Üsküdar’da uzun yıllardır bakkalcılık yapan Kanber Bozan, O çocukların Kanber amcası! Mahallenin çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için bakkalda bulunan kütüphaneden istediği kitabı okuyup özetini Kanber amcaya anlatırsa istediği ürünü ücretsiz alabiliyor.

Üsküdar Mimar Sinan mahallesinde bir bakkal sahibi var. Mahallenin çocuklarına okudukları bir kitap karşılığı, bakkaldan istedikleri bir şeyi ücretsiz veriyor. Kanber amca ''çocuklar okusun, günde 10-20 lira cebimizden versek nedir ki?'' diyor.

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç

Çocuklara okudukları kitap karşılığında istediklerini verme düşüncesi, Kanber Bozan’ın oğlu Fırat’tan çıkmış. Geçtiğimiz yıl oğlum Fırat benim yerime bakkalda durduğumda vakit buldukça derslerine çalışıp, kitap okuyor. Mahallenin çocukları görüp ‘’Fırat abi bize de kitap getirir misin?’’ diyor. Oğlumda 4-5 tane kitap getiriyor. Komşuların çocuklarına okumaları için kitapları veriyor. Okudukları zaman ödüllendiriyor bir tane gofret veriyor. Karşılığında bir şey vereceğimi duyan mahalledeki diğer çocuklar kitap istemeye başlamış.

Kitapları daha sonra dışarıdaki stantta koymaya başladım. Bu stantta çocuklar gördüğü zaman alıp okumaya başladı. Önceleri kitaplarımız azdı şimdi ise Sosyal medyada da oldukça fazla ilgi gören projemize ülkemizin dört bir yanından kitaplar geliyor. Kitaplığımız daha da büyüyor.

Bir çocuk vardı mesela arkadaşlarıyla oyun oynamaya çekiniyordu, diyalog kuramıyordu konuştuğunda kekeliyordu. Kitap okumaya başlayınca özgüveni yerine geldi. Artık kendisi çağırıyor arkadaşlarını konuşurken kekelememeye de başladı. ‘’Ailelerin Allah Razı olsun demeleri yeter, çocukların mutluluğunu görmek beni sevindiriyor ‘’diyor.

Küçük ama şirin bakkal dükkânında yaptığımız söyleyişide Kanber amca her şeyin para pul olmadığını söyleyerek okumanın hazzına varan çocukların başka kötü alışkanlık edinemeyeceğini söyledi.

İstanbul Times Haber Merkezi (İTHA)

Editör: TE Bilisim