Bina inşasında ve mühendislik yapıları için bu sistem hafif yapısı ile dikkat çeker. Perde duvarlarda köşe dönüşleri için tasarlanmış yapısı bulunur. Aynı zamanda sistem istenilen yüksekliğe göre ayarlanabilen yapısı ile de kolaylık sağlar.

Kolon Kalıp Sistemleri

Ayarlı kolon kapıları çalışma alanlarını pratik hale getirir. Bu kalıp sistemi ile farklı ebatlarda kolonlar dökülür. Böylece şantiye alanında ekonomik çalışmalar elde edilir. Projenize uygun ebatlarda kalıplar istemde yer alan ayarlı kuşaklar ile elde edilir. Ayrıca bu sistemi uzun ömürlü olarak kullanabilirsiniz. Çelik yapısı ile sistem bir yerden başka bir ortama rahatlıkla taşınabilir.

Döşeme Kalıp Sistemleri

Döşeme kalıp sistemleri daha çok inşaat kalıp sistemi olarak kullanılır. Bu sistem beton dökümü sırasında kullanılır. Erken söküm yapmaya yarayan sistem bu sayede betonun sehim yapmasını da engelleyecektir. Tırmanır kalıp sistemleri de yine genelde inşaat alanında kullanılan sistemler arasında yer alır. Baraj projelerinde, köprülerde, yüksek istinat duvarlarına bu sistem kullanılır.

Kalıp Sistemi Çeşitleri

Pek çok çalışma alanında kullanılan kalıp sistemleri bulunur. Bu sistemlerden biri de tünel kalıp sistemidir. Bu sistem otel, alışveriş merkezi, yurt gibi projelerde kullanılır. Ahşap kirişli kalıp sistemleri, modüler çelik kalıp sistemleri, ayarlı kolon kalıp sistemleri de farklı alanlarda kullanılır. Menfez ve iksa kalıp sistemleri de genel kalıp sistemi başlığı altında bulunur.

İskele Sistemleri Nelerdir?

İnşaat sektöründe iskele sistemleri arasında en fazla kullanılan türlerden biri döşeme altı sistemidir. Masa tipi iskele sistemleri de aynı şekilde ülkemizde çok fazla kullanılan sistemler arasında yer alır. Bu sistem büyük yükseklikler için dizayn edilmiştir. Ağır yükler için de bu sistem kullanılır. Az sayıda elemandan oluşan sistem kolay kuruluma da sahiptir. Sistemde bir adet masa modülü yer alır. Masa taşıma abaları ile istenilen alanlara rahatlıkla taşınır. Sistemin kaldırma aparatı için vinç de kullanılır.

Kalıp İskelesi Kurulumları

Kalıp altı iskele sistemlerinden biri de Cuplock tipi iskeledir. Bu tip kalıp iskelesi her türlü döşeme sisteminde kullanılır. Sistem kolay depolanan bir yapıya sahiptir. Yüksek yük taşıyan sistem farklı projeler için kolay adapte olur. Faklı kotların bulunduğu projelerde bu sistem ekonomik ve pratik çözümler sunar.

Bu sistem içinde aynı elemanlar kullanılarak cephe iskelesi yapılır. Yine aynı elemanlar ile sistem merdivenli kule iskelesi hali alacaktır. Böylece tek tip malzeme şantiyenizde farklı işlevler halini alır. Kaba ve ince işçilik aynı malzeme ile yapılır. Sistemi taşıması da oldukça kolaydır. Sistemin alt tarafına monte edilen tekerlekli araba sayesinde taşınır. Pratik taşıma ile her alana hareket edebilir.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim