Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği, TÜYAP Kitap Fuarı’nda düzenlendi. Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nin mucit öğrencilerinin icatları Bursa Bilim Şenliği’nde bilim meraklılarının ilgi odağı oldu.

Bursa Bilim Şenliği’nde çeşitli illerden ve yurtdışından gelen genç mucitler birbirinden ilginç icatlarını tanıttı. Bilim meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği Bilim Şenliği’nde çok dikkat çeken icatlardan birisi de Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencisi Nazlı Nur Karaboğa’nın hazırladığı ‘Oto- Matik Güneşliği Projesi oldu. Proje, güneş ışıkları ön cama düştüğünde otomatik olarak açılan veya gölge indiğinde kapanan sistem olarak dikkat çekiyor. Proje, 1120 çalışma arasından ilk 15’e girdi.

“KAZALARIN ÖNLENMESİNE KATKI SAĞLAYACAK”

İcatın oluşma aşamasıyla ilgili bilgi veren başarılı mucit Karaboğa, yapılan araştırmaya göre trafik kazalarının % 90’ının şoförlerin dikkatsizliğinden kaynakladığı sonucuna varıldığını belirtti. Sürüş sırasında araç içerisine ön camdan giren güneş ışığının, şoförün görme yetisini olumsuz etkilediğini kaydeden Karaboğa, güneşliğin açılmaya çalışılmasının da dikkati dağıtabildiğini söyledi. Bu tespitten yola çıkarak öğretmenleri refakatinde icat üzerinde çalıştıklarını anlatan Karaboğa, ”Oto-Matik Güneşliği Projesi sayesinde araç kullanıcılarının dikkat kaybı azalacak. Böylece kazaların önlenmesine de katkı sağlayacak” dedi. Bursa Bilim Şenliği’nde ayrıca Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nin Uygulamalı Matematik, Robotik, Eğlenceli Bilim, Strateji Oyunları stantları da yer aldı. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencisi Nazlı Nur Karaboğa ile öğretmenlerini ve arkadaşlarını tebrik eden Çağırıcı, Bilimi seven öğrencilerimiz bu sayede hem analitik düşünme yeteneklerini geliştiriyor hem de farklı fikirler edinerek bilimle ilgili farkındalıklarını arttırıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim