Her derde deva olan limonun faydaları saymakla bitmiyor. Limon suyu; cilt ve tırnak lekelerine iyi gelirken, sodayla birlikte uygulandığında dişlerinizi bembeyaz hale getirir. Mide bulantısına karşı da doğal ilaçtır.
Yaşadığımız topraklar itibariyle limon, kolaylıkla ve ucuz maliyetlerle ulaşabildiğimiz bir mucize. Halk arasında limon, yüksek C vitamini kaynağı olarak bilinir ve tansiyonu düşürmede etkili bir silah olarak kullanılır.
Peki, bu mucizenin diğer faydaları neler? 
Bilim adamları, limon hakkında çeşitli araştırmalar yapmışlar ve günlük hayatınıza kolayca adapte edebileceğiniz yöntemlerle limondan faydalanmanın farklı yollarını keşfetmişler... 
1- Mutfağınıza limon sıkın
Evinizi temizlerken kullandığınız ürünlerin büyük kısmı, kimyasal içeriyor. Bu tip temizlik malzemelerinin zararlarından kurtulmak istiyorsanız, mutfağa koşun ve limon sıkmaya başlayın! Bir sprey kabına eşit miktarda su ve limon suyunu karıştırarak cam ve aynalarınızda lekesiz temizliğe kavuşabilirsiniz. Banyo muslukları ve duşa kabinlerde oluşan sabun artıklarından kurtulmak içinse söz konusu yüzeye direkt limon sıkın ve hafifçe ovun; lekelerin kaybolduğunu göreceksiniz.
Bir süre sonra grileşen beyaz çamaşırlar; ne kadar yıkanırlarsa yıkansınlar hep kirli gibi görünürler. Bu durumdan kurtulmak içinse kimyasal içerikli çamaşır suyu kullanmak yapılan ilk müdahaledir. Oysa bembeyaz çamaşırlara kavuşmanın doğal yolları da var. Bunun için makinenizin deterjan gözüne bir ölçü limon suyu eklemeniz yeterli. Böylece çamaşır suyunun kimyasal etkisinden kurtulabilirsiniz! Araştırmalar, halı ve döşemelerde oluşan lekelerden kurtulmak için de limona başvurabileceğinizi gösteriyor. Leke oluşur oluşmaz biraz limon suyunu tuzla karıştırmanız ve lekeli bölgeyi ovmanız yeterli! 
2- Cilt lekelerine doğal çözüm
Çeşitli sebeplerle cildinizde oluşan lekeler sizi rahatsız ediyorsa; limon suyu onlarla mücadelede en iyi yardımcınız olabilir. Yapmanız gereken son derece basit. Her gün bir adet limonun suyunu sıkın ve lekenin üzerinde 5-15 dakika bekletin. Birkaç hafta sonra leke renginin açılmaya başlayarak doğal cilt rengine yaklaştığını göreceksiniz! 
3- Boğaz kızarıklığına
Boğazınızda kızarıklıklar oluştuysa ve bu sizi rahatsız ediyorsa; limon en doğal tedavi aracınız olabilir. Bir limonun suyuyla gargara yapmak veya sıcak çayınıza bir dilim limon eklemek rahatlamanıza yetecektir. Kızarıklığın geçmesine fayda sağladığı gibi anti-bakteriyel özelliği sayesinde boğaz bölgesinde yerleşen mikroplarla da mücadele ederek farklı hastalıkları engeller. 
4- Ev parfümünüz olsun
Yeterince havalandıramadığınız evlerinize neredeyse yerleşen kötü kokuları bastırmak için onlarca lira ödediğiniz ve tamamen kimyasal içerikli oda kokularından kurtulun! Unutmayın ki; bu gibi oda kokuları, kötü kokuları yok etmek yerine maskelerler. Doğal ve zararsız yollarla kötü kokulardan kurtulmak için yapmanız gereken oldukça basit. Bir limonu ikiye bölün ve neredeyse mum ışığı ayarında yanan ocağın üzerine koyun. Özellikle balık gibi kokusundan kolay kolay kurtulamayacağınız bir mönü hazırladıysanız; limon parçalarını ocağınızın üzerine koymakta gecikmeyin. Siz yemeğinizi bitirene kadar hafif hafif pişen limon parçalarının kokuyu yok ettiğini göreceksiniz.
