KEŞKE YENİ BAŞKAN BAŞARILI OLSAYDI

 29 Mart 2009 Belediye seçimlerinden bu yana tam bir yıl geçti.Başakşehirli seçmenin büyük kısmından oy alarak seçimde ciddi bir çıkış yakalayan CHP Belediye başkan adayı Eğitimci ve Sanayici Mehmet Kaban “Seçim’in birinci yılında seçmenlerine bana verdiğiniz oyların gereğini yaparak Belediye başkanından basın aracılığla  hesap soruyorum” mesajı verdi

CHP Başakşehir Belediye başkan adayı Mehmet Kaban Cabani Plazada ki ofisinde Gazetemiz İmtiyaz sahibi Hüseyin Çetiner’e Başakşehir’in dünü bugünü ve yarını ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

-Sayın Başkanım hem işyeriniz hem de eviniz Başakşehir’de olduğu için 24 saatiniz burada geçiyor. Belediye  Başkanı Mevlüt Uysal’ı başarılı buluyor musunuz?

-Belediye başkanlarının görevi halkı mutlu etmektir. Yoksa, şehri arabalara teslim etmek, ağaçları kesip gökdelen dikmek, kaldırımları rantçılara peşkeş çekmek marifet değildir kardeşim! Yeşil alanların korunması lazım Yeşili kesmeyeceksin, kestirmeyeceksin! Üstelik bunları çoğaltacaksın. Yer altı sularına okunmayacaksın! Toprağı ve doğayı bozmayacaksın. İnsanlara layık, çocuklarının mutlu yaşayacağı bir şehir, bir mahalle yaratacaksın. 

 - İnsanlar neden Bahçeşehir ve Başakşehir’e yerleşiyor?

-İnsanlar bulundukları yerlerden başka yerlere belli amaç ve sebepler için taşınır. Bahçeşehir ve Başakşehir’e taşınan yurttaşlar buraların sakin ve huzurlu olmasından dolayı taşınıyorlar. Yerel yöneticiler bu yerleri beton yığınlarına teslim ederlerse, halkın geleceğini karartırlar.Bilindiği üzere Bahçeşehir ve Başakşehir, şehir merkezinin göbeğinde değil, o karmaşadan biraz uzak birer ilçedir. Bu bölgede yaşayan insanların asıl amacı, şehir gürültüsünden, trafiğinden uzaklaşıp doğayla iç içe yaşamaktır. İlçemiz halkı daha sakin, daha mutlu bir hayat yaşayacakları için Başakşehir’e yerleştiler.Seçim zamanı günü kurtardılar olaya bu açıdan bakınca,belediye başkanlarını ister istemez başarısız buluyorum. Başkanlar seçim kampanyaları sırasında günü kurtarmaya çalıştılar. Biz ise seçmenimize karşı her zaman dürüst davrandık.Yerine getiremeyeceğimiz boş vaadler verip onları kandırmadık. Şu bir gerçek ki, insanlarımız yıllardan beri kandırılmış, aldatılmış… Mesela Altınşehir mahallesinde yaşayan vatandaşlarımız, yıllardan beri doğru dürüst bir belediye hizmeti görmemişlerdir. Vergilerini düzenli ödeyen insanlarımız, bunun karşılığında bekledikleri hizmeti alamamışlardır. Üstelik seçimlere 15 gün kala mevcut AKP’li belediye Altınşehir ve Şahintepesi’nde kaçak inşaatı serbest bıraktı. İnsanlarda buna inanarak binalarını tamamladılar.. Seçimden hemen sonra sabaha karşı yıkım ekipleriyle halk karşı karşıya geldi. Bu bölgede yıkım başlamıştı. Çünkü seçim bitmiş, birileri belediye başkanlığını almıştı. Birdahaki seçimlere kadar insanlar bu yıkımı unutacaktı. Ama böyle olmadı. Altınşehir bölgesinde yıkım esnasında büyük olaylar yaşandı. Güvenlik kuvvetlerimizle halkımız karşı karşıya getirilmişti. Bu halkımız yıkım yerine, belediyelerden yol, okul, sağlık ocağı, kreş, park gibi sosyal ve kültürel etkinlik yapabilecekleri alanlar beklemektedir.

Bu söylediklerimin ışığında Belediye Başkanımızı başarısız buluyorum.  

 Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın seçimden sonra sizinle temasa geçti mi ? Seçimi kazandıktan sonra Sayın Uysal’a tebrik ziyaretinde bulundum. Başarılar diledim. “Benim için seçimi kimin kazandığı önemli değildir. Ben veya bir başkası... Önemli olan o bölgeye verilenr hizmetin kalitesidir” dedim.Halka hizmet konusunda yapacağınız çalışmalarda her zaman yanında olacağımızı , işbirliğine açık olacağımızı söyledim.  Ama o günden bugüne çalışmalar konusunda veya bizim projelerimiz konusunda herhangi bir görüşme teklifi almadım. Eğer ben Mevlüt Başkan’ın yerinde olsaydım seçimi kazandıktan hemen sonra tüm adaylarla bir toplantı yapar, ilçemiz için ne gerekirse hertürlü işbirliğine hazır olduğumu ifade ederdim.

Siz çevreye çok önem veriyorsunuz. Peki rakiplerinizde buna dikkat ediyor mu?

Belediye başkan adayları olarak seçimden önce Başakşehir Kaymakamı Sayın Cevdet Can, bizleri topladı. Ben o toplantıda tüm adaylara çağrıda bulundum. “Arkadaşlar, ortak karar alalım. Seçimler sırasında çevreye özen gösterelim. Bu seçim sırasında insanları rahatsız edecek, çevreyi kirletecek ses ve görüntü kirliliğinden uzak duralım” dediğimde AKP’li aday Mevlüt Uysal “Biz bunu yapmak zorundayız ve yapacağız “dedi. Ben tekrar itiraz ettim. “İçimizden biri belediye başkanı olacak. Bizim yapmadığımızı, halkımızdan ne hakla isteyeceğiz. Çevreyi kirletenlere ne hakla ceza verebileceğiz” dedim. Bugün dediklerim doğru çıktı. Nereye bakarsan bak, heryerde gelişi güzel bezler, pankartlar var. Bunlarda hep şöyle yazıyor: “TEBRİK EDERİM, KUTLARIM” Başkan bunlar temenni, bunlar hitap şekli! Halbuki halkımız sizden eylem bekliyor, iş bekliyor.

İşin bir de öbür yanına bakarsak bu kadar bezin, pankartın parasını nereden karşılıyorsunuz? Siz belediyenin parasını buraya yatırıyorsanız, bu paralara yazık. Bunların parasını rantçılar karşılıyorsa  daha da yazık!

Başkan! Başakşehir’de çok sayıda bilboardlar var. Duyuru için buraları kullanabilirsin. Şehirin belirli bölgelerinde duyuru alanları yaratabilirsin. Zaten günümüzde teknoloji çok gelişti. internet var, gazete ve dergiler var. Ne olursunuz, sokakta yürürken, yolda geçerken isyan ediyorum. Gözlerimizi bize bırakında, biz doğayı ve güzellikleri seyredelim.

 Başkanım,Belediye başkanları hesap vermiyorlar, şeffaf olmuyorlar. Ne olacak halkın bu başkanlarala durumu ?

Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak’ı bu rüşvet olayları üzerine televizyona çıkmasını takdirle karşıladım. Suçlu olur veya olmaz. Ona yargı karar verecektir. Benim ilgilendiğim nokta şu, Belediye başkanları büyük bütçeleri yönlendiren, büyük değerleri dağıtan bir bölgeyi değerli kılan çok önemli değerleri alanları, yola ve yeşil alana çevirebilen, tarla durumunda olan yerleri imara açıp mülk sahiplerine büyük paralar kazandıran belediye başkanları uygun olduğu zamanlarda TV’ye çıkıp halkın sorularına muhatab olabilmeli.

