TMSF Başkanı  Ahmet ERTÜRK, Global Krizin Türkiye’ye yansımalarını MİAD’da işadamlarıyla paylaştı. Bu güne kadar yaşanan krizlere alışık olan ekonomi dünyamızın ilk defa global bir krizi yaşadığını belirten ERTÜRK bu nedenle daha önce yaşananlara göre daha fazla krizin hissedildiğini ifade etti. 

Malatyalı  İşadamları Derneği 41. Aylık toplantısı 16 Kasım 2009 Pazartesi günü Holiday İnn Airport Otelde gerçekleştirildi. “Global Kriz ve Türkiye’ye Yansımaları” konulu toplantının konuşmacı misafiri TMSF Başkanı Ahmet ERTÜRK oldu. TMSF’deki görevinin son dönemlerini yaşayan ERTÜRK Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunda görev yaptığı süre zarfındaki çalışmalarını hemşehrileri ile paylaştı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı  Yunus AKDAŞ derneğin dokuzuncu dönem ilk aylık toplantısını  Ahmet ERTÜRK’le yapmak istediklerini kendisini ağırlamaktan, dinlemekten mutlu olduklarını ve çalışmalarından dolayı gurur duyduklarını belirtti. MİAD’ın 9. Genel Kurulu sonrası oluşan Yönetim Kurulu Üyelerini katılımcılara tanıtan AKDAŞ ayrıca yeni dönemde faaliyetlerini geliştirmek ve yeni projeler üretmek amacıyla kurdukları Başkanlık Koordinasyon Kurulu tanıttı. Yunus AKDAŞ toplantıyı yönetmesi ve konu hakkında bilgi paylaşımı yapması için Başkanlık Koordinasyon Kurulu üyesi Burak ÜNALDI’ya söz verdi. 
 

Amerika’nın batan kredileri Malatya’daki ayakkabı tamircisini etkiler hale geldi

İTHİB Başkanı Hikmet TANRIVERDİ’nin danışmanlığını yapan Burak ÜNALDI konuşmasına global krizin Türkiye’ye yansımalarını ifade ederek başladı. ÜNALDI Kriz Amerika’nın krizi olarak kalmadı yaşadığımız krizde Amerika’da meydana gelen bir ekonomik sıkıntının Malatya’nın esnafını bile etkiler hale geldiğini belirtti. Küresel ekonomik krizin nedenlerini ve yansımalarını kısaca özetleyen Burak ÜNALDI Türkiye’nin krizi daha az hissetmesinde son yıllarda kurulan denetim kurumlarının ve Ahmet ERTÜRK gibi başarılı yöneticilerinin etkin rol oynadığını ifade etti. 

“Otuz yıl önce Malatya’dan geldiğimizde ne isek bugüne kadar hep kendimizi korumaya çalıştık” diyerek sözlerine başlayan Ahmet ERTÜRK MİAD’a ilk olarak Eylül 2004’da konuşmacı olarak geldiğini o zaman yapacaklarını anlattığını şimdi ise hesap vermeye geldiğini söyledi.  

Ahmet ERTÜRK: “krizin en belirgin yanı global olması” diyerek yaşanılan krizin Türkiye’nin alışık olmadığı bir kriz ortamının yaşandığını bundan önceki kriz ortamlarına alışan işadamlarının bu krizde daha fazla zorlandığını ifade etti. Kriz geliyor söylentisinin yaygınlaşmasını krizi getiren psikolojik bir neden olarak ifade eden ERTÜRK Türkiye’de her şey yolunda giderken birden bir şeyler değişti. Artık ekonomi tüm dünyada beklentilere bağımlı hale gelmiş. Türkiye’de bu kriz ortamını yaşıyor.   

Finans sektörü ekonomiyi tahrip edecek boyuta ulaştı

Global krizin nedenlerini anlatan Ahmet ERTÜRK faiz politikalarının ve üst düzey merkez bankalarının uygulamalarının etkileri ile türev işlemlerin artmasının krizi tetiklediğini vurguladı. ERTÜRK “Bir deriden bir post çıkar bunlar birden fazla çıkarmaya çalıştı ve sonuçta sistem çöktü. Finans sektöründe türev işlemler ortaya  çıktı.   Krizin en şiddetli tarafının yaşandığı finans sektörünün ekonomiyi tahrip edecek boyuta ulaşması, finans sektörün ikincil bir sektör olmaktan çıkıp baş sektör büyüklüğüne erişmesi işlev kaymasına neden oldu.” diyerek krizin nedenleri hakkında saptamalarda bulundu. 
 
 

Lehman Brotthers’ın batacağını 4 sene öncesinden tahmin ettik

Benzer firmaların batırılmamasına rağmen dünyanın en büyük firmalarından biri olan Brothers’ın batırıldığını söyleyen Ahmet ERTÜRK Lehman Brotthers’ın batacağını kendilerinin 4 sene öncesinden tahmin ettiklerini belirtti. Yaptıkları tahsilatlarla ilgili Türkiye’den FİBA Grubu Lehman Brohers’ın ortaklığı ile bir anlaşma yaptıklarını anlaşmaya firmaların batması ile ilgili bir madde koyduklarını belirten ERTÜRK o dönemde kendilerine gülenlerin olduğunu söyledi. Lehman Brothers’ın batması sonrası hisseleri geri aldıklarını ve kriz ortamında önemli bir kar elde ettiklerini anlatan Ahmet ERTÜRK yaptıkları tahsilatlarla da tahminlerin çok üzerine çıktıklarını belirtti.  

İşadamlarımızın kendini ikinci bir kriz dalgası ihtimaline karşı koruması gerek

Krizin sonuçlarını  kredi piyasalarını felç etmesi ve bankacılık sistemin çalışmamasına neden olması olarak sayan ERTÜRK Krediye ihtiyacı  olana kredi vermiyor istemeyene kredi çıkıyor herkes kendini garantiye almak istiyor dedi. Faizlerin tekrar yükselebileceğini buna hazırlıklı olmak gerektiğini söyleyen Ahmet ERTÜRK orta direk anlayışının önemli olduğunu orta direğe sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Ahmet ERTÜRK “Krizin dünyaya maliyeti 8-10 trilyon dolar dünya çapında ikinci büyük bir kriz olur mu kesin konuşmak kolay değil ama yeni bir köpük artışı gözleniyor. Borsa tırmandı ekonomik veriler iyi gitmemesine rağmen bunun olması garip geliyor. İşadamlarımızın kendini koruması gerek Ayağınız frende gözünüz ilerde devam etmelisiniz!” dedi. 

TMSF’ye geldiklerinde planlamalar yaptıklarını ve işin uzmanlarına ne kadar tahsilat yapılabileceğini sorduklarını söyleyen Ahmet ERTÜRK o gün birkaç milyar doların bile zor göründüğü  ortamda bugün itibariyle 18.5 milyar dolar tahsilat yaptıklarını söyledi. Yaptıkları tahsilatları hazineye ve devlet kurumlarına aktardıklarını anlatan ERTÜRK önümüzdeki 7-8 yıllık dönemde 3.5 milyar dolar daha tahsilat yapmayı hedeflediklerini söyledi. “Bugün burada alnım ak size bakabilecek durumdayım hemşehrilerime hesap vermeye geldim. Buraya geldiğimizde hedeflenenin çok üzerinde işler başardık bunun için mutluyum” dedi. MİAD’lı işadamları ve davetlilerin sorularını yanıtlayan Ahmet ERTÜRK davetleri nedeniyle MİAD Yönetim Kuruluna teşekkürlerini iletti. 

Toplantının sonunda TMSF Başkanı Ahmet ERTÜRK’e teşekkür plaketini MİAD adına Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap MUNYAR verdi. Ayrıca 8. Dönem Yönetim Kurulu Üyelerinden toplantıya katılan Sn. Adnan GÜLDAŞ’a İstanbul Vali Yardımcısı Ali KAZGAN, Sn. Sadettin ÇEKMEGİL’e İHKİB Başkanı Hikmet TANRIVERDİ ve Sn. Fikret TANRIVERDİ’ye ise Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz YENİAY MİAD adına teşekkür plaketlerini verdiler. 

Editör: TE Bilisim