Ayrıca çöp kovası gibi devamlı koku üreten mutfak malzemelerinden gelen kokudan kurtulmak için de limondan faydalanabilirsiniz. Çöp kovanızın dibine limon kabuğu koyun; koku azalarak yok olacak. Limon, bulaşık makineleriniz için de doğal parlatıcı vazifesi görebilir. Bunun için suyunu sıkarak sofrada kullandığınız limonlarınızı atmamanız gerek. 'Suyu bitti, artık kullanılmaz' dediğiniz limon parçalarını bulaşık makinenizin üst sepetine yerleştirin ve yaklaşık beş yıkama boyunca orada bırakın. Bulaşıklarınız hem daha parlak olacak, hem de limon aromasından gelen hoş koku sayesinde güzel kokacak. 
5- Cilt bakımında mucize
Evde hazırlayabileceğiniz basit ve düşük maliyetli cilt bakım ürünleri, doğal yollardan genç ve güzel kalmanıza yardımcı olarak kimyasallardan gelen zararlı etkilerden kurtulmanızı sağlayabilir. Bal limon maskesi de bunlardan biri. Ufak bir kasede bir miktar bal ve limonu karıştırın. Karışımı cildinize uygulayın ve en az 20 dakika bekleyip suyla durulayın. Limon, içerdiği C vitamini sayesinde cildinize parlaklık verirken bal, antiseptik özelliği sebebiyle sivilce oluşumunu engeller ve cildinizi nemlendirir. 
6- Bembeyaz dişler ve mükemmel bir gülüş
Bembeyaz dişler, mükemmel gülüşler demektir. Diş macunlarına ve özel beyazlatıcı maddelere onlarca lira ödemekten vazgeçin ve mutfağınızdaki mucizelerden faydalanmaya başlayın. Ufak bir kasede bir miktar limon suyu ve sodayı karıştırın. Kulak pamuğunu bu sıvıda ıslatın ve öncesinde suyla çalkalayarak temizlediğiniz dişlerinize sürün. Sadece bir dakika bekleyin ve ardından yumuşak bir şekilde dişlerinizi fırçalayın. Ancak burada verilen komutlara uymak son derece önemli. Karışımın içerdiği sitrik asit, diş minesini aşındırarak istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple karışımı dişleriniz üzerinde beklettiğiniz süre kesinlikle bir dakikayı geçmemeli. 
7- Mide bulantısından limonla kurtulun
Mide bulantısı, yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir rahatsızlıktır. İlaçlara başvurmadan bulantıdan kurtulmanın en doğal yollarından biriyse, limon suyudur. Bulantı başladığı anda bir limonun suyuna bir tutam şeker ekleyerek içerseniz, kısa sürede bulantıdan kurtularak rahatlayabilirsiniz. 
8- Sağlıklı ve güçlü tırnaklar
Zayıf ve kolay kırılan tırnakları kuvvetlendirmek için tırnaklarınızı limon suyunda bekletmek, son derece etkili bir yöntemdir. Bunun için bir kase limon suyuna tırnaklarınızı sokarak kısa bir süre beklemeniz yeterli. Bu işlemi düzenli olarak yaptığınızda tırnaklarınızın güçlendiğini fark edeceksiniz. Limon suyu, içerdiği maddeler sayesinde tırnaklarınızda oluşmuş lekelere de iyi gelir. 
9- Mikrodalga temizliği
Mikrodalga fırınlar, günlük yaşamımızın parçası halini aldılar. Ancak hep kapalı oluşları, bir önceki yemeğin kokusunun içeride kalmasına sebep oluyor. Bir veya iki limonu ortadan bölün ve mikrodalgaya uyumlu bir kabın içine su ile beraber koyun. Fırınınızı 30 saniye çalıştırın ve sonra içini silin. 
10- Doğal ahşap cilası
Eminim çoğunuz mobilya ya da yer döşemelerinizin parlak görünmesi için ahşap cilalarından faydalanıyorsunuzdur. Oysa içerdikleri kimyasallar açısından sağlığınızı tehdit eden bu tip ürünleri, doğal alternatifleriyle değiştirmelisiniz. Limon ve zeytinyağı karışımı da bunlardan sadece biri. Bir miktar zeytinyağına yarı ölçüsünde limon suyu ekleyerek ahşap yüzeyleri silin. 
Editör: TE Bilisim