Hesap vermeli. Bilhassa başkanlık görevi bittikten sonra TV karşısında halkımız onların çalışmalarını değerlendirebilme imkanı bulmalı. Oysa belediye başkanlığı görevi bitiyor. insanlar kendisini bir yerde gizliyor, unutturuyor. Bu bana enteresan geliyor.

Sayın Kaban Başakşehir yeni bir ilçe bir çok sorun ve sıkıntısı var bu konularla alakalı açıklamalarınıza devam edecekmisiniz?

Başkan Uysal’ın birinci yılında genel bir değerlendirme yapmaya çalıştım. Bundan sonra aralıklı olarak Başakşehir’de bölge bölge, mahalle mahalle ayrıntılı değerlendirmelerime devam edeceğim.

Sel felaketinin zararları giderilmiş değil!

Başakşehir Belediyesinde işbaşındaki kadroları yeterli buluyor musunuz?Kadroları hizmetle eşdeğer görüyorum. Halka hizmet konusunda mevcut Belediyeyi başarısız gördüğüm için, kadrolarının da yetersiz olduğu görüşündeyim. Bilindiği üzere yakın geçmişte Bahçeşehir ve       Altınşehir’de sel felaketi yaşandı. Bunun sonrasında da ilçemizde büyük maddi zarar ve can kaybımız oldu. Fakat halen bu zarar giderilmiş değildir. Yollar, yeşil alanlar düzeltilmedi. Bölgede bulunan hayvan barınağındaki telef olan hayvanlarla ilgili ATV muhabiri İlhan Tanrıöver’in onlarca köpeğin kilitli bulunduğu barınakta can çekişirken o çaresiz hayvanların kurtarılması için gayet kibar bir şekilde başkanım buraya bir araç gönderebilir misiniz talebine karşın o felaket esnasında dayanabildiği ölçüde felaket bölgesinde gezmesi gereken Şehremini Uysal aynen muhabire şöyle diyor “…bu ne terbiyesizlik! “ bir gazetecinin yardım telefonuna karşılık, Başkan Uysal kendisine “Beni gecenin bu saatinde rahatsız etmeye ne hakkınız var!” şeklinde duyarsızca bir cevap vermiştir. Bütün bunlar gösteriyor ki, Sayın Uysal için doğal yaşam hiç önemli değil, yeşillik ve hayvanlar dahil bölgedeki vatandaşlar fazla önem teşkil etmiyor sanırım başkanımıza… Oysaki toplumu besleyen bu unsurlardır. İnsan sevgisidir, doğa ve hayvan sevgisidir.

Bölgedeki işsizliğe çözüm bulmak için OBS’de meslek kursları açılmalı dedik ama halen bir şey yok

Türkiye’nin ve dünyanın en  önemli sanayi bölgesi olan İkitelli OSB’nin sorunlarına  Belediye Başkanı’nın hakim olmadığı söyleniyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz ?

İkitelli de 37 tane sanayi sitesi var. Bunların sadece iki tanesi Küçükçekmece Belediyesi sınırlarında, diğer 35 tanesi ise Başakşehir Belediyesi sınırları içindedir.Bu İkitelli OSB’de şu an 170 bin-  200 bin kişi isdihdam edilmektedir.

Ulaşım problemi çözülmeli

İlçemiz organize sanayi bölgeleri ile anılan bir yer olmasına rağmen üzülerek belirtmek gerekirse Başakşehir’de oturan işsizlerin çok azı OSB’de iş bulabilmektedir. Çünkü OSB ile Altınşehir bölgesi arasında ulaşım problemlidir.

Başkan bu konuya duyarsız

Biz seçim beyannamemizde yaptığımız açıklamada “Başkan seçilirsem sabah ve akşam saatlerinde orta bölge olarak tabir edilen Altınşehir, Güvercintep, Şahintepe, Ziya Gökalp, Kayabaşı ve Fenertepe mahallelerimizden  sanayi sitelerine ücretsiz servis hizmeti vereceğiz” demiştik. Böyle bir servis imkanı sayesinde, Başakşehir’lilerin burada çalışmasını teşvik ederek ilçemizde işsizliği sıfıra indirecektik.

Benim hizmet projelerimin bir kısmı da bu yöndeydi

Bölgeye açılacak meslek kursları ve meslek liseleri sayesinde, istihdam sağlanacaktı.Projelerimizi paylaşamıyoruz İşkur bir çok yerde kurslar açıp ayda kursiyerlere de 450 TL para öderken, dünyanın en büyük Organize Sanayi Bölgesinde belediye seçimlerinden bu yana geçen bir yıllık sürede Belediye başkanı bu işe öncülük edip bu projenin başlamasını sağlayamamıştır.  

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’la bir görüşme sağlayamadığımız için projelerimizi bir türlü paylaşamadık. Burada sıkıntı çeken de halkımız oluyor.Bu tür hizmetlerin belediye için çok fazla bir gider konusu olacağını sanmıyorum.

  ‘İlçe rantçılara teslim dediniz' bu konuyu biraz daha açar mısınız?

Evet bu gayet bariz ve açık bir şekilde Başakeşhir’in her alanında cereyan ediyor. Örnek vermek gerekirse 5. Etapta Yeniköy sitesinin yakınında site sakinlerinin bedelini ödedikleri boş bir araç parkyeri vardı. Sel felaketinden üç gün önce bir inşaat firmasının personeli olduğunu söyleyen bazı kişiler, ellerine bir fiş alarak burayı ücretli otopark haline getirdiler. Sular  vadisinin girişinde dere yatağının üzerinde, otobüs durağı ve yolun hemen üstüne yapılan 15-20 tane işyerini kim yaptı? Mis İstanbul Evlerinin önünde inşaatlar bittikte sonra yapılan iş yerlerinin, kurallara uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Bu işyerleri  hizmete girdiği zaman trafiği nasıl sekteye uğratacağı hesaplanmış mıdır?

Görüldüğü üzere ilçedeki kaldırımlar yok edilmiş durumda. Bahçeşehir’de bir inşaat’ın önünde halkın rahatlıkla yürüyebilmesi için yapılan yaklaşık 120 mt. uzunluğundakii kaldırımları şirket otopark olarak kullanılıyor. Bir belediye başkanı halktan yana mı, yoksa şirketen mi yana mı olmalı? Şelale Bloklarının önündeki cep otoparklarını halkın kullanımını engelleyerek kaldırtan bir belediye başkanı 120 metrelik kaldırımı, bir inşaatın sahiplerine peşkeş çekerek onlara ikram ediyor. Başkan kimin malını kime peşkeş çekiyorsunuz ?

İleriki günlerde gölet bölgesine gidip gelirken hangi kaldırımları kullanacağız? Bahçeşehir bölgesinde önceki yıllarda da belediyelere derdimizi anlatamadık. Otoparkımızı yıkıp yerine Prestij MALL AVM yapıldı. Bu da kaldırımları ve yeşil alanları otopark olarak kullandı. İflah olmadılar, o büyük sel felaketi çarşının açık olduğu saatlerde olsaydı Allah korusun yüzlerce can kaybına uğrayabilirdik. Doğayı katledenler, doğa tarafından acımasızca cezalandırılıyor.

Biz, sivil toplum örgütleri olarak kamuya ait yerlerin istilasına karşıyız. Yeşil alanların otopark yapılmasına karşıyız. Başakşehir’de dere yatağına yapılan cafe, restaurand kimlere nasıl kiralandı, bir sel felaketi sırasında  oraya oturmaya gelen halkımızın canını tehlikeye atmaya ne hakkınız var?

Siz Belediye Başkanı olsaydınız aynı rantçılar sizinde etrafınızı sarmazlar mıydı ?

Hayır saramazlardı. Çünkü biz seçimi kazanmak için rantçılardan destek istemedik. Üstelik TV konuşmalarımda ve toplantılarda “Benim rantçılarla işim yok, rant beklentisi olanlar benim yanımda durmasın, bana da oy vermesin!” diyebilen bir siyaset anlayışıyla yola çıktık.

Hatta seçmenlerime seçimlerde çok büyük para harcayan başkanlardan korkun. Onlar birilerine rant sözü vermiştir. Başkan olduktan sonra halka ait kamu mallarını ve ihaleleri kendilerine destek veren rantçılara, o borcunu mutlaka ödeyecektir. Bunu bildiğim için bizim böyle kimselerle işbirliğimiz olmadı. Ama seçim sırasında diğer parti başkan adayları için çok büyük harcamalar yapılmıştır.

Seçimlerde vatandaşlarımız özellikle yoksullaştırılmış, bir ekmeğe muhtaç edilmiş insanlarımızın yoksulluğundan faydalanarak size bugün kumanya vereceğiz, kömür vereceğiz, çocuklarınıza oyuncak vereceğiz” diyerek oylarını alıp, o insanların bir gününü belki kurtarıyorlar ama geleceklerini karartıyorlar.

Başakşehir’deki her türlü haber değeri olan etkinliği takip eden bir gazete ve haber portalıyız. Birçok çok seçmen bize “CHP adayı Mehmet Kaban ve kadrosu yerel seçimlerde çok güzel bir çıkış yaptılar. Kaban 3.Bölgede Milletvekili adayı olur mu?” diye sık sık soru alıyoruz  bu konuda ne söylemek istersiniz ?

Belediye seçimlerinde CHP olarak aslında büyük bir oy potansiyeline sahip olduğumuzu gördük. Seçimi kaybetmiş olsak da, halktan aldığımız olumlu tepkiler, bize yeni görevler yüklemek istiyor. Biz de halkımıza her zaman hizmet etmeğe varız.

Halk bizi bir yerlerde görmek istiyor. Başakşehir’de CHP’nin oyları büyük oranda artmış durumda. Önümüzdeki seçimlerde daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.

CHP kurmayları 25 Mart’ta ESKOP’ta Sanayicilerle Bereraber olacak

Bir dahaki dönemde Başakşehir belediye Başkanlığı’nı mutlaka CHP alacak Allah’ın izniyle. Genel seçimlerde de, Başakşehir’den CHP birinci parti olacaktır. Bu arada 25 Mart 2010 Perşembe günü, saat 13.00’da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ESKOP Mustafa Kemal Salonu’nda ilçemizin organize ettiği toplantıya tüm halkımız davetlidir.

Gerçekleşecek bu toplantı da,İl Başkanımız Gürsel Tekin, Milletvekillerimizden  Kemal Kılıçdaroğlu, Hamza Akif Çebi ve Faik Öztırak sanayicilerimizle birlikte olacaktır.

İlçe Başkanınız Özgür Karabat ile aranız nasıl ?

Özgür başkan çalışkan, pratik, aktif ve sürekli halkın içinde olan bir insan. Özgür başkanla Başakşehir için örgütümüzle, halkımızla birlikte önemli çalışmalar yapıyoruz. Bize oy veren, vermeyen herkezle samimi, içten dialoğumuz var. Özgür başkanın gayreti, çabası da buna eklenince iyi bir sonuç yakalayacağımızı umuyorum.

Gerek Muhalefet parti temsilcileri gerekse STK idarecileri ve sıradan seçmen Belediye başkanının kendilerinden çok kopuk olduğu ile alakalı sık sık serzenişte bulunuyorlar. Siz bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz ?

Evet zaten daha önce size başkanın bu konularda çok zayıf olduğunu söylemiştim.Seçimde en yakın rakibi bendim.Bizim örfümüzde kazanan kaybeni ziyaret ederek gönül alır ve sembolik de olsa tecrübelerinizden yararlanmak isteriz der güzel bir başlangıç yaparak makamına oturup halk için çalışmasına başlar.Ben ve arkadaşlarım Belediye başkanı Mevlüt Uysal’ın böyle bir incelik yapmadığını görünce o sadece AKP.nin başkanı değil.Tüm ilçenin başkanıdır diye düşündük ve makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dedik.İkinci ziyaretimizi  de yapılan yıkım esnasında yaptık.

