Sekizinci sınıfı başarıyla bitiren çocuklar ve aileleri, en iyi liseyi seçmeyi amaçlıyor. Aileler için karar aşamasında en önemli konu, özel okul ve devlet okulu arasında tercih yapmak. 8. sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecekler. Ancak özel okul kayıt döneminde kesin kayıt yaptıran öğrenci devlet okuluna kayıt yapamayacağı için son derece dikkatli olunması gerekiyor.

TEOG’u üniversite sınavı ile karıştırmayın

Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Öğretmeni Ferhan Uz Güçlü, TEOG tercihinin nasıl yapılması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunarak, “TEOG yerleştirmesi YGS’den çok farklı. Üniversite sınavından sonra aday istediği yeri kazanamazsa bir sonraki yıl çalışıp tekrar sınava girerek tercih yapabiliyor. Ancak 8. sınıftan 9. sınıfa geçerken böyle bir şansı bulunmuyor” dedi.

Bir okulun başarısında en önemli göstergelerinden birinin üniversite kazandırma oranları olduğunu belirten Güçlü sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim müfredatlarını iyi uygulamış, üniversite hazırlık süreçlerinde öğrencilerini destekleme adına iyi çalışmalar yapmış, öğrencilerini rehberlik anlamında iyi bir şekilde yönlendirmiş okulların üniversiteye yerleştirme başarıları da yüksek olacaktır. Dolayısıyla okul seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli kriterlerden biri de üniversiteye yerleştirme oranları olacaktır.”

Tercih sürecinde okul seçimi yapılırken velilerin ve öğrencilerin sorması gereken ilk soru “hangi tür lise” olmalıdır diyen Güçlü, okulun eve uzaklığının, eğitim kadrosunun ve yabancı dil başarısının da seçim yapılırken dikkate alınması gereken önemli hususlar olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim