Ağabeyi trafik kazasında ölen kadın, sürücünün 12 yaşındaki yeğenini öldürdü. Mahkeme cinayetin kan gütme amacıyla işlenmediğine karar verdi ama Yargıtay "Kan davası" dedi 15 Mart 2010 Ardahan'ın bir köyünde, 2003'te yaşanan trafik kazasında Erbil E.'nin kullandığı araç, Akar Y.'ye çarparak ölümüne yol açtı. Akar'ın kardeşi Aysel Y., kardeşi Ceylan Y.'den ağabeylerinin ölümüne neden olan Erbil E.'nin erkek yeğeni T.E.'yi eve getirmesini istedi. Aysel Y. küçük çocuğa "Dişin ağrıyormuş bunu iç" diyerek öldürücü derecede zehirli olduğu bilinen tarım ilacından bir fincan verdi. T.E. duraksayınca, Aysel Y. bıçak almak üzere yerinden kalktı. Bunu fark eden T.E. kaçtı.
 
KÜÇÜK KIZI KANDIRIP EVE GETİRDİ
Ancak Aysel Y. intikamdan vazgeçmedi. Ertesi gün köydeki ilköğretim okuluna giderek bu kez Erbil E.'nin 12 yaşındaki yeğeni D.E.'yi "Çay içelim" diye kandırıp eve götürdü. Isıttığı suyu bir anda D.E.'nin başına döken Aysel Y., küçük kızı boğazını keserek öldürdü. Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi'nde acılan davada D.E.'nin yakınları 2003'teki kazayı hatırlatıp bunun bir kan davası olduğunu ileri sürseler de mahkeme heyeti "Trafik kazası sonucu ölümün kasıtla gerçekleşmemiş olması nedeniyle bu cinayet kan gütme amacıyla işlenmemiştir. Ayrıca bir geleneği yerine getirmek amacıyla adam öldürme durumu da söz konusu değildir" yorumunu yaptı. Sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
 
ÖNCEKİ OLAYDA KASIT ÖNEMLİ DEĞİL
Dava, temyiz için Yargıtay'a gitti. 1'inci Ceza Dairesi, ölenin kız, öldürenin kadın olduğu bu cinayeti "kan davası" olarak nitelendirdi ve yerel mahkemenin kararını esastan bozdu. Gerekçeli kararda "trafik kazasının da kan gütme nedeni olabileceği" şöyle anlatıldı: "Kan gütme saikiyle öldürme suçunun oluşması için önceki öldürme olayının kasten işlenmiş olmasının zorunlu olmadığı gözetilmeden karar verilmesi yasaya aykırıdır." Yargıtay'ın kararına göre Aysel Y. yeniden yargılanacak. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında işaret ettiği, "canavarca hisle adam öldürmek" ve "kan gütme saikiyle adam öldürmek" suçlarının her ikisine de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiği için Aysel Y.'nin cezasında farklılık olması beklenmiyor ama cinayetin tanımı değişecek.
Editör: TE Bilisim