Başkan halkla içiçe olmalı

 Seçimden bu yana tam bir yıl geçti.Biz CHP olarak ciddi bir oy aldık AKP de bizden biraz fazla oy alarak belediye başkanlığını kazandı.Biz dahil Uysal’ın tüm adaylar ile teker teker görüşerek fikir alışverişinde bulunsaydı kazanan Başakşehir olurdu ama ne yazık ki Belediye başkanımız bu şansını heba etmiştir.

Belediye başkanının insanlara yaklaşımı çok önemli bir konu. Başkan, seçmenine yakın olmalı ve onu seçen bölge halkının isteklerine kulak vermeli, şikayetlerini dinlemelidir. Seçim dönemi boyunca oy isteyen biri, seçimden sonra kapılarını halka kapatırsa, burada bir yanlış var demektik. Ancak kişi iç huzursuzluğu yaşıyorsa, bu tabii ki davranışlarına da yansır. Başarısız bir başkanın, bir takım huzursuzluklar yaşaması doğaldır. Nasıl ki, maçı kaybeden bir takımın oyuncuları hırçınlıklar göstermeye başlarsa, başarı sağlayamamış bir belediye başkanı da aynı hırçınlığı gösterebilir.

İşte bu noktada biz her türlü yardıma hazırız. Seçimi kazanamamış olmamız, her şeye boş vermemiz anlamına gelmemektedir. Burası bizim bölgemiz, yaşayanlar bizim insanlarımız. Buranın çok iyi yönetilmesini istiyoruz. Bunun içinde elimizden geleni yapmaya hazırız.Yeter ki ilçemiz ilerlesin, gelişsin

Peki Başkanım son olarak okurlarımıza neler  söylemek istersiniz ?

Öncelikle şunu itiraf etmeliyim ki Başakşehir de gittiğim bir çok yerde gazeteniz İstanbul Times’ı görmek beni mutlu ediyor.Seçimin birinci yılında da özellikle size mülakat vermek istememin en önemli birkaç nedenini sıralamak isterim; birinci neden gazetenizi Başakşehir  de bir çok markettin kasiyerlerinde dağıtılarak bir çok eve girmiş olması birinci tercih sebebimdi.İkincisi sizin siyasi görüşünüz farklı olduğu  halde işinizi profeyonelce yaparak çalışan kim olursa olsun onun haberlerine objektif olarak yer yermenizdir.Üçüncüsü de sizin İstanbul Times’ı zirveye taşımak için gösterdiğiniz samimi ve içten çalışmanızdı.Ben bütün samimiyetimle inanıyorum ki bu tarafsız ve objektif yayın çizginizi devam ettirdiğiniz takdirde çok yakında gazeteniz günlük olacak ve trajınız en az üç misline çıkacak diye umuyorum.Bu vesileyle sesimi milyonlarca yurttaşa ulaştıracağınız için emeklerinize teşekkür ediyorum.

Bu arada aylardır bir televizyon kanalında yayınlanan "YETENEKSİZSİNİZ" yarışmasında birinci olup BAŞAKŞEHİR'İN adını tüm Türkyeye duyuran Bilal ve Ugur evlatlarımızı da candan kutluyoyrum.

Kaban seçimden bu yana neler yaptı ?

Bu yaşıma kadar bir günüm bile boş geçmemiştir. Çalışmayı, üreten olmayı  hayat felsefesi edindim kendime.

Bu yaşıma geldim, biraz dinleneyim, oturayım bir köşede diye düşünmedim asla. Seçim sonrası geçen dönemde işimizde büyük hamleler yaptık. Şişli Nişantaşı’nda ve Lale’lide iki mağazamızı daha hizmete açtık. Yabancı bir firmanın ayakkabı bayiliğini aldık.

Yakın zamanda da İstinye park’ta yeni ve büyük bir mağaza daha açacağız. Amacımız yeni atılımlarla ekonomiye katkı sağlamak. Olumsuz gidişata müdahale etmektir.

 İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

Editör: TE Bilisim