İstanbul'da başkalarına ait kredi kart bilgilerini temin ederek 3.5 milyon TL'lik vurgun yapan 29 kişilik şebeke çökertildi.

Şebeke lideri olan ve adını daha önce düzenlenen 'Karnaval operasyonu' ile duyuran eski bankacı Hakan K.'nın, suçtan temin ettiği gelirle Antalya Fethiye'de bir otele ortak olmaya çalıştığı öğrenildi. Bilişim Suçlar ve Sistemler Şube Müdürlüğü'ne başvuran bazı kurum temsilcileri ve kişiler, hesaplarının bilgileri dışında boşaltıldığını ileri sürerek şikayetçi oldu.

Şikayet üzerine inceleme başlatan ekipler, 8 ay süren takibin ardından operasyon için harekete geçti. Ancak kimlikleri tespit edilen şüphelilerin Ramazan Bayramı'nda yurt içi ve yurt dışına tatile gittiği anlaşıldı. Zanlıların tatilden döndüğünün belirlenmesi üzerine 26 Eylül günü Ankara, Aydın, Muğla, Samsun ve İstanbul'da 10 ilçede düzenlenen operasyonda 29 kişi gözaltına alındı.

Zanlılardan Fethiye'de lüks bir otelde yakalanan ve daha önce de Karnaval operasyonunda gözaltına alınan bankacı Hakan K.'nın çete lideri olduğu tespit edildi. Ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, manyetik şerit kopyalama cihazı, printer, 30 sahte kredi kartı, 50 manyetik şeritli kart, 3 kart kopyalama düzeneği, 15 laptop, 8 bilgisayar, 50 cep telefonu, 150 sim kart, çok sayıda CD, 2 tabanca, 120 fişek ve 2 samuray kılıcı ele geçirildi.

Zanlıların sahte kimlikle edindikleri faturalı cep telefonu hattıyla laptop satın aldıkları ve piyasaya sürdükleri de belirlendi. Yapılan sorgulama sonucunda şebekenin çalışma şekli de deşifre edildi. 3 farklı yöntem uygulayan şebekenin ilk yöntemine göre çete içindeki hackerlar, internetteki sitelere virüslü dosya ve linkler gönderdikten sonra müşterilerin hesap ve kimlik bilgilerini elde ediyor. Müşteri bilgilerine uygun sahte belge, kimlik ve kredi kartları çıkarılıyor. İkinci yöntemde ise ATM cihazlarına gizli kamera ve kopyalama cihazları yerleştiriliyor.

ATM cihazlarında para çekmek isteyenlerin kart şifresi kamera aracılığıyla, hesap bilgileri ise kopyalama cihazıyla ele geçiriliyor. Üçüncü yöntemde ise kart bilgileri restoran ve alışveriş merkezlerinde post makinesine yerleştirilen ve papağan denilen cihazlarla yapılıyor. Müşterinin kartı bu cihazdan geçirilerek bilgileri çalınıyor.

Bilişim polisi tarafından gözaltına alınan zanlıların kazandıklar paraları tatil ve eğlencede harcadıkları belirlendi. Çete lideri Hakan K'nın yakalandığı Fethiye'deki lüks otele ortak olmak istediği öğrenildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 29 zanlı adliyeye sevk edildi. Yetkililer, vatandaşları şifrelerini göstermemeleri, işlem yaparken kimseden yardım almamaları, bankacılık işlemlerini kişisel bilgisayarlarından yapmaları ve bankalardan geldiği belirtilen e-postalara dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Editör: TE Bilisim