İstanbul Times Haber Merkezi /  Ahmet Salman

Tarihi Kapalıçarşı’nın, yıllar içinde teşekkül etmiş ancak zaman içinde unutulmuş geleneklerinden olan ve her sabah işe başlamadan önce esnafın bir araya gelip yaptığı dua, bugün tekrar hayat buldu. Her sabah, Kuyumcular Kapısı’nın arkasında Bedesten esnafını bir araya toplayan bir ilan ile beraber, Sultanın ve askerin selametine dua, gelmiş geçmiş esnafın ruhlarına rahmet niyaz edildiği ritüel bugün Afrin’de görev alan Mehmetçik için yapıldı.

Kapalıçarşı esnaf duasına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, Kapalıçarşı Esnaflar Dernek Başkanı Hasan Fırat, Ermeni Cemaati Rahibi Zadik Babikyan ve Kapalıçarşı esnafı katıldı.

“Dua Çarşının Ruhu"

Dua öncesi esnafa seslenen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, unutulan dua geleneğinin tekrar hayata döndürülmesi gerektiğini söyledi. Duanın Kapalıçarşı’nın ruhu olduğunu ifade eden Başkan Demir, “Bu sabah burada toplanmamızın bir nedeni var. Bu da yüzyıllar boyunca gelenek haline gelmiş ‘Kapalıçarşı Duası’nın ihyasıdır. Tüm bu Kapalıçarşı’yı iskelet olarak düşünürsek, esnafla beraber yapacağımız dua da bunun ruhudur. Bu ruhun tekrar yaşatılmasını konusunda elimizden ne geliyorsa lütfen onu yapalım. Her Cuma duasında bir araya gelmek adına bir gelenek oluşturursak, işte Kapalıçarşı’yı o zaman geleceğe taşırız” dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, uzun bir aradan sonra esnafın Afrin’de görev yapan Mehmetçiklere dua için bir araya geldiğini söyledi. Afrin operasyonunun önemine de değinen Başkan Demir, “Afrin’de olağanüstü, son 300 yılın en büyük mücadelesi içindeyiz. Oradaki mücadeleyi sadece Afrin için değil, kendi vatanımızın birlik ve bütünlüğü için yapıyoruz.

Afrin küçük olmakla beraber bizim ve dünya için önemli ve manası büyüktür. Bu Cuma sabahı münasebetiyle orada girdiğimiz mücadeleden, ülkemizin birlik ve bütünlüğünün garanti altına alınmasıyla neticelenmesini arzu ediyoruz. Niyetimiz, duamız ve beklentimiz budur” dedi.

Konuşmaların ardından Çakır Ağa Camii İmam Hatibi Osman Şen tarafından dua okundu. Dua sonrası esnafa ve vatandaşlara Fatih Belediyesi tarafından şerbet ikram edildi.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim