CHP’li Özgür Karabat Pasaport Kanununda değişiklik ön gören kanun teklifini TBMM başkanlığına sundu. Kanun Teklifinde yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeci mali müşavirlere yeşil pasaport verilmesini öngörülüyor.

Kanun teklifi hakkında açıklama yapan Karabat, “Yasa teklifimiz ile yeminli mali müşavirler ile kendi alanında on yıl görev yapmış serbest muhasebeci mali müşavirlerin de nitelik itibariyle kamu hizmeti yapıyor olmaları nedeniyle yeşil pasaport hakkından yararlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

Anayasaya Aykırı!

Söz konusu Kanun kapsamında bulunanlara bu hakkın tanınmasında yapmış oldukları görevler, taşıdıkları vasıflar ve kamu görevi olarak yaptıkları hizmetin süresinin dikkate alınmaktadır, diyen Karabat, açıklamasının devamında:

“Gerçek manada bir kamu görevi icra eden ve doğrudan devletin ekonomisi açısından olmazsa olmaz bir görev ifa eden yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeci mali müşavirlerimize de bu hakkın tanınmamış olması Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.” dedi.

Takipçisi Olacağız

Karabat: “Yasa teklifimiz ile yeminli mali müşavirlerimiz ve on yıl görev yapmış serbest muhasebeci mali müşavirlerin de nitelik itibariyle kamu hizmeti yapıyor olmaları nedeniyle de bu haktan yararlanmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kanunun meclisten geçmesi ve hak ihlalinin ortadan kalkması için takipte olacağız.” dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

5682 Sayılı Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 5.02.2019

Özgür KARABAT  / İstanbul Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Yeşil (hususi) Pasaportun kimlere verileceği, 5682 sayılı Pasaport Kanunun da düzenlenmiştir. Ancak bu kanunun tanıdığı haklardan çalışma şartları dikkate alındığında bir kamu görevi icra eden serbest muhasebeci mali müşavirlerimiz ile yeminli mali müşavirlerimiz yararlanamamaktadır.

Söz konusu Kanun kapsamında bulunanlara bu hakkın tanınmasında yapmış oldukları görevler, taşıdıkları vasıflar ve kamu görevi olarak yaptıkları hizmetin süresinin dikkate alındığı görülmektedir. Dolayısıyla gerçek manada bir kamu görevi icra eden ve doğrudan devletin ekonomisi açısından olmazsa olmaz bir göre ifa eden serbest muhasebeci mali müşavirlerimiz ile yeminli mali müşavirlerimize de bu hakkın tanınmamış olması Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırılık arz etmektedir.

Kanunda belirtilen kamu görevi icra etme kıstası serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirler için de geçerlidir. Serbest muhasebeci mali müşavir unvanlı meslek mensuplarının yaptıkları işin kamusal faaliyet alanında olması nedeniyle, görevleri sırasında veya görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi sıfatıyla yargılanmaları söz konusudur. Dolayısıyla bu meslek grubuna dâhil olan yurttaşlarımızın yeşil pasaport kapsamı dışında bırakılmasının adil olmadığı ve hatta bir hak ihlali olduğu açıktır.

Yasa teklifimiz ile on yıl görev yapmış olan serbest muhasebeci mali müşavirlerin de nitelik itibariyle kamu hizmeti yapıyor olmaları nedeniyle de bu haktan yararlanmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 – Bu madde ile bir kamu görevi icra eden ve ekonomimizin sağlıklı işlemesinde önemli bir sorumluluk üstlenen serbest muhasebeci mali müşavirlerimiz ile yeminli mali müşavirlerimizin diğer kamu görevlilerine tanınan hususi damgalı (yeşil) pasaport edinme hakkından yararlanmaları gerektiği düşünülmektedir. Böylece küreselleşen ekonomiye ülke ekonomimizin de uyum sağlamasında bu meslek grubunda çalışan vatandaşlarımızın katkılarının en üst seviyeye çıkması sağlanacaktır. Diğer kamu görevlilerine tanınan hususi pasaport hakkının bir kamu görevi icra eden serbest muhasebeci mali müşavirlerimiz ile yeminli mali müşavirlerimize de tanınması ile Anayasal hak ve özgürlüklerin kişilere eşit uygulanması ilkesi gerçekleştirilmiş olacaktır.

MADDE 2 – Yürürlük maddesidir.

MADDE 3 – Yürütme maddesidir.

5682 SAYILI PASAPORT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

Madde : 1- 15.07.1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14.maddesinin (A) bendinin 1.fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

Hususî damgalı pasaportlar;

birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına, 3568 Sayılı Yasa'ya göre meslekte on yıl görev yapmış serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.

Madde : 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde : 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim