Geçtiğimiz  yaz tüm Türkiye’nin korkulu rüyası olan ve bölgelerde ölüm saçan kenelerin doğal yollarla yok edilmesi için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Polonezköy’de sülün yetiştirme çiftliği kurdu. İstanbul’da doğal yollarla keneleri yok edecek silah konumunda olan 10 bin sülünün bu sene doğaya bırakılması hedefleniyor. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü 2004 yılından bu yana sülün üretim çiftliği için 2 milyon lira yatırım gerçekleştirdi 

TEK PANZEHİR SÜLÜN

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneleri yok edecek panzehir ilacın sülün olduğunu tespit ederek, bu hayvanları üretmeye başladıklarını söyleyen İl Çevre ve Orman Müdürü Prof. Dr . Mehmet Emin Birpınar, “Yanlış avlanma ve zirai ilaç kullanımı sonucu yok olmaya yüz tutmuş olan bu hayvanları çoğaltarak doğal dengenin korunmasını amaçlıyoruz” dedi. Hem ekolojik dengeyi korumak hem de keneyle mücadele için bugüne kadar 50 bin sülünün doğaya bırakıldığını vurgulayan Birpınar, “Ormanlık alanlara bıraktığımız sülünler, ekili arazide bulunan süne ve keneleri yiyerek beslenecek” diye konuştu.

KUŞ GRİBİ TETİKLEDİ

Kuş gribi nedeniyle bütün kuşları yok edildiği bir dönemde kenelerin ortaya çıktığını ifade eden Birpinar, “Doğadaki her canlının bir görevi var.  Biz türleri yok etmek yerine onları korumak kollamak için mücaadele vermemiz gerekiyor” dedi. Doğada yok olma tehdidiyle karşı karşı olan sülünü türünü yerine koyarak doğanın dengesini korumak olduğunu ifade eden  İl Çevre ve Orman Müdürü, uyardı:  Orman sadece ağaçtan ibaret değildir. Orman aynı zamanda yaban hayatını içinde olduğu zaman bir anlam taşır. Yaban hayat orada olmazsa bir böcek bütün ormanları yok eder. 

AVCILAR SÜLÜNÜ TÜKETTİ

Sülünlerin doğal ortamlara çok çabuk adapte olduklarını bildiren Mehmet Emin Birpinar,  “ Sülün türü kalmayınca bunu tekrar  doğal hayata kazandırmak için Çevre ve Orman Bakanlığı ve Milli Parklar Genel Genel Müdürlüğü kontrollünde  12 hektar alana kurduğumuz sülün çiftliği İl Özel İdaresi kuluçka makineleri alarak destek verdi. Hedefimiz bu çiftlikte 100 bin sülün üretmek.

Editör: TE Bilisim