Kütahya’nın Emet ilçesine bağlı İğdeköy’de, tehlike sınırı litrede 10 mikrogram olan arsenik miktarının, içme suyu şebekesinde 65,5 mikrogram, sokak çeşmelerinde ise 400 mikrogramdan fazla çıkması nedeniyle bu suların kullanımı yasaklandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçede gerçekleştirilen rutin içme suyu analizleri doğrultusunda ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki 90 hanede 350 kişinin yaşadığı İğdeköy’ün içme suyu şebekesiyle bazı sokak çeşmelerinden elde edilen numuneler laboratuvarda incelendi.

Tehlike sınırı litrede 10 mikrogram kabul edilen arsenik miktarının, içme suyu şebekesinde 65,5 mikrogram, bir çeşmede 977, başka bir çeşmede 486, köy camisinin şadırvanındaki suda da 403 mikrogram olduğu belirlendi.

Bunun üzerine, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan kararla içme suyu şebekesi, cami şadırvanı ve sokak çeşmelerinden su kullanılması yasaklandı. Karar, Köy Muhtarlığı aracılığıyla vatandaşlara duyuruldu.

Şadırvan ve çeşmelerden bazılarının suyu kaynağından kesildi, kaynağına müdahale imkanı bulunmayan ve halen suyu akanlara ise ”İçilmez” yazılı tabelalar asıldı.

Yeni su kaynağı arayışı

Emet Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede içme suyu şebekeleri ve sokak çeşmelerinden akan suların, sağlık ekiplerince sürekli incelendiğini bildirdi.

İğdeköy’e ait son analiz raporlarında, arsenik oranlarının dünyada kabul edilen sınırdan çok fazla olduğunu gördüklerini belirten Buhara, ”Bu köyümüzdeki şebeke ve çeşme sularının her türlü kullanımını yasakladık. Köylülerimizi susuz bırakacak değiliz. Daha önce ilçe merkezinden döşenen borulardan köye su verilmesine, inşa ettiğimiz şebekenin bakım ve onarımı yapıldıktan sonra kısa sürede başlanacak” dedi.

Buhara, ayrıca köy yakınındaki arazilerde yeni su kaynağı bulunması için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca da köydeki arsenik sorununa seyirci kalmalarının mümkün olmadığını dile getirerek çözüm için gereken desteği vereceklerini anlattı.

İğdeköy Muhtarı Mustafa Koç ise köyde arsenik miktarı yüksek içme suyu sorununun uzun yıllardır bulunduğunu ancak son analiz raporlarında bunun daha fazla olduğunu gördüklerini belirtti.

Köylülerin su sıkıntısı yaşadığına dikkati çeken Koç, şöyle konuştu: ”Kullanımı yasak olmasına rağmen hayvanlarını sulamak isteyen bazı vatandaşlarımız bu sulardan yararlanıyor. İçme suyumuzu ise ilçe merkezindeki dağ suyu çeşmelerinden sağlıyoruz. Kaymakamlık bu konuda elinden gelen çalışmaları yapıyor. Şu anda yeni su kaynağı arayışındayız. Hasanlar Barajı’nın sulama kanalları, 3-4 kilometre yakınımıza geldi. Buradan arıtma sistemiyle içme suyu temin edilebilir. 
Editör: TE Bilisim