İstanbul Times Gazetesi ve İstanbul Times Tv Asırlık firmalarımızı ziyaret etmeye devam ediyor

1
39 yıllık bir tat olan Vefa Bozan'nın üçüncü kuşak temsilcisi Sadık Vefa ile Boza'ya adını veren semtin mistik havasında bir söyleşi yaptık
 
İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber - Çağla Pekgüleç

İstanbul Times Yayın grubu olarak ülkemizin tanıtımına önemli katkılar yapan asırlık firmalarımızı ziyaret ederek bu firmaların temsil ettiği vizyon ve misyonu yeni kuşaklara aktartmaya devam ediyoruz.

Bugünkü durağımız Vefa Bozacısı 


Nobel Ödüllü yazarımız Orhan Pamuk'un bozacı Mevlüt'ün hayat hikayesini anlattığı romanının okuru ile buluştuğu bir dönem de Boza denince akla gelen ilk marka olan Vefa Bozasının patronu Sadık Vefa bütün yoğunluğuna rağmen İstanbul Times ekibi olarak bizi kırmayıp söyleşi yapmak teklifimizi kabul etti. 

Müşterileri Vefa Bozacısının mistik havasını ve kaliteli bozayı anlattı

Vefa Bozasının patronu Sadık Vefa'ya sorularımızı sormadan önce asırlık mekanda uzak yerlerde dahil boza içmeye gelen müdavimlerle konuştuk. 



Erol Güven
Esenler'den sırf boza İçmek için gelen Erol Güven Vefa Bozasının lezzetini hiçbir yerde bulamadığını. Güllüoğlu, Kurukahveci Mehmet Efendi nasıl önemliyse Türk kültürü için Vefa bozacısıda aynı değerdedir dedi.

Ceylan Kılıç
Engelli arkadaşlarıyla gelen Ceylan Kılıç ilk defa Vefa Bozacısına geldiklerini ve bu kalitenin diğer bozalardan lezzet olarak çok farklı olduğunu bundan sonra daha sık uğrayacaklarını ifade etti.

Irmak Desen
Çanakkale’den Gelen Irmak Su Vefa bozayı Televizyondan görüp geldiğini ve tarihi havası yüzünden çok beğendiğini istanbul’a gelindiğinde uğranması gereken yerlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.


 
Sadık Vefa;Amacımız bozamızı en iyi şekilde en uzak noktalara taşımak
 
Vefa bozanın Tarihçesinden bahseder misiniz?
1870 yılında Arnavutluk'tan İstanbul’a gelen Hacı Sadık Bey. İstanbul da geldiği zamanlarda bozanın, ekşi kıvamlı ayran gibi sulu bir lezzet üretilirken. O zamanlar farklı bir yöntem denemeyi tercih ediyor. Bugünkü haliyle açık sarı renkli, koyu kıvamlı, hafif ekşi lezzeti markanın ilk imzası oldu.
Ürettiği bu özel lezzeti Hacı Sadık Bey saray ve çevresinde omzunda güğümlerde satarak günümüze katar getirmeyi başarmış.1876 yılında da Vefa semtinde açılan boza ismini semtten almıştır.

139 yılı idrak etmiş durumdayız 139 yıllık mekanımız diyebilceğimiz bir dükkanımız var tabi ki bunu onur ve gurula yaşatıyoruz. Müşterilerimize beğendirdiğimize inanıyoruz ki bizi hiç yaşlandırmadılar sürekli teşvik ettiler.
 
Her sokakta bir bozacının olduğu İstanbul’da, Hacı Sadık Bey rakiplerinden nasıl sıyrılmış?
 Bakmış ki, ekşi ve ayran kıvamında boza içiliyor. Onun geldiği yerde de öyle içiliyormuş zaten. Halen Bulgaristan’da ayran kıvamında, ekşi ve esmer boza içilir. Hacı Sadık Bey, koyu kıvamlı, maliyeti daha yüksek bir ürün sunmuş. Mısır yerine darı kullanmış. Mısırı işlemek kolaydır ama darı daha lezzetlidir. Vefa Bozacısı’nın lezzeti buradan kaynaklanıyor. Sonra yeni mayalanmış, taze boza da tatlı bir lezzet verir. O devir için dahiyane buluyorum bu fikri. Kıvamı, tadı ve rengiyle farklı; maliyetli ve üretimde zahmetli bir ürün yaratmış. 

Vefa Bozası kaç noktada tüketiciye ulaşıyor?
 
Türkiye çapında 2 bin 500 noktada varız. 2015’te teknoloji yenilenmesiyle en az 40 ilde olmayı hedefliyoruz. İlerlememiz yavaş görünüyor olabilir ama tedbirli davranıyor, risk almıyoruz. 

Dükkanı orijinal haliyle korumayı başarabildiniz mi?
Yüz binlerce insan geçti bu kapıdaki mermer basamaktan. Yenilemiyoruz şu anda. Nereye kadar gidecek? Belki bir gün gelecek o dükkânı, müze yapacağız. İlk planımız, yan tarafında müze açmak. Müşterilerimiz bu tarihi havayı çok seviyor onları bu güzellikten mahrum etmek istemeyiz.



İkinci bir şube açmayı düşünüyor musunuz?
Gönlümde var ama sadece bozanın 4-5 aylık bir aktif süresi var .Diğer aylarda bu dükkan açık dursun diye üzüm şırası üretiliyor oda kan yapıcı özelliğine sahip sirkelerimiz,limon sularımız ,son zamanlarda artık bütün mutfaklara girmiş nar ekşilerimiz bulunmakta.  Bundan sonrada birkaç ürün belki ilave ederiz şartlar el verdiği sürece. Öncelikle bozamızı en iyi şekilde en uzak noktalara taşımak.

Bozanın Faydaları Nedir?
B vitaminin dört türünü içeriyor boza sınava girecek öğrencilere özellikle öneriliyor. Obeziteye karşı bozayı tavsiye edebiriz içerisinde sıfır yağ içeriyor iki bardak bozayla bir öğünü geçirebilirsiniz.En önemlisi hamile bayanlar için süt yapıcı özelliğe sahip günümüzde artık içinde katkı maddesi olmayan bir gıda kalmadı bir tek boza bu özelliğini koruyor bu yüzden metabolizmanın doğru çalışması için tavsiye ediyoruz.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
 
Editör: TE Bilisim