2006 yılında AK Parti Milletvekili Ahmet Edip Uğur’un, Çallı Gıda’yla aldığı Turyağ, iki yılda ciddi büyüme gösterdi. Şirket, son çeyreğinde krizin etkili olduğu 2008’de İSO 500’de 278 sıra atladı

Turyağ’ı 2006’da Çallı Gıda’yla birlikte satın alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, kısa sürede şirketin gelirlerini ciddi oranda artırdı. Bu sayede 2007’de İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2007” listesinde 461’inci olan Turyağ, 2008’de 278 sıra atlayarak 183’üncü oldu. Ahmet Edip Uğur aynı zamanda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) üyesi.

Turyağ’ı Henkel’den satın aldıklarını söyleyen Uğur,hızlı büyüme trendiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“2007’de yatırıma başladık. Yağ bölümünü Balıkesir’e taşıdık. 2008’de de Yayla margarinin üretimine geçtik. Pasta, börek ve çikolata yağları üretmeye başladık. Bu arada ayçiçek, kanola, mısır ve soya gibi sıvı yağlar üretiyoruz. Aynı zamanda yağlı tohum da işleyebiliyoruz.”

‘İyi ciro yakaladık’

2008’de Turyağ’ın 100 bin tonun üzerinde yağ satışı gerçekleştirdiğini kaydeden Uğur, bununla da iyi bir ciro yakaladıklarını belirtti. Şirketin 2008’de üretimden satış rakamı 280 milyon lira oldu.

Sahibi olduğu Arı Yağ’ın daha önce İSO 500’e girdiği ileten Uğur, “Şirketimiz 8-10 yıldır ilk 500 kuruluş arasında yer alıyordu. Turyağ’ı aldıktan sonra Arı Yağ markasını ve satışa dönük ürünlerini de bu şirkete devrettik. Arı Yağ da faaliyetine devam ediyor ve şimdilik ikinci 500’de” dedi.

Arı Yağ’ın 1972’de kurulduğunu hatırlatan Uğur, “Ben kimya mühendisiyim. Şirketin kurucusuyum. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı’yım. Milletvekiliyim, aynı zamanda AK Parti Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’yım” dedi.

‘Yağ sanayi kötü bir yıl geçirdi!’

Şu anda şirketin yönetim kurulu başkanlığını oğlu İsmail Uğur’un yürüttüğünü belirten Ahmet Edip Uğur, “Değişimi, piyasayı yakaladık. Kalitemiz iyileşti. Kapasitemiz arttı. Satış sihrimiz kaliteli mal üretmek. Dolayısıyla büyüdük. Komşu ülkelere ihracat yapıyoruz. Yağımızı zincir marketlere satıyoruz. Belki raflarda pek marka olarak yok ama bundan sonra o çalışmaları da yapacağız. Kimse Turyağ’ın bu kadar büyük bir kapasiteye sahip olduğunun farkında değil” dedi. Yağ sektörünün 2008’de çok kötü bir yıl geçirdiğini vurgulayan Uğur, “Yağ fiyatları düştü. Fiyatlardaki bu düşüşten büyük bir zarara uğradı. 2009’un ilk aylarında kapasite kullanımları düştü. Sektör son aylarda toparlanma yaşadı” diye konuştu.

Ordu için yağ üretti

1916’da İzmir’in Turan semtinde küçük bir yağhane olarak kurulan Turyağ, savaş yıllarında ordunun bitkisel yağ ve makine yağı ihtiyacının tamamını karşıladı. Şirketi 1957’de Yapı Kredi Bankası aldı. 1965’te Alman Henkel, Turyağ’a ortak oldu. 1994’te hisselerin kontrolü Henkel’e geçti. 2006’da da Henkel, şirketi Arı Yağ-Çallı Gıda’ya sattı. Şirketin öne çıkan ürünleri arasında Yayla, UFA, Fritöz ve Arı Yağ var.

Bu yıl Ülker ortak oldu

Son iki yıldan bu yana hızlı büyüme trendini yakalayan Turyağ, bu yıl içinde Ülker’le ortaklığa gitti. Şirketin yüzde 33.3’lük hissesi Ülker’in bünyesindeki Besler Gıda’ya satıldı. Uğur bu konuyla ilgili olarak da, “Besler ile yeni ortak olduk. Bir iki ay önce ortak olduk” dedi.

Sahibi oldukları Arı Yağ şirketinin de Besler’in yüzde 10 ortağı olduğunu belirten Uğur, “Dünya değişiyor. Ortak olarak, paylaşarak büyümek gerekiyor. Küçük olsun benim olsun dönemi geçti. Değişime ayak uydurmak lazım” diye konuştu.

Milliyet

Editör: TE Bilisim