantılarına katılmayı düşünmediği gibi, kendisine sorulmadıkça veya yardım istenmedikçe yönetim işlerine de müdahale etmemeye azami özen gösterdiğini hatırlatan Eldem, “Böylece bu süre içinde, bu değerli başkanlar ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla sevgi, saygı ve anlayış içinde bugüne geldik.

Gerek rahmetli İbrahim Özlen ve gerekse Sayın Fehmi Tahincioğlu ve yönetim kurulu arkadaşlarım ile bu çatı altında,  ayrı başkan sıfatlarıyla çalışmanın bana verdiği keyif ve mutluluğu ömrüm boyunca unutmayacağım.

Bu vesileyle Yönetim ve Yönetmenler Kurulu’nda, birlikte çalışma onuruna erdiğim ve kendilerinden feyz aldığım, diğer rahmetli başkanlarımız; Bedii Ensari, Fikret Öztekin, İbrahim Özlen ve Yakup Tahincioğlu’nun aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, her zaman ve sık sık yaptığım gibi, onlara ve çeşitli vakıf organlarında birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızdan, mensuplarımızdan ebediyete intikal edenlere tekrar tekrar rahmet dilerken, hayatta bulunan Sayın başkanlarımız Münir Çağlar ve Fehmi Tahincioğlu’na ve yönetim kurulunun gelmiş geçmiş tüm üyelerine sağlıklı, uzun bir ömür diliyor, kendilerinin, kurucularımızın, vakfımızın diğer organlarında görev alan ile siz yönetmenler kurulunun değerli üyelerinin ve tüm mensuplarımızı hem bu vakfa verdikleri destek, katkı için ve hem de teveccühleriniz için minnet ve şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

KAÇAN İKİ ÖNEMLİ FIRSAT

Kendisinin Yönetmenler Kurulu Başkanlığı,Fehmi Tahincioğlu’nun Genel başkanlığında görev yapan yönetim kurulunun, görev yaptıkları süre içinde, ellerinde olmayan nedenlerden dolayı vakfın iki önemli fırsatı kaçırdığını belirten Haluk Eldem, şöyle devam etti:

“Bunların birincisi; bu tesisimizin bulunduğu araziyi almak için Genel Başkan Fehmi Tahincioğlu ve arkadaşları tüm hazırlıklarını yapmış ve bu arsayı satın almamıza ramak kalmış iken, elimizde olmayan nedenlerle ve büyük şanssızlıkla, bu fırsatı ne yazık ki kaçırdık. Üstelik, maddi imkanları olan mensuplarımızın, destek vaat etmelerine ve eksiğimiz için de kredimizin çıkmasına rağmen bizleri aşan çeşitli nedenlerle maalesef satın alınamadı. İkincisi; Ataşehir Finans Merkezi’nde Tahincioğlu’nun yüklenicisi olduğu Emlak Konut’a ait iş merkezinden, Sayın Özcan Tahincioğlu’nun da destek ve fedakarlığı ile hemen hemen rayiç bedelinin yarısı bir bedelle ofis katı almak için mutabık kalınmışken, gereksiz, anlamsız, basit ve düşüncesizce yapılan dedikoduların, özellikle kulağına gitmesi üzerine, Sayın Özcan Tahincioğlu’nun, ısrarlarımıza rağmen bu katı satmaktan vazgeçmesiyle bu fırsat kaçtı ve bu ofis katı daha sonra tam iki misli fiyata satıldı. Şimdi de oradaki iş merkezinde dolar üzerinden kiralama başladı, yazık kine yazık.”

AVRUPA YAKASI’NDA YER ALACAĞIZ

MAREV’in önümüzdeki dönemde başlıca hedeflerini de açıklayan Haluk Eldem,şunları söyledi:

“Kıt imkanlarımıza rağmen ne yapıp, yapıp, Bakırköy Şubemizin ve hatta Avrupa Yakası’ndaki hemşerilerimizin taziye ve bu gibi sosyal ihtiyaçları için bir bina temin edilmesi ve Marev’in, 2027 yılında muhtemelen terk etmek zorunda kalacağımız bu tesislerinin yerine benzer tesis yapabilmek için o tarihe kadar birikimlerimizi değerlendirmek olmalıdır. Bakırköy ve civarında yapacağımız tesis için maddi destek vaat eden ve bunu sürekli tekrarlayan Onursal Başkanımız Sayın Münir Çağlar ve Yönetmenler Kurulu Üyemiz Sayın Fevzi Yedikardeş ve diğer arkadaşlarına huzurunuzda teşekkür etmeyi borç bilirim.

MARDİN’E ŞUBE AÇILACAK

Yine önümüzdeki dönemde vakıf senedimizdeki ‘İstanbul’ sözcüğünü kaldırarak vakıf adını değiştirmemizin ve Mardin merkezde tüm Mardin’e hizmet edecek bir şube açmamızın gerektiği kanısındayım. Bu konuda karar mercii Yönetmenler Kurulu olduğu için, ilk adım olarak bugünkü toplantı gündemimize bu konuda madde eklemiş bulunuyoruz.

Elbette ki ileriye yönelik ve asla unutmamız gereken ve en önemlisi hedefimizin vakıf gelirlerinin arttırılmasının yanı sıra, tasarrufa azami riayettir.

AİDATLAR

Yeri gelmişken ve Yönetmenler Kurulu’na yeni seçilen arkadaşlarımızın da duyması için başta organlarda görev alan arkadaşlarımız olmak üzere, tüm mensuplarımızın bağış ve maddi katkılarından minnettar olacağımızı her zaman olduğu gibi tekrar ifade etmek isterim. Öyle temenni ediyorum ki, imkanı olup da en az bir öğrenciye burs vermeyen, yine getirdiğimiz aidat sisteminde de aidatını ödemeyen hiçbir mensubumuz kalmasın.”

MARDİNLİYE HİZMET ZORUNLU

İş durumumun müsait olmamasına, hatta ailesinin karşı çıkmasına rağmen, hem arkadaşların ısrarı, hem de vakfa ve Mardinliye hizmeti bir zorunluluk olarak gördüğü için MAREV Genel Başkanlığı’na aday olduğunu vurgulayan Haluk Eldem, “Yürütme Kurulu Başkanlığı, yani Vakıf Genel Başkanlığı görevinde kalması için çok ısrarlı olmamıza rağmen, iş ve diğer sorumlulukları nedeniyle ikna edemediğimiz ve esasen uzun zamandır görevi bırakmak isteyen Sayın Fehmi Tahincioğlu’ndan devir alarak, hizmetlerime hiç değilse ve ömrüm vefa ederse üç yıl daha devam etmek istediğimi bilgi ve takdirlerinize sunuyorum” ifadesini kullandı.

Eldem, konuşmasının sonunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan çatışmalara değinerek, “Yüce Allah’tan; öncelikle ülkemizin Güneydoğusunda ve Güneydoğu’da bir yıldız gibi parlayan Mardin’imizdeki çatışmaları sona erdirmesini, orada yaşayan halkımızı sükun ve huzura kavuşturmasını, insan gücünü aşan acılar çeken bölgedeki insanlarımızın artık acılarını dindirmesini, oradaki mücadelede, şehadet mertebesine erişen güvenlik gücü mensuplarımıza rahmet diliyorum. Allah, vakfımızı, sizleri ve ailelerinizi korusun ve yüceltsin.” dedi.

VAKIF YÖNETİCİLİĞİ KOLAY DEĞİL

Eldem’den sonra söz alan MAREV Ankara Şube Başkanı, Eski Ulaştırma Bakanı İbrahim Aysoy, “Yaşım gereği sizlerin ve Ankara’dakilerin izniyle görevden ayrılmak istiyorum. Vakıf yöneticiliği yapmak kolay değildir. Belirli bir akar yoksa, beyin gücü, para gücü olmazsa hizmette aksaklıklar olur. Marev, Türkiye’nin saygın bir vakfı haline geldi, tanımayan kalmadı. Birbirimizi rencide etmeden yapıcı tenkitte bulunabiliriz. İnsan sevgisine dayalı hizmetlerde ön planda olmalıyız. Bakan, profesör ve her branşta vakfımıza gönül vermiş hemşerilerimiz var. Burs hizmetini küçümsememeliyiz. Üniversitelerde boynu bükük kimseyi bırakmayalım. Davamız bu alanda olmalı. Başarılı bir dönem geçiren Sayın Fehmi Tahincioğlu’na ve ekibine hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Aysoy, konuşmasından sonra teşekkür içeren ve hat sanatının özgün bir tabloyu Fehmi Tahincioğlu’na armağan etti.

AYSOY’A YENİ GÖREV

Eski milletvekiliAydın Ayaydın ise, Mardin’e karşı sorumlulukları olduğunu belirterek, “Marev, son derece etkisi ve ağırlığı olan bir vakıftır. Eski başkanlarımız olağanüstü çaba, özveri gösterdiler. Hiçbir menfaat beklemeden, ceplerinden harcadılar, zamanlarından ayırdılar. Sayın İbrahim Aysoy’u, Sayın Haluk Eldem’den boşalacak MAREV Yönetmenler Kurulu Başkanlığına aday olarak öneriyorum” ifadesini kullandı.

Verilen önerge gereği yapılan oylamada İbrahim Aysoy,üç yıl süre ile görev yapmak üzere MAREV Yönetmenler Kurulu Başkanlığı’na seçildi.

AYRIŞMAK OLMAMALI

Eski Bakan Masum Türker de, Mardinlilerin lider vasfını taşıdığını bu nedenle liderlere liderlik yapmanın zor olduğunu söyledi. MAREV’in kuruluş yıllarını anlatan Türker, “Yeni yönetimin birinci projesi Avrupa Yakası’nda bir bina edinmek olmalı. Çünkü en çok Mardinli Avrupa Yakası’nda yaşıyor” ifadesini kullandı. İstanbul’da Sivas ve Malatyalılardan sonra en çok Mardinlilerin yaşadığını vurgulayan Türker, şöyle devam etti:

“Aykırı ses çıkarmamalı, ayrışmak olmamalı. Diğer vakıflar bir-iki kişinin hegemonyasında iken Marev’de durum çok farklı. Ancak Marev’i daha iyi yere getirmek için çalışmalıyız, istişare yapmalıyız. Marev’i, kendi çıkarımızdan üstün tutmalıyız.”

MAREV’İN BABASI

Divan Başkan Yardımcısı Erkan Ağma ise, Haluk Eldem’in, Marev’de yapılan hizmetlerin perde arkasındaki isim olduğunu belirterek, “Sınıf arkadaşım olan Haluk Eldem vakfın babası, MarkoPaşası’dır. Sayın Eldem, vakfımızın her sorununu çözmek için uğraşmış, mesaisini harcamıştır.” dedi. Ağma, Mardinli gençlerin birbiriyle tanıştırılması ve yönetime katılmalarının sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Genel başkanlık görevinden geçtiğimiz ay ayrılan Fehmi Tahincioğlu da, Marev’e hizmet etmeyi bayrak yarışına benzeterek, bundan sonraki yaşamında da hizmete devam edeceğini söyledi. Haluk Eldem’in hep yanlarında olduğunu, vakfın sorunları için mücadele ettiğini hatırlatan Tahincioğlu, “Haluk Bey’e büyük desteğinden dolayı huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

MAREV Bakırköy Şube Başkanı Beşir Bilgin ise, almak üzere oldukları binanın daha önce 300 bin lira düşük fiyattan satışa çıkarıldığını öğrenince satın alma işleminden vazgeçtiklerini hatırlatarak, “Orası murdar oldu, dolayısıyla genel merkezden ısrarcı olmadık ve biz de istemedik orayı. Başka bir yer için araştırmamız sürüyor” dedi. Bilgin, Bakırköy Şubesi için düşünülen proje ve övgüler için genel merkez yönetimine teşekkür etti.

YEDİKARDEŞ LİSTE ÇIKARDI

Olağan toplantıda söz alan Numan Yedikardeş de, 16 yıl Gençlik Kolları Başkanlığı görevini yerine getirdiğini belirterek, “Gençlerin onuru için liste vermek istiyorum” dedi.

Yapılan oylamada, üç yıl görev yapmak üzere seçimi kazanan Haluk Eldem’in listesinde bulunan isimler şöyle:

YÜRÜTME KURULU: Haluk Eldem, Abidin Kayhan, Baran Seyhan, Birsen Öztekin, Necip İmga, Kenan Gürdal, Şenol Şaylı, Truman Şakarer, Alpaslan Ensari, Aysel Tumba, Kadir Çankırı, Şevket Çelik, Yusuf Sezer. 

MAREVİn diğer organları ile Onur Üyeliğine ve Kurucu Meclise katılmaya hakkı olan Onur Üyeliğine seçilenler şöyle:

KURUCU MECLİSE KATILMA HAKKI OLAN ONUR ÜYELİĞİ: Asım Hacımustafaoğlu, Kemal Nehrozoğlu, M. Temel Koçaklar, Metin Pamukçu, Münir Ağma, Edip Adil Ergün, Zühtü Kurtulmuş, Gülseren Onanç, Ayşe Lerzan Köroğlu, Handan Mungan, Nevzat Eldem.

DANIŞMA DİVANI: Masum Türker, Burhan Peker, Edip Adil Ergün, Gürşen Kafkas, İdris Güzel, Prof. Dr. KadircanKeskinbora, Prof. Dr. Murat Dilmenler, Münir Kilimci, Şakir Ünal Ensari.

DENETLEME KURULU: Münir Gençoğlu, M. Halit Ensari, Mehmet Türker.

ONUR ÜYELİĞİ: Prof. Dr. Kenan Mortan, Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu, Prof. Dr. Zafer Atasoy Gören, Prof. Dr. Eralp Arıkan, Dr. Yıldıray Yedikardeş, Necati Yağcı, Tevfik Öz, Fuat Aysoy, Mithat Yenigün, Ayşe Lerzan Köroğlu, Gülseren Onanç, Tarkan Kadooğlu, İsmail Çelebi, Handan Mungan, Nevzat Eldem, Halil Arslan, Kemal Taner, Gülderen Kavak, Bahar Milli, Burhan Peker, Veysi Ağma, Hıdır Özlen, Engin Musaoğlu, Tayfun Sakız, Çetin Tüfekçioğlu, Sabahattin Fidan, Mehtap Artut, Emel Çorapçı, Murat Uslu, A. Vahap Yedikardeş, Erdal Eldem, Sadettin Aygüler.

TAHİNCİOĞLU’NUN FOTOĞRAFI ASILDI

Bu arada, MAREV’in 6. Genel Başkanı Fehmi Tahincioğlu’nun fotoğrafı, alkışlar arasında MAREV Genel Merkezi’nde eski genel başkanların fotoğrafının bulunduğu yere asıldı.

GÖREV BÖLÜMÜ YAPILDI

Öte yandan, Olağan Genel Kurul sonrası ilk toplantısını gerçekleştirenYönetim Kurulu’nun yaptığı görev bölümüne göre MAREV Genel Başkanlığına Haluk Eldem, Genel Başkan yardımcılıklarına Abidin Kayhan, Necip İmga, Genel Sekreterliğe Baran Seyhan, Saymanlığa da Kadir Çankırı getirildi. 